Ελλάδα|12.11.2021 09:50

Κορονοϊός: Προτάσεις για self test σε εμβολιασμένους και διακοπή πολυήμερων σχολικών εκδρομών

Newsroom

Το νέο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας βρίσκεται σε πλήρη έξαρση, τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και οι ΜΕΘ γεμίζουν με ανθρώπους που νόσησαν από κορονοϊό και παρά το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί μια αύξηση στο ποσοστό των ατόμων που έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση εμβολιασμού, πολλές είναι οι φωνές των ειδικών που σπεύδουν να τονίσουν πως τα νέα μέτρα δεν αρκούν και πως πρέπει να γίνουν περισσότερα - ακόμα και στους εμβολιασμένους- προκειμένου η πανδημία του κορονοϊού να αναχαιτιστεί.

Λινού στο OPEN: Self test ακόμα και σε εμβολιασμένους

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της καθηγήτριας επιδημιολογίας, Αθηνάς Λινού στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV. Η ίδια χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού που να αφορούν και στους εμβολιασμένους και πρότεινε να αυξηθεί η τηλεργασία και να μεγαλώσουν οι αποστάσεις.

«Πρέπει να μειωθεί δραματικά το ποσοστό κάλυψης σε όλους τους χώρους όπου επιτρέπεται να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι, να αυξηθεί η τηλεργασία και να γίνει κάτι με τα σχολεία. Γιατί τα παιδιά δε νοσούν στην πλειονότητά τους, αλλά αυτά τα ίδια παιδιά μεταφέρουν τη νόσο και στους εμβολιασμένους και στους ανεμβολίαστους και δημιουργείται φαύλος κύκλος» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Λινού.

Σημείωσε επίσης ότι και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν self test ως μέσο αυτοδιάγνωσης, εφόσον και εκείνοι πρέπει, αν βρεθούν θετικοί, να μπουν σε καραντίνα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

«Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι τα μέτρα δεν είναι επαρκή. Και παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουμε σε μεγάλο βαθμό, αυτήν τη στιγμή παίρνουμε μέτρα για τη μειονότητα του πληθυσμού, ενώ η πλειονότητα πιθανόν να μη νοσήσει σοβαρά, αλλά δεν έχουν καμία υποχρέωση τήρησης μέτρων επισήμως» εξήγησε.

«Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η κοντινή επαφή των ανθρώπων. Υπάρχει μελέτη η οποία δείχνει ότι ο κίνδυνος του να βρισκόμαστε σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου είναι υπερπενταπλάσιος απ’ ο ,τι με απόσταση άνω του ενός μέτρου. Κι εμείς επιτρέπουμε γενικώς συνωστισμό σε απόσταση κάτω του ενός μέτρου στα εστιατόρια, στα γυμναστήρια, στους κινηματογράφους για τους εμβολιασμένους, αλλά και εκεί ισχύει αυτός ο υψηλός κίνδυνος του να κολλήσουν. Και βεβαίως το επιτρέπουμε αυτό και στα σχολεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι επόμενο και αυτονόητο ότι θα έχουμε πολύ μεγάλη διασπορά» τόνισε.

Τζανάκης: Να αναβληθούν οι πολυήμερες σχολικές εκδρομές

Την εκτίμηση του ότι τα ημερήσια κρούσματα θα ξεπεράσουν τα σημερινά επίπεδα και ενδέχεται να αγγίξουν τα 10 ή τα 11 χιλιάδες σε μία ημέρα, παρέθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Προς το τέλος Νοεμβρίου θα ανεβούμε πάνω από τα 9 χιλιάδες κρούσματα κατά μέσο όρο και σύμφωνα με τα μοντέλα μας μπορεί σε μια ημέρα να δούμε 10-11 χιλ. κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Σταδιακή μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων στις αρχές Δεκεμβρίου»

Αναφερόμενος στον αριθμό των διασωληνωμένων, τόνισε ότι αυτός δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 600 , ενώ σχετικά με το τωρινό πανδημικό κύμα σημείωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για την κορύφωση του αλλά για σταδιακή μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου.

Όσο για τους θανάτους, διευκρίνισε ότι λόγω του εμβολίου δεν θα φτάσουμε σε τριψήφιο αριθμό όπως πέρσι.

«Να αναβληθούν οι σχολικές εκδρομές»

Παράλληλα, ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του για την διεξαγωγή πολυήμερων μαθητικών εκδρομών, προτείνοντας μάλιστα και την αναβολή τους: «Μαθαίνω ότι πάρα πολλά σχολεία ετοιμάζουν σχολικές εκδρομές 5-7 ημερών. Εν μέσω πανδημίας να μετακινούνται μαθητικοί πληθυσμοί σε κόκκινες περιοχές και να επιστέφουν πίσω; Νομίζω πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά το θέμα.Πρέπει με κάποιο τρόπο να αναβληθούν. Οι γονείς να δουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για όλη την κοινωνία», είπε ο καθηγητής.

«Να σκεφτούμε την υποχρεωτικότητα»

Επίσης, ο καθηγητής δήλωσε πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, παραβλέποντας οποιοδήποτε πολιτικό κόστος και παίρνοντας παράδειγμα από χώρες του εξωτερικού:  «Να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την επέκταση της  υποχρεωτικότητας.Είναι εθνική ανάγκη και πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε με συναίνεση και χωρίς πολιτικά κόστη μεταξύ των κομμάτων. Να δούμε και το παράδειγμα της Γαλλίας που έβαλε υποχρεωτικότητα στους  άνω των 65 ετών για την 3η δόση παρά τις αντιδράσεις».

Επίταξη ιδιωτών γιατρών: Όλες οι λεπτομέρειες

Στο μεταξύ, υπ' ατμόν είναι οι ιδιώτες γιατροί και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, καθώς η κυβέρνηση διαμήνυσε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επίταξη εάν μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν έχουν δηλώσει οικειοθελώς να εργασθούν ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ κι ενώ τα κρούσματα κορονοϊού συνεχίζουν να είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ ανεβαίνουν οι διασωληνώσεις και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Μία διαδικασία που είχε προαναγγείλει και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του κλάδου τους είχε δώσει διορία έως το τέλος της εβδομάδας, όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr.

Το υπουργείο Υγείας αναζητά σε πρώτη φάση 100 ιδιώτες παθολόγους και πνευμονολόγους κυρίως για να στηρίξουν τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ήδη οι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν απευθύνει τη σχετική πρόσκληση στα μέλη τους με επιστολές που απέστειλαν.

Πάντως οι ιδιώτες γιατροί είναι επιφυλακτικοί να εργασθούν στα δημόσια νοσοκομεία κυρίως λόγω της αστικής ευθύνης που μπορεί να προκύψει από τη διαχείριση περιστατικών covid στο ΕΣΥ.

Γι αυτό και οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων ζήτησαν από τον Θάνο Πλεύρη να υπάρχει κάλυψη αστικής ευθύνης. Παράλληλα πολλοί ιδιώτες γιατροί έχουν χρόνια να εργασθούν σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούν και τους δικούς τους ασθενείς τους οποίους θα πρέπει εάν ενταχθούν στο ΕΣΥ να παραμελήσουν.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι αρκετοί ιδιώτες γιατροί που είχαν επιστρατευθεί στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας παραμένουν απλήρωτοι από τα νοσοκομεία στα οποία εργάσθηκαν ακόμη και σήμερα.

Πάντως θεωρείται πιθανό ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στο νέο εγχείρημα της κυβέρνησης, γι αυτό και είναι ήδη έτοιμο το σενάριο της επίταξης.

Η διαδικασία

Με βάση τον σχετικό νόμο, στην επίταξη το λεγόμενο και «φύλλο πορείας» θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι ιδιώτες γιατροί στους Ιατρικούς Συλλόγους που ανήκουν. Στο έγγραφο θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.

Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Όμως έχουν προβλεφθεί και οι περιπτώσεις όπου κάποιος γιατρός αδυνατεί να παράσχει τις υπηρεσίες του. Γι αυτό και προβλέπονται και εξαιρέσεις. Αυτό είναι δυνατό να συμβεί όταν ο επιστρατευόμενος γιατρός επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί ακόμη και άκυρο νομικά εάν δεν αναφέρεται ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λανθασμένη ταχυδρομική διεύθυνση.

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ωφελήσει και οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι, που διενεργούνται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, με την κ. Μακρή να τονίζει παράλληλα ότι ενώ οι ηλικίες 4-18 αντιστοιχούσαν στο 32% των κρουσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, αυτή την εβδομάδα αντιστοιχούν στο 24%.

Ξεκάθαρη η Κεραμέως

Στο ίδιο πνεύμα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, απέρριψε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία. Σε ανάρτησή της στα social media, η υπουργός Παιδείας ανέφερε: «Καμία απολύτως συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων. Πολλές ευχαριστίες στην εκπαιδευτική κοινότητα για την εξαιρετική τήρηση των μέτρων. Κλειστά είναι μόλις 6 τμήματα στα πάνω από 80.000. Το ποσοστό των παιδιών που νοσούν στο γενικό πληθυσμό μειώθηκε από 29% στο 25%».

Με το παραπάνω tweet η Νίκη Κεραμέως επιχείρησε να κλείσει τη συζήτηση για πιθανό κλείσιμο σχολικών μονάδων λόγω της τρομερής έκρηξης της πανδημίας στη χώρα την τελευταία εβδομάδα.

Ρεκόρ κρουσμάτων στην Κοζάνη

Την περασμένη Δευτέρα στην Κοζάνη, σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού σε μαθητές σχολείων. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πάνω από 123 τα κρούσματα εντοπίστηκαν στις σχολικές μονάδες της Κοζάνης τη Δευτέρα, κι άλλα 120 κρούσματα την Τρίτη, σύνολο 223 σε δυο μέρες, κι όλα αυτά μόνο σε μια σχετικά μικρή περιφερειακή πόλη.

Κορονοϊός: Συρροή κρουσμάτων στο ΕΠΑΛ Κουφαλίων

Τουλάχιστον 20 κρούσματα κορονοϊού έχουν εντοπιστεί στο 1ο ΕΠΑΛ Κουφαλίων. Τα κρούσματα, στην πλειοψηφία τους αφορούν τους μαθητές στο τμήμα των μηχανολόγων.

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί αποδίδουν την διασπορά κρουσμάτων στον μαθητικό υπερπληθυσμό, ειδικά στο συγκεκριμένο τμήμα.
Αρχικά εντοπίστηκαν 3 κρούσματα στο τμήμα των μηχανολόγων, τα οποία στην συνέχεια έγιναν 13. Συνολικά σε όλο το σχολείο, στο οποίο φοιτούν 200 μαθητές, φέρεται να έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 20 κρούσματα.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο Αντώνης Ρούδης, καθηγητής στο ΕΠΑΛ σε ένα τμήμα δυναμικότητας 16 μαθητών, φοιτούν 26.

Σύμφωνα με την καταγγελία η διεύθυνση του σχολείου έχει ζητήσει από την αρμόδια διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης να «σπάσει» στα δύο το τμήμα, αλλά « η απάντηση που παίρνουμε είναι ότι δεν υπάρχουν καθηγητές», τονίζει ο κ. Ρούδης.

Κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία της Λήμνου

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης», με αφορμή τη μαζική εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού στους μαθητές των σχολείων της Λήμνου.

«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Εκπαίδευση», τονίζει και προσθέτει πως ακόμα μια σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς ουσιαστικά μέτρα θωράκισης των σχολείων.
Κάνει λόγο για «εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες» που κρύβονται πίσω από «επικοινωνιακά τεχνάσματα» και την «μόνιμη επίκληση της ατομικής ευθύνης, τον εκφοβισμό και τις απειλές προς τους εργαζόμενους».

Ήπειρος: Σε 4 ημέρες τα κρούσματα σε μαθητές αυξήθηκαν κατά 159%

Ανησυχητική είναι η αύξηση των κρουσμάτων στην Ήπειρο. Ειδικότερα, στην Ήπειρο, στις 5 Νοεμβρίου εντοπίστηκαν 34 κρούσματα στο μαθητικό πληθυσμό, ενώ στις 9 Νοεμβρίου αυξήθηκαν στα 88 (+159%) μόλις σε τέσσερις ημέρες.

κρούσματαΜΕΘνέα μέτραlockdownΚορονοϊόςανεμβολίαστοισχολεία