Ελλάδα|16.11.2021 17:00

Ποδοσφαιριστής πατέρας 9 παιδιών: «Ο διαιτητής ήταν ο σωτήρας της ζωής μου»

Κώστας Ασημακόπουλος

Ο Κώστας Τσοπλάκος και ο Γιάννης Αριστόπουλος είναι δύο νέοι άνθρωποι που κατάγονται και κατοικούν στο Αγρίνιο και η αθλητική τους μοίρα τους έχει φέρει πολλές φορές κοντά στον ίδιο αγωνιστικό χώρο. Άνθρωποι του μόχθου και του μεροκάματου που περιμένουν όλη την εβδομάδα να γίνουν οι αγώνες του τοπικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και να υπηρετήσουν το αγαπημένο τους άθλημα από διαφορετικό μετερίζι.

Ο διαιτητής εστιάτορας

Ο 29χρονος Κώστας Τσοπλάκος είναι πρώην ποδοσφαιριστής της Δόξας Καινούργιου, αλλά εδώ και 11 χρόνια τον έχει κερδίσει η διαιτησία. Μάλιστα τα τρία τελευταία χρόνια σφυρίζει αγώνες και στη Γ΄ Εθνική. Είναι ανύπαντρος και επαγγελματικά έχει αφιερωθεί στην οικογενειακή επιχείριση εστίασης στο χωριό Καινούργιο στο δρόμο για τη λίμνη Τριχωνίδα. Λόγω της απεργίας των επαγγελματιών στην εστίαση είχε λίγο χρόνο περισσότερο για να αφιερώσει στην εκγύμναση του στις αθλητικές εγκαταστάσεις του όμορφού χωριού του.

Το δεξί μπακ με τα 9 παιδιά

Ο Γιάννης Αριστόπουλος είναι 38 ετών και από τα 13 του χρόνια παίζει ποδόσφαιρο. Είναι πατέρας 9 παιδιών εκ των οποίων τα 7 είναι κορίτσια και τα δύο είναι αγόρια. Αγωνίζεται δεξί μπακ στον Αστέρας Καμαρούλας ο οποίος το Σάββατο 14 Νοεμβρίου είχε το ντέρμπι με την ΑΕ Μεσολογγίου και την Α κατηγορία ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας. Στην καθημερινή του ζωή αγωνίζεται σε όλες τις... θέσεις καθώς στην περιοχή του Αγρινίου όπου μένει ψάχνει κάθε μέρα για μεροκάματο προκειμένου να ταΐσει την πολυμελή οικογένεια του.

Κόκκοι καουτσούκ από τον χλοοτάπητα

Μετά από μία φάση στο αγώνα με το Μεσολόγγι ο Αριστόπουλος διεκδίκησε κεφαλιά. Στην προσπάθεια του χτύπησε δυνατά το κεφάλι αντιπάλου του και αμφότεροι οι ποδοσφαιριστές έπεσαν στον αγωνιστικό χώρο ο οποίος μάλιστα είχε ανακαινιστεί και εγκαινιάζονταν στον συγκεκριμένο αγώνα.

Ο Αριστόπουλος έχασε τις αισθήσεις του και κατά το κοινώς λεγόμενο του «γύρισε η γλώσσα». Δεν ανέπνεε, είχε απώλεια συνείδησης και αισθήσεων. Το χειρότερο ήταν πως επειδή χλοοτάπητας ήταν καινούργιος κόκκοι καουτσούκ μπήκαν στο στόμα του και η κατάσταση επιβαρύνθηκε περισσότερο...

Αποφάσισε να επέμβει...

Ο 29χρονος ρέφερι βλέποντας τον Αριστόπουλο σε κακή κατάσταση αποφάσισε να επέμβει άμεσα. Έχοντας λάβει συμβουλές διάσωσης από φίλους του γιατρούς φρόντισε άμεσα να γυρίσει στο πλάι τον ποδοσφαιριστή και έγυρε προς τα πίσω το κεφάλι του για να πάρει και πάλι αέρα ώστε να αρχίσει άμεσα η αναπνοή του.

«Είχα σώσει και άλλον...»

Όπως αποκάλυψε ο Κώστας Τσοπλάκος στο παρελθόν είχε επέμβει άλλες δύο φορές για να σώσει το ίδιο συγγενικό του πρόσωπο και έτσι είχε προβληματιστεί και είχε ενημερωθεί από φίλους του γιατρούς: «Όταν είδα τον ποδοσφαιριστή στον αγωνιστικό χώρο σκέφτηκα πως δεν έχουμε πολύ χρόνο. Έπρεπε κάποιος να δράσει άμεσα παρότι γνώριζα πως στο γήπεδο βρίσκονταν διασώστης. Τα δευτερόλεπτα ήταν κρίσιμα. Του γύρισα με απαλές κινήσεις το κεφάλι προς τα πίσω για να ανοίξουν οι αεραγωγοί και μετά από λίγο ανταποκρίθηκε ο αθλητής και συνήλθε. Ανακουφιστήκαμε όλοι. Η κατάσταση επιβαρύνθηκε από τους κόκους του καουτσούκ που είχαν μπει στο στόμα του, αλλά τέλος καλό όλα καλά».

Οι συμβουλές των γιατρών και ο Ερυθρός Σταυρός

Σε ερώτηση για το τι ήταν αυτό που τον έκανε να έχει πάρει μαθήματα πρώτων βοηθειών είπε: «Πριν από δύο χρόνια έτυχε να βρεθώ σε δύο σοβαρά περιστατικά που έτυχαν στον ίδιο συγγενή μου. Οι γνώσεις που είχα αποδείχτηκαν σωτήριες. Είχα ζητήσει συμβουλές από φίλους γιατρούς και πήρα γνώσεις πρώτων βοηθειών και από σεμινάριο του Ερυθρού Σταυρού. Είναι καλό όλοι να γνωρίζουμε από πρώτες βοήθειες. Εστω και μία φορά να χρειαστούν μπορούμε να σώσουμε μία ζωή. Πολύ χαίρομαι που και με την περίπτωση του ποδοσφαιριστή μπόρεσα να φανώ χρήσιμος αν και έσπευσαν αμέσως οι νοσηλευτές».

«Είναι ο σωτήρας μου»

Ο Γιάννης Αριστόπουλος δύο ημέρες από το σοβαρό περιστατικό το σκέφτεται και συγκινείται και ευχαριστεί δημόσια τον ρέφερι: «Τον κύριο Κώστα τον γνώριζα ως ρέφερι. Λέμε και ένα "γεια" στην πόλη όταν βρεθούμε, αλλά πλέον είναι ο σωτήρας μου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό που έκανε για μένα. Τον ευχαρίστησα και στο γήπεδο και μετά τον πήρα τηλέφωνο και τώρα μέσω των δημοσιευμάτων».

«Κατάλαβα πως είναι σοβαρά τα πράγματα»

Όσο για το τι θυμάται, είπε: «Στην αρχή, όταν έπεσα δεν κατάλαβα τίποτα. Όταν άρχισα να συνέρχομαι αντιλήφθηκα πως τα πράγματα ήταν σοβαρά. Είδα από πάνω μου τον διαιτητή, συμπαίκτες, αντιπάλους. Εκεί το φοβήθηκα αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Στα 25 χρόνια που είμαι μέσα στα γήπεδα είχε τύχει να δω ένα δύο τέτοια περιστατικά. Το τελευταίο πριν 10 χρόνια. Δεν περίμενα πως βρεθώ εγώ σε αυτή τη θέση. Να, όμως, που όλα γίνονται. Ευχαριστώ τον σωτήρα μου και όσους νοιάστηκαν για μένα. Θα θυμάμαι πάντα αυτή τη μέρα».

ποδόσφαιροΑγρίνιοδιαιτητήςποδοσφαιριστής