Ελλάδα|12.11.2021 12:00

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι ισχύει με την ημερομηνία λήξης – Τα σενάρια για τη χώρα μας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και ήδη κάποιες χώρες στην Ευρώπη επιβάλλουν σκληρά μέτρα – με την Ολλανδία να βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα μερικού lockdown σε Ελλάδα και ΕΕ ανοίγει σιγά – σιγά η συζήτηση για την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού, με φόντο και την τρίτη δόση εμβολίου που ήδη ξεκίνησε να διενεργείται στον γενικό πληθυσμό.

Η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού αναμένεται να ξεκινήσει επισήμως το αμέσως προσεχές διάστημα κι ενώ το τέταρτο κύμα της πανδημίας απλώνεται απειλητικό πάνω από την Ευρώπη. Ήδη τους προηγούμενους μήνες έγιναν ανεπίσημες συζητήσεις και το ζητούμενο είναι να εκπονηθεί μια κεντρική γραμμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ωστόσο σε περίπτωση τελικά που δεν καθοριστεί μια κεντρική ευρωπαϊκή θέση για το θέμα αυτό, η χώρα μας θα επιχειρήσει να δώσει τη δική της απάντηση, η οποία θα καθοριστεί έπειτα από σύσκεψη επιστημόνων και κυβερνητικών στελεχών. Κατά τις ίδιες πηγές, το διάστημα που θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου θα ανέρχεται από 6 έως 8 μήνες.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους άφησε ανοιχτό παράθυρο για τη λήξη των πιστοποιητικών έπειτα από ένα χρονικό περιθώριο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε πως η συζήτηση για λήξη του πιστοποιητικού έχει ανοίξει και σε επιστημονικό σκέλος και σε διοικητικό σκέλος. «Στη Γαλλία προχώρησαν σε λήξη πιστοποιητικού στους άνω των 65 ετών, γίνεται συζήτηση σε επίπεδο υπουργών ΕΕ, αν δεν υπάρξει κοινή απόφαση μπορεί κι η χώρα μας να προχωρήσει σε διαφορετική κατεύθυνση» ανέφερε. 

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, σχολίασε ότι λογικά δε θα χρειαστεί, καθώς τα μέχρι επιστημονικά στοιχεία λένε ότι με την τρίτη θα αποκτάς μόνιμο βαθμό ανόσιας. «Δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά λογικά μέχρι στιγμής μάλλον δε θα χρειαστεί τέταρτη» σημείωσε.  

Πατάει γκάζι η κυβέρνηση για την τρίτη δόση εμβολίου

Σε παράλληλο επίπεδο, η κυβέρνηση συνεχίζει να εστιάζει στην τρίτη δόση εμβολίου και εντείνει σε επικοινωνιακό επίπεδο τα καλέσματά της προς τους πολίτες να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Και αυτό γιατί κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως όσοι δεν έκαναν εξαρχής το εμβόλιο – περίπου 4 στους 10 πολίτες- έχουν αποκρυσταλλωμένη γνώμη και δεν πρόκειται να αλλάξουν άποψη. Γι αυτό και η κυβέρνηση θεωρεί πως πρέπει να προστατευθούν περαιτέρω όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, ο τρόπος προσέγγισης των νεαρών ατόμων βρίσκεται σε φάση επανασχεδιασμού. Στόχος; Να αυξηθεί η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα. Αναζητούνται προς το παρόν νέες μέθοδοι ώστε να πειστούν οι νεαρότερες ηλικίες και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι τοποθετήσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών το επόμενο διάστημα.