Ελλάδα|06.11.2021 20:38

Κορονοϊός: «Νοσηλεύουμε ανεμβολίαστους που αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν» - Μαρτυρίες γιατρών της πρώτης γραμμής

Newsroom

Στα πρόθυρα της εξάντλησης βρίσκονται οι γιατροί της πρώτης γραμμής, που μάχονται με την πανδημία του κορονοϊού χωρίς ανάπαυλα τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως λένε στο OPEN, η κόπωσή τους πλέον, εκτός από σωματική είναι και ψυχική. Μάλιστα αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν θα ήταν εκεί, αν είχαν φροντίσει να εμβολιαστούν.

Η τεράστια μάχη που δίνουν

«Προσπαθείς πολύ να κάνεις τα ίδια πράγματα και δεν έχεις καλό αποτέλεσμα. Είναι απλά αποκαρδιωτικό», τονίζει στην κάμερα του Ανοιχτού Καναλιού η διευθύντρια της Α' ΜΕΘ Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, Μηλίτσα Μπιζάνη. «Την περίοδο αυτή δεν νοσηλεύουμε ασθενείς που έτυχε να αρρωστήσουν, νοσηλεύουμε ανθρώπους που αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν», συμπληρώνει.

«Σε μεγάλο ποσοστό δεν υπάρχει εμβολιασμός, ενώ έχουν καταργηθεί και τα μέτρα πρόληψης», επισημαίνει από την πλευρά της η διευθύντρια της ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Ελένη Μουλουδή.

«Είναι σαν να μπαίνεις καθημερινά σε ένα κάτεργο να δουλέψεις», σημειώνει ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Αδαμάντιος Χλώρος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, καθημερινά βιώνουν καταστάσεις που τους προκαλούν πίεση και βάρος. Έχουν αντιμετωπίσει περιστατικά με νοσηλείες ολόκληρων οικογενειών. Στο OPEN τονίζουν πως νοσηλεύονται ακόμα και πολύ νέοι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστοι. Δεκάδες γιατροί εργάζονται στα επείγονται για περισσότερες από 12 ώρες έχοντας διαρκή αγωνία για το αν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν.

γιατροίανεμβολίαστοιΜΕΘΚορονοϊός