Ελλάδα|09.11.2021 10:49

Τρίτη δόση εμβολίου με Moderna: Πότε προστίθεται στην πλατφόρμα - Πώς κλείνονται τα ραντεβού

Newsroom

Το εμβόλιο της Moderna προστίθεται στις επιλογές για την αναμνηστική τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Από τις 12 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν να είναι διαθέσιμα τα εμβόλια της Moderna και όπως ορίζουν οι οδηγίες του EMA, η τρίτη δόση θα είναι μισή της κανονικής.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και την Παρασκευή η τρίτη δόση εμβολίου σε πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer, AstraZeneca ή Moderna γίνεται με το εμβόλιο της Pfizer, ενώ για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, είτε με Pfizer.

Τρίτη δόση εμβολίου: Πώς κλείνουν ραντεβού οι πολίτες

Για να κάνει κάποιος τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού πρέπει είτε να μπει στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Οι πολίτες που δικαιούνται να κάνουν τρίτη δόση καθώς έχει περάσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα από τον προηγούμενο εμβολιασμό τους θα δέχονται υπενθυμιστικό SMS στο κινητό τους.

Προϋπόθεση για την χορήγηση τρίτης δόσης, να έχουν περάσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer, AstraZeneca ή Moderna και 2 μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους ήδη 460.000 πολίτες έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου. Παράλληλα σημαντική αύξηση στα ραντεβού εμβολιασμού παρατηρείται τις τελευταίες 7 ημέρες. Για την πρώτη δόση κλείστηκαν 175.000 ραντεβού και σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που είχαν κλειστεί 60.000, παρατηρείται αύξηση 185%. Επίσης κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, αύξηση της τάξης του 200%, σε σχέση με τα 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας.

Τσάκρης: Τρίτη δόση και νωρίτερα από τους έξι μήνες

Ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και Αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι μπορεί να χρειάζεται και μικρότερο διάστημα από τους έξι μήνες για την αναμνηστική δόση του εμβολίου.

«Καθώς τα επιστημονικά δεδομένα θα συγκεντρώνονται πιστεύω ότι και πριν το εξάμηνο η συμβολή της τρίτης δόσης θα είναι σημαντική για την αποτροπή σοβαρής λοίμωξης απέναντι στον ιό, κι αυτό γιατί η ανοσιακή μνήμη εξασθενεί απέναντι στον κορονοϊό και δεν μπορούμε να έχουμε ανοσία εφ’ όρου ζωής» σημερίωσε μεταξύ άλλων.

εμβόλιοModernaΚορονοϊόςτρίτη δόση εμβολίου