Ελλάδα|05.11.2021 20:52

Λιμενικό Χαλκίδας: Φωτιά σε πλοίο, διασώθηκαν δύο μέλη του πληρώματος και αντιμετωπίστηκε θαλάσσια ρύπανση

Κώστας Ασημακόπουλος
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Πανοραμική άποψη από το φλεγόμενο πλοίο

Μεγάλη άσκηση ετοιμότητας έγινε το πρωί της Παρασκευής στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στα Βρυσάκια Ψαχνών από τη Λιμενική Αρχή Χαλκίδας. Το σενάριο προέβλεπε τη διάσωση του δεύτερου και του τρίτου μηχανικού πλοίου οι οποίοι είχαν υποστεί εγκαύματα μετά από έκρηξη στο μηχανοστάσιο, την κατάσβεση της πυρκαγιάς και την απορρύπανση των θαλασσίων ακτών.

Επιχείριση για δύο ναυτικούς

Σύμφωνα με το σενάριο το πρωί της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου κατά την διάρκεια ελλιμενισμού του πλοίου Φ/Γ «Παντοκράτωρ» Ν.Π. 12237 στην εγκατάσταση ΄΄Γ.Μ.Μ. Α.Ε. ΛΑΡΚΟ΄΄ Βρυσακίων Δ.Κ. Ψαχνών, σημειώθηκε έκρηξη στο μηχανοστάσιο και εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Εντός του πλοίου βρίσκονταν δύο ναυτικοί και συγκεκριμένα ο δεύτερος και ο τρίτος μηχανικός, οι οποίοι εκτελούσαν εργασίες οξυγονοκόλλησης. Ο δεύτερος μηχανικός εγκλωβίστηκε εντός του μηχανοστασίου του πλοίου και ο δεύτερος ναυτικός διέφυγε του μηχανοστασίου με εγκαύματα και έπεσε στη θάλασσα προκειμένου να σωθεί. Ο δεύτερος μηχανικός απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα ΕΚΑΒ στο Κ.Υ. Ψαχνών και ο τρίτος μηχανικός διασώθηκε δια θαλάσσης με τα πλωτά μέσα που έχουν σπεύσει στην περιοχή και διακομίστηκε με άλλο όχημα του ΕΚΑΒ Χαλκίδας στο Κ.Υ. Ψαχνών.

Έκρηξη και πυρκαγιά

Στη συνεχεία ξεκίνησε η διαδικασία για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εντός του πλοίου αφού με βάση το σενάριο από την έκρηξη εκδηλώθηκε πυρκαγιά εντός του μηχανοστασίου, ενεργοποιήθηκε το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης (springler). Αυξήθηκε η στάθμη των σεντινών εντός του μηχανοστασίου και ενεργοποιήθηκε η ηχητική προειδοποίηση (bilge watch alarm). Από λάθος χειρισμό των υπόλοιπων μελών του πληρώματος που έσπευσαν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, τα σεντινόνερα απορρίφθηκαν στη θάλασσα προκαλώντας ρύπανση. Κατ’ εκτίμηση διέφυγαν 200 λίτρα σεντινόνερων και προκλήθηκε ρύπανση, έκτασης περίπου 800 τ.μ., στην θαλάσσια περιοχή πλησίον εγκατάστασης της ΛΑΡΚΟ η οποία και αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Φλουρής: Διαπιστώσαμε τον βαθμό ετοιμότητας

Επικεφαλής της άσκησης ήταν ο Λιμενάρχης Χαλκίδας Κωνσταντίνος Φλουρής ο οποίος δήλωσε: "Διαπιστώσαμε το βαθμό ετοιμότητας όχι μόνο του Λιμενικού αλλά σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδας, το ΕΚΑΒ Χαλκίδας, το Α.Δ. Ευβοίας Τμήμα Τροχαίας, "Γ.Μ.Μ. Α.Ε. ΛΑΡΚΟ" Βρυσακίων Δ.Κ. Ψαχνών, την εταιρεία ΄΄Μετόπη΄΄, την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας, την O.Λ.Ν.Ε. Α.Ε., το Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, το Κέντρο Υγείας Ψαχνών, το Ρ/Κ Λιμένα Χαλκίδας εταιρείας ΄΄Εύριπος Ρυμουλκά΄΄, την ομάδα διάσωσης Εύβοιας SAR 312, τους ιδιώτες εθελοντές, εγγεγραμμένους στο μητρώο Λιμενικής Αρχής Χαλκίδας".

Τα πλάνα έκτακτης ανάγκης

Εφαρμόστηκε το Τοπικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για περιστατικά Έρευνας Διάσωσης Λιμενικής Αρχής Χαλκίδας– Τοπικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για περιστατικά ρύπανσης Λιμενικής Αρχής Χαλκίδας (L.C.P.)- Τοπικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για περιστατικά ρύπανσης εγκατάστασης ΄΄Γ.Μ.Μ. Α.Ε. ΛΑΡΚΟ΄΄ Βρυσακίων Δ.Κ. Ψαχνών (P.C.P.).

*Πλάνα από το STAR TV Λαμίας

λιμενικόΧαλκίδαΛΑΡΚΟ