Ελλάδα|31.10.2018 09:07

Κατάθεση στις ελληνικές Αρχές έδωσαν οι γονείς του Κατσίφα

Μαρία Ριτζαλέου

Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαλεύκανση της υπόθεσης του θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Αργά το βράδυ της ∆ευτέρας, οι γονείς του πέρασαν κάτω από απόλυτη µυστικότητα στο ελληνικό έδαφος και κατέθεσαν σε Ελληνες αστυνοµικούς, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διατάξει ο προϊστάµενος της Εισαγγελίας Εφετών Ιωαννίνων, Αργύρης ∆ηµόπουλος.

Οι Βουλιαράτες απέχουν µόλις 8 χιλιόµετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και γύρω στα µεσάνυχτα -και ενώ οι κάµερες και οι δηµοσιογράφοι είχαν φύγει από το σπίτι τους- οι γονείς του 35χρονου οµογενούς επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο συγγενικού τους προσώπου και µετέβησαν στην Κακαβιά.

Σε ειδικό χώρο, που παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό, συνάντησαν τρεις αξιωµατικούς της ΕΛ.ΑΣ., στους οποίους και έδωσαν κατάθεση. Τους είχε ζητηθεί να φέρουν µαζί τους την αστυνοµική ταυτότητα του Κωνσταντίνου και όσα άλλα επίσηµα έγγραφα δικά του είχαν στο σπίτι. Οι γονείς του 35χρονου κατέθεσαν ότι ο γιος τους είχε διπλή υπηκοότητα, ότι ήταν εγγεγραµµένος στα δηµοτολόγια του ∆ήµου Ηρακλείου Αττικής, ενώ για το περιστατικό δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν κάτι, καθώς δεν ήταν παρόντες.

Οι δύο αυτές καταθέσεις προστέθηκαν στον φάκελο της δικογραφίας που άνοιξαν οι ελληνικές Αρχές, οι οποίες διερευνούν, µετά την εντολή του εισαγγελέα Αργύρη ∆ηµόπουλου, αν στοιχειοθετείται το αδίκηµα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση εις βάρος των Αλβανών αστυνοµικών. Ο φάκελος της υπόθεσης εστάλη χθες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας.

Χθες το µεσηµέρι εγκρίθηκε το αίτηµα της οικογένειας να γίνει νεκροψία-νεκροτοµή στη σορό και από Ελληνα ιατροδικαστή. Στην Αλβανία µετέβη χθες και ο καθηγητής Ιατροδικαστικής του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, ο οποίος, σύµφωνα µε δηλώσεις του δικηγόρου της οικογένειας Κ. Γιοβανόπουλο, είδε τη σορό για 5 λεπτά και διαπίστωσε ότι φέρει δύο διαµπερή τραύµατα στη θωρακική περιοχή και δεν φαίνεται να είναι χτυπήµατα εξ επαφής.

Οπως κατήγγειλε ο δικηγόρος, οι αλβανικές Αρχές έραψαν τα τραύµατα και έπλυναν τη σορό, µε αποτέλεσµα -κατά την εκτίµησή του- να έχουν χαθεί κρίσιµα στοιχεία. Σηµειώνεται ότι οι αλβανικές Αρχές µετέφεραν τη σορό του 35χρονου στα κεντρικά της εγκληµατολογικής και ιατροδικαστικής υπηρεσίας στα Τίρανα, διότι την υπόθεση έχει αναλάβει πλέον η Γενική Εισαγγελία Τιράνων, προκειµένου, όπως τόνισαν, να µην αµφισβητηθούν τα αποτελέσµατα της έρευνας.

Σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα του αλβανικού Τύπου, τρεις διαπραγµατευτές της ειδικής δύναµης RENEA, που ήταν το µεσηµέρι της Κυριακής στο σηµείο της δεξαµενής όπου είχε οχυρωθεί ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, τον καλούσαν από τα µεγάφωνα να πετάξει το όπλο και να παραδοθεί. Σύµφωνα µε τα ίδια δηµοσιεύµατα, του ανέφεραν τα νοµικά του δικαιώµατα και πως µπορούσαν, αν ήθελε, να καλέσουν δικηγόρο. Εκείνος ωστόσο, όπως λένε οι πληροφορίες από τη γειτονική χώρα, έριξε οκτώ φορές εναντίον των αστυνοµικών και τότε εκείνοι ανταπέδωσαν τα πυρά, µε αποτέλεσµα να πέσει νεκρός. Ο πρόεδρος της κοινότητας στους Βουλιαράτες, ∆ηµήτρης Κουρεµένος, µετά το περιστατικό κλήθηκε από την αστυνοµία να αναγνωρίσει τον Κατσίφα και, όπως δήλωσε, δεν είδε τραύµα στο κεφάλι, αλλά δύο τραύµατα στο στήθος.

Μυστήριο µε το κινητό

Μυστήριο παραµένει το τι απέγινε το κινητό τηλέφωνο του 35χρονου, το οποίο δεν έχει ακόµη βρεθεί, χωρίς να αποκλείεται να έχει κατασχεθεί από τις αλβανικές αστυνοµικές Αρχές. Επειδή το περιστατικό είναι ακόµη νωπό και τόσο οι γονείς του όσο και οι δύο αδελφές του, που έχουν πάει στους Βουλιαράτες από την Αθήνα όπου µένουν µόνιµα, βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, δεν το αναζήτησαν από την πρώτη στιγµή, ενώ έχουν κάνει νοµικές ενέργειες προς την Εισαγγελία Τιράνων να τους παραδοθεί, αν βρίσκεται στον φάκελο της σχετικής δικογραφίας

Κωνσταντίνος Κατσίφας