Ελλάδα|11.03.2021 08:24

Επαναστατική μέθοδος επαναφέρει σε κατάσταση γονιμότητας γυναίκες που πάλεψαν τον καρκίνο και έχουν μπει σε κλιμακτήριο

Newsroom

Ελπίδα σε γυναίκες που χτυπήθηκαν από τον καρκίνο του μαστού και λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας αντιμετώπισης των επώδυνων θεραπειών δε μπόρεσαν να γίνουν μητέρες, ενώ στο μεταξύ μπήκαν σε διαδικασία εμμηνόπαυσης ή και κλιμακτηρίου, δίνει μία πρωτοποριακή χειρουργική μέθοδος που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποκαλύπτει το ethnos.gr

Ρεπορτάζ: Κώστας Ασημακόπουλος

Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής αποδεικνύοντας, για μία ακόμη φορά, τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει στον τομέα της αναπαραγωγικής υγείας στη χώρα μας, για πρώτη φορά στα ελληνικά ιατρικά δεδομένα, συντονίζει τη συνεργασία ξένων και Ελλήνων επιστημόνων για την υλοποίηση μεταμόσχευσης ωοθηκικού ιστού, σε ταυτόχρονη διαδικτυακή σύνδεση με 12 δημόσια νοσοκομεία, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021, στις 09:00 ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ 12:00-13:30.  

Ο γνωστός γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος, Υπεύθυνος της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Διοικητικός Διευθυντής Κλινικής Γένεσις Αθηνών, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών και Aντιπρόεδρος Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας (ELITOUR) μίλησε στο ethnos.gr για αυτή τη σημαντική ημέρα αλλά και για τις επεμβάσεις που θα γίνουν σε τρεις γυναίκες ηλικίας από 40 έως 45 ετών. 

Ελπίδα σε τρεις Ελληνίδες

Πριν από οκτώ, επτά και πέντε χρόνια αντίστοιχα διαγνώστηκαν με καρκίνο (οι δύο εξ αυτών με καρκίνο μαστού) αποφάσισαν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους τότε, με τη μέθοδο κρυοσυντήρησης ωοθηκικού ιστού, έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν άμεσα στις θεραπείες τους για την καταπολέμηση του καρκίνου (χειρουργεία, χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες). Σήμερα, και μετά την αποθεραπεία τους, οι γυναίκες αυτές επιστρέφουν για τη μεταμόσχευση του φλοιού των ωοθηκών τους ώστε να προχωρήσουν σε φυσική σύλληψη, κατ’ αρχήν με το δικό τους γενετικό υλικό, που θα παράξουν οι ωοθήκες τους, και ενδεχομένως και με τη συνδρομή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η μια εξ αυτών βρίσκεται σε εμμηνόπαυση, ενώ οι άλλες δύο έχουν διαταραχές κύκλου. 

Ερχονται Νορβηγοί και Ελληνίδα βιολόγος

Το κορυφαίο αυτό ιατρικό γεγονός, όσον αφορά στο χειρουργικό μέρος, θα λάβει χώρα στην Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ, με την τιμητική παρουσία ομάδας εξειδικευμένων ιατρών και βιολόγων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νορβηγίας (Oslo University Hospital), με επικεφαλής τον καθηγητή και Δ/ντή Τμήματος Αναπαραγωγικής Ιατρικής Peter Zoltan Fedorcsak, Head of Department of Reproductive Medicine, και τους συνεργάτες του Dr Guri B Majak, Dr Thomas Fredrik Thaulow, Mrs Marie Indahl και την Eλληνίδα κα Μαρία Μπίμπα.

Δείγματα πριν τις θεραπείες 

«Πρόκειται για κορυφαίους γιατρούς του νοσοκομείου του Όσλο Νορβηγίας που είναι νοσοκομείο αναφοράς για αυτού του είδους τις επεμβάσεις που θα γίνουν για πρώτη φορά και στην Ελλάδα δίνοντας ελπίδες σε πολλές γυναίκες», αποκάλυψε στο ethnos.gr ο δρ.Κωνσταντίνος Πάντος και πρόσθεσε πως οι τρεις πρώτες χειρουργικές επεμβάσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα θα είναι σε τρεις Ελληνίδες που λήφθηκαν δείγματα πριν από 8, 7 και 5 χρόνια και πριν ξεκινήσουν θεραπείες για τον καρκίνο.

«Γνώση και εμπειρία»

«Είναι κάτι πολύ ξεχωριστό και πολύ μεγάλο αυτό το εγχείρημα και είμαι ικανοποιημένος που ένας μεγάλο μέρος της ιατρικής κοινότητας στην Ελλάδας θα πάρει γνώση και μοναδική εμπειρία. Το επιστημονικό προσωπικό που έρχεται από τη Νορβηγία μαζί με τους δικούς μου συνεργάτες, γιατρούς και βιολόγους, έχουμε προετοιμάσει κάθε λεπτομέρεια ώστε να κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα», πρόσθεσε ο δρ. Κωνσταντίνος Πάντος.

Θα συνδεθούν 12 νοσοκομεία της Ελλάδας

Οι χειρουργικές επεμβάσεις αυτές θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την ελληνική ιατρική κοινότητα καθώς 12 νοσοκομεία της χώρας με κορυφαίους γιατρούς και εκπαιδευόμενους θα παρακολουθήσουν live τις τρεις χειρουργικές επεμβάσεις.

Θα υπάρχει ζωντανή σύνδεση με αντίστοιχες Κλινικές Δημόσιων Νοσοκομείων, όπου θα συμμετέχουν ο κ. Κωνσταντίνος Νταφόπουλος, Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & Διευθυντής ΜΙΥΑ ΠΓΝ Λάρισας, ο κ. Νικόλαος Παπαριστείδης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Διευθυντής ΜΙΥΑ Νοσοκομείου ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ο κ. Δημήτρης Παπαθεοδώρου, Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Γυναικολογικής Κλινικής Γ.Ο.Ν.Α. "Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ", ο κ. Γεώργιος Βοργιάς, Γυναικολόγος Ογκολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής ΕΣΥ, στο Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιώς «Μεταξά», ο κ. Πέτρος Δρακάκης, Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής Γ’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟ», ο κ. Κωνσταντίνος Χρονόπουλος, Διευθυντής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Γ. Κ. Νοσοκομείου Άργους, ο κ. Παναγιώτης Προβέντζας, Διευθυντής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Γ. Κ. Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ο κ. Νικόλαος Ασημίνας, Διευθυντής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Γ. Κ. Νοσοκομείου Σάμου, ο κ. Γεώργιος Πετράκος, Διευθυντής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Γ. Κ. Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο κ. Ευστράτιος Φωτεινός, Διευθυντής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Γ. Κ. Νοσοκομείου Χίου με τον κ. Μάριο Σκαρμούτσο, Επιμελητή Β’, ο κ. Χαρίλαος Κασίμης, Επιμελητής Α’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Γ. Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης με τον κ. Δημήτριο Κουτσούλη, Επικουρικό Επιμελητή και η κ. Αναστασία Αλεξανδράκη, Διευθύντρια Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Γ. Κ. Νοσοκομείου Σπάρτης.   

Θα υπάρξει παρέμβαση και χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη.

Μπορείτε να παρακολουθήστε την εκδήλωση σε live streaming εδώ  

80 παιδιά σε όλο τον κόσμο

Οι χειρουργικές επεμβάσεις είχαν προγραμματιστεί πολλούς μήνες νωρίτερα αλλά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού καθυστέρησαν και τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες για να γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτή η χειρουργική τεχνική σύμφωνα με την οποία έχουν γεννηθεί τουλάχιστον 80 παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Έτσι θα γίνουν πάλι γόνιμες

Ζητήσαμε από τον δρ Κωνσταντίνο Πάντο να μας επισημάνει την σπουδαιότητα της τεχνικής αυτής χωρίς  πολλούς ιατρικούς όρους έτσι ώστε να είναι κατανοητό το εγχείρημα με απλά λόγια: «Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον καρκίνο του μαστού χωρίς όμως να έχουν προλάβει να γίνουν μητέρες. Πριν ξεκινήσουν τις θεραπείες με ακτινοβολίες ή χημειοθεραπείες λαπαροσκοπικά λαμβάνουμε το εξωτερικό στρώμα μιας ωοθήκης, το οποίο περιέχει μεγάλο αριθμό νεαρών ωαρίων και τα καταψύχουμε. Στη συνέχεια είμαστε σε αναμονή ώστε οι γυναίκες αυτές να καταπολεμήσουν τον καρκίνο. Όταν με το καλό ξεπεράσουν το πρόβλημα και στο μεταξύ έχουν μπει σε φάση κλιμακτηρίου ή εμμηνόπαυσης μεταμοσχεύουμε τον ωοθηκικό ιστό στην ωοθήκη προκειμένου να επανέλθει η γονιμότητα τους και να μείνουν έγκυες φυσιολογικά ή υποβοηθούμενες σε δεύτερο χρόνο».

«Δημιουργούμε τις εξελίξεις»

Όπως τόνισε ο δρ. Κωνσταντίνος Πάντος στο ethnos.gr το σημαντικό είναι να δημιουργείς τις εξελίξεις και να μη μένεις απαθής στα αποτελέσματα τους: «Έχουμε κάνει πολύ δουλειά, πολύχρονες μελέτες και έχουν συμμετάσχει σε αυτά τα προγράμματα πολλοί κορυφαίοι επιστήμονες. Η ελληνική ιατρική κοινότητα είναι από τις πιο ενεργές και πιο παραγωγικές σε όλο τον κόσμο. Το σημαντικό είναι να να δημιουργείς τις εξελίξεις και όχι να μένεις απαθής στα αποτελέσματα των εξελίξεων. Κάνουμε ένα ακόμα βήμα μπροστά και έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε ζωή και ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα είχαν άλλη επιλογή από το να συμβιβαστούν με τη μοίρα τους».

Παγώνουν το χρόνο

Κάθε χρόνο, μεγάλος αριθμός γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία διαγιγνώσκεται με καρκίνο. Επειδή η έναρξης της θεραπείας του καρκίνου είναι πολύ άμεση και ο χρόνος πιεστικός, αμέσως μετά τη διάγνωση επιλέγεται η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού για τη διατήρηση της γονιμότητάς τους, ώστε να "παγώσουν" τον χρόνο, καθώς η κατάψυξη ωαρίων απαιτεί μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Ο φλοιός καταψύχεται 

Η ευκολία με την οποία μπορούν να συλλεχθούν ωοθηκικοί ιστοί λαπαροσκοπικά καθιστά τη μεταμόσχευση ωοθηκών μια ελκυστική επιλογή για την αποκατάσταση της γονιμότητας. Μέσω αυτής της μεθόδου, αφαιρείται το εξωτερικό στρώμα της ωοθήκης, ο φλοιός, ο οποίος περιέχει βιώσιμα ωοκύτταρα μέσα σε υγιή ωοθυλάκια. Η διαδικασία, δηλαδή, επιτρέπει την αποθήκευση ανώριμων ωοθυλακίων. Ο φλοιός καταψύχεται σε λεπτές τομές, αποψύχεται και επανατοποθετείται.

Ξεκίνησαν από το 2000

Η μέθοδος αυτή ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2000 και μέχρι τώρα, στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, αναφέρονται ενδεικτικά περίπου 180 ορθοτοπικές ή ετεροτοπικές αυτο-μεταμοσχεύσεις κατεψυγμένου ωοθηκικού ιστού, σε γυναίκες με ογκολογικό ιστορικό και ωοθηκική ανεπάρκεια, οι οποίες κατέληξαν σε 96 κυήσεις και 86 γεννήσεις. Υπάρχουν βέβαια ερωτήματα για τον χρόνο λειτουργίας του μεταμοσχευμένου ιστού και τις διαφορετικές θέσεις μεταμόσχευσης, ενώ, παράλληλα, σημαντική πρόκληση αφορά η μεταμόσχευση της συνολικής ωοθήκης.

Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής

H Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (Ε.Ε.Α.Ι.) ιδρύθηκε το 2013 και έχει ως κύριο σκοπό της την προώθηση της επιστημονικής σκέψης και έρευνας μεταξύ γυναικολόγων, ενδοκρινολόγων, βιολόγων, γενετιστών, μαιών, νομικών, βιοηθικών, καθώς και άλλων ειδικοτήτων που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση της ανθρώπινης υπογονιμότητας και την αναπαραγωγική ιατρική. Επιπροσθέτως, επιδιώκει στοχευμένα τη διάδοση πληροφοριών και ερευνητικών πρωτοκόλλων που οδηγούν στα αίτια και τη θεραπεία της ανθρώπινης υπογονιμότητας.

γυναίκεςμητέρεςκαρκίνοςΠάντος Κωνσταντίνος