Ελλάδα|15.11.2021 07:00

Νέα μέτρα: Προ των πυλών οι κρίσιμες αποφάσεις - Το γαλλικό μοντέλο και τα εναλλακτικά σενάρια

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Nέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, καθώς αυξάνεται διαρκώς η πίεση στο σύστημα υγείας. Οι ειδικοί χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και για 10.000 κρούσματα το Δεκέμβριο και σήμερα αναμένεται μια ακόμα κυβερνητική σύσκεψη για να εξεταστούν τα επόμενα βήματα.

Δεδομένο είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν συζητά ένα νέο lockdown, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για όσους πολίτες έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». Σε συνέντευξη του στο ethnos.gr ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έστειλε χθες μήνυμα πως δεν θα υπάρξουν καθολικές οριζόντιες απαγορεύσεις.

Σε αυτή τη συγκυρία έμφαση δίνεται στην περαιτέρω αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, ενώ στο τραπέζι είναι και η επαναφορά μέτρων από το όχι και τόσο μακρινό 2020. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξετάζεται ένα «light» και ένα πιο σκληρό σενάριο, με το εύρος των μέτρων να είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πορεία της πανδημίας.

Το ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένο σε δύο μεγάλες ομάδες : στους ανεμβολίαστους και στους πολίτες άνω των 65 ετών. Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο δεκαήμερο έχει υπάρξει ένα μπαράζ ανακοινώσεων για όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία (π.χ. αύξηση σε δύο των εβδομαδιαίων τεστ), ενώ επανήλθαν αυστηρότερα μέτρα για τα καταστήματα τροφίμων (ένας πελάτης ανά εννέα τετραγωνικά)

Το μοντέλο «Μακρόν» και ο παράγοντας οικονομία

Το γαλλικό παράδειγμα - όπου για να διατηρηθεί το υγειονομικό πάσο θα πρέπει τα άτομα άνω των 65 ετών να κάνουν και αναμνηστική δόση- εξετάζει η κυβέρνηση. Σε περίπτωση που το μέτρο κλειδώσει τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να κάνουν και την τρίτη δόση για να διατηρήσουν σε ισχύ το πιστοποιητικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί πρώτα στην εστίαση και στην ψυχαγωγία.

Παράλληλα, εξετάζεται μια ευρύτερη βεντάλια μέτρων, ωστόσο στόχος είναι να γίνουν προσεκτικές κινήσεις για να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην οικονομία. Για παράδειγμα, στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποιων πρόσθετων μέτρων, ώστε να τηρούνται μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των πελατών.

Επίσης, έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για ενίσχυση της τηλεργασίας, ενώ κερδίζει έδαφος η κλιμακωτή προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων στην εργασία τους για να υπάρξει αποσυμφόρηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να σημειωθεί εδώ πως έχουν υπάρξει εισηγήσεις για διπλή μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ωστόσο είναι ένα μέτρο που αμφισβητείται καθώς δεν είναι εύκολο να γίνεται έλεγχος.

Όσον αφορά στους ανεμβολίαστους ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ, που θα πρέπει κάθε εβδομάδα να κάνουν. Με το σημερινό πλαίσιο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο μοριακά ή rapid test την εβδομάδα με δικά τους έξοδα (δηλαδή τουλάχιστον 80 ευρώ το μήνα). Ωστόσο, θεωρείται πιθανό να απαιτηθεί μεγαλύτερος αριθμός τεστ την εβδομάδα (από τρία έως και πέντε) ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

Παράλληλα αναμένεται να σφίξει ακόμα περισσότερο ο κλοιός για όσους είναι ανεμβολίαστοι, καθώς ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (όπως η Αυστρία και η Γερμανία) λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα. Πάντως, το ενδεχόμενο να απαιτείται rapid test για την είσοδο σε σούπερ μάρκετ, φούρνους και γενικά καταστηματα τροφίμων δε συζητείται.

Η «μάχη» για το σύστημα υγείας

Συναγερμός έχει σημάνει στο κυβερνητικό στρατόπεδο και για την αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας (κυρίως στις περιοχές με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη), με τους διασωληνωμένους να φτάνουν χθες τους 536. Στο πλαίσιο αυτό έμφαση δίνεται στην ενίσχυση του συστήματος υγείας με την περαιτέρω συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επίταξη των υπηρεσιών των γιατρών (μέτρο που είναι εστιασμένο σε συγκεκριμένες ειδικότητες).

τρίτη δόση εμβολίουrapid testεμβόλιοΚορονοϊόςνέα μέτραεστίασηανεμβολίαστοι