Ελλάδα|23.11.2021 12:25

Παγώνη σε OPEN: Εγκύκλιος του υπουργείο Υγείας ζητεί μείωση τακτικών χειρουργείων – Τι απαντά η Γκάγκα

Newsroom

Για εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που φέρεται να ζητεί μείωση τακτικών χειρουργείων λόγω της πίεσης που δημιουργεί η διασπορά του κορονοϊού στα νοσοκομεία, έκανε λόγο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στην τηλεόραση του OPEN. Η κ. Παγώνη διαμήνυσε πως οι γιατροί δεν πρόκειται να δεχθούν κάτι τέτοιο, ενώ απάντηση έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Τι είπε η Ματίνα Παγώνη στο OPEN

«Μάθαμε ότι το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να στείλει εγκύκλιο για μείωση τακτικών χειρουργείων. Ενημερώσαμε σε συνάντηση τους υπουργούς. Δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν τα τακτικά χειρουργεία και να αναβληθούν γιατί θα εκτεθούμε στον κόσμο που δεν νοσεί από κορονοϊό και περιμένει να χειρουργηθεί και που πήρε τα ραντεβού του. Σήμερα θα κάνουμε έκτακτο συμβούλιο σαν ΕΙΝΑΠ», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και συνέχισε:

«Είναι απαράδεκτο να γίνει αυτό. Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια. Επειδή ξαναγυρίζουμε όπως πριν ένα χρόνο, δεν θα το αφήσουμε να γίνει. Πρέπει να γίνουν τα χειρουργεία, οι άνθρωποι έχουν ζητήσει τα ραντεβού τους, ξέρουν ότι θα χειρουργηθούν και ξέρετε την αγωνία του καθενός. Δεν θα το δεχθούμε αυτό, έχουμε ενημερώσει τον υπουργό. Έτσι μας ενημέρωσαν και εμείς δεν θα το δεχθούμε. Είμαστε γιατροί, είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε στη μάχη και για τους covid και για τους non-covid ασθενείς» .

Τι απαντά η Μίνα Γκάγκα

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα τόνισε πως με το έγγραφο αυτό δεν καλούνται τα νοσοκομεία να μειώσουν τα τακτικά χειρουργεία, αλλά δίδεται «άδεια στις διοικήσεις, εφόσον έχουν πολύ μεγάλο φόρτο λόγω της πανδημίας, να μειώσουν – εάν μπορούν – τα χειρουργεία τους όσο χρειαστεί για αυτό το διάστημα που έχουμε πάρα πολλά περιστατικά, ώστε να έχουν όλοι καλή περίθαλψη».

«Μπορούμε να πάμε 20 ή 30 ημέρες αργότερα ένα τακτικό χειρουργείο», ανάλογα με τις ανάγκες κάθε νοσοκομείου, ώστε σε αυτό το διάστημα να έχουν καλή περίθαλψη όλοι οι άλλοι ασθενείς», λέγοντας πως μια αντικατάσταση κεφαλής μηριαίου, ή μια ορθοπεδική επέμβαση για ένα χρόνιο νόσημα, μπορεί να μεταφερθεί για κάποιες ημέρες, χωρίς να αλλάζει κάτι σημαντικά, αφού δεν κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς. «Δεν σταματάμε ένα χειρουργείο για ένα όγκο ή για ένα τροχαίο. Θέλουμε και οι γιατροί να ασκήσουν τα καθήκοντά τους με ηρεμία για να μην πιέζονται πάρα πολύ και να είναι καλοί και στις υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν, και οι ασθενείς να έχουν καλή αντιμετώπιση», υπογράμμισε.

«Δεν πετάμε κανένα “μπαλάκι”, σε κανέναν γιατρό. Είναι απολύτως καθορισμένα τα κριτήρια για τα τακτικά και για τα επείγοντα χειρουργεία. Δεν υπάρχει καμία επιλογή ασθενών. Όλοι οι ασθενείς έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται», ξεκαθάρισε η κ. Γκάγκα.

νοσοκομείοΚορονοϊόςχειρουργείο