Ελλάδα|26.11.2021 15:56

Θεσσαλονίκη: Δραματικές εφημερίες στα νοσοκομεία - Εκκλήσεις για επίταξη ιδιωτικού τομέα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σκηνικό… πολέμου στήθηκε σε μία ακόμα εφημερία του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, με πολλές δεκάδες εισαγωγές νοσούντων με κορονοϊό και 13 άτομα διασωληνωμένα εκτός ΜΕΘ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι ανεμβολίαστοι και άτομα σχετικά νεαρότερης ηλικίας. Την ίδια στιγμή «μαύρα» μαντάτα έρχονται και από την εφημερία του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», η οποία ξεκίνησε πριν από λίγες ώρες, αφού για πρώτη φορά οι μισοί από τους ασθενείς που προσέρχονται για εξετάσεις, αποτελούν ύποπτα κρούσματα κορονοϊού.

Ειδικότερα, ως πάρα πολύ δύσκολη, με πάρα πολύ άσχημα νούμερα, χαρακτήρισε τη χθεσινή εφημερία στο ethnos.gr ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης, ενώ το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και μέλος της διοίκησης του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου, Ελένη Μπακιρλή, υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Παράλληλα, χαρακτήρισε τη χθεσινή εφημερία του ΑΧΕΠΑ ως μία από τις χειρότερες που έχει αντιμετωπίσει το νοσοκομείο από την έναρξη της πανδημίας.

«Μόνη λύση η επίταξη του ιδιωτικού τομέα»

«Η κατάσταση είναι ένα μαύρο χάλι και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται 13 ασθενείς με κορονοϊό διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και στην εφημερία έγιναν 79 καινούργιες εισαγωγές. Δυστυχώς, πεθαίνει πάρα πολύς κόσμος και οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι και μάλιστα νέοι άνθρωποι. Μας είπαν ότι σκέφτονται να ανοίξουν κρεβάτια για ασθενείς με κορονοϊό και σε ΜΕΘ για άλλες παθήσεις, ωστόσο και αυτές είναι γεμάτες. Πού θα πάνε οι ασθενείς με άλλες παθήσεις;», σημειώνει η κ. Μπακιρλή.

Κατά την ίδια, η μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί αυτό το σφοδρό κύμα της πανδημίας, προκειμένου να μην… κλατάρουν τα νοσοκομεία, είναι η επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. «Χωρίς επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας δε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Ήδη το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων έχει τεράστιο πρόβλημα. Μπορεί να έχουμε πλέον περισσότερη εμπειρία σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο, το προσωπικό είναι πολύ κουρασμένο και αρκετά μειωμένο λόγω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αλλά και των αναστολών εργασίας των ανεμβολίαστων. Στο ΑΧΕΠΑ έχουμε εκατό άτομα σε αναστολή εργασίας και μάλιστα οι περισσότεροι είναι εξειδικευμένοι και με πολλά χρόνια εργασιακής εμπειρίας σε ΜΕΘ. Όλοι αυτοί πρέπει να γυρίσουν άμεσα στην εργασία τους και ας είναι υποχρεωμένοι να κάνουν κάθε μέρα τεστ», τονίζει η κ. Μπακιρλή.

Άσχημοι οι οιωνοί στο «Παπαγεωργίου»

Περισσότεροι από κάθε άλλη φορά τη φετινή χρονιά είναι οι προσερχόμενοι ασθενείς για τον παθολογικό τομέα του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», το οποίο ξεκίνησε την εφημερία του στις 8:00 το πρωί της Παρασκευής και σχεδόν όλοι τους θεωρούνται ύποπτα περιστατικά για covid-19. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο, Παναγιώτης Τουχτίδης, ενώ μέχρι τώρα οι ασθενείς για την παθολογική κλινική σε μία εφημερία και άρα ύποπτα περιστατικά για κορονοϊό έφταναν από το 20% έως το 40% του συνόλου των προσερχόμενων ασθενών, στη σημερινή εφημερία και μέχρι στιγμής αποτελούν τους μισούς από το σύνολο των νοσούντων.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε 137 νοσηλευόμενους με κορονοϊό σε απλές κλίνες και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε και έβδομη κλινική για covid-19. Στη ΜΕΘ υπάρχει μόνο ένα κενό κρεβάτι, ενώ στις μονάδες αυξημένης φροντίδας είναι κατηλειμμένα και τα 19 κρεβάτια.

Μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι μισοί από τους ασθενείς που προσέρχονται στη σημερινή εφημερία, είναι για τον παθολογικό τομέα και άρα είναι μεγάλη η προσέλευση για υποψία covid-19. Μέχρι σήμερα στις εφημερίες οι προσερχόμενοι για τον παθολογικό τομέα ασθενείς αποτελούσαν το 25%-30% ή το πολύ το 40% του συνόλου. Πρώτη φορά βλέπουμε να αποτελούν το 50%. Ίσως να έπαιξε ρόλο και η παραίνεση για γρήγορη επίσκεψη στα νοσοκομεία με τα πρώτα συμπτώματα. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί η σημερινή εφημερία, ωστόσο, μέχρι στιγμής είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», τονίζει ο κ. Τουχτίδης.

ΘεσσαλονίκηΠΟΕΔΗΝΑΧΕΠΑνοσοκομείαΚορονοϊός