Ελλάδα|07.02.2019 19:26

Παγκόσµιος πρεσβευτής το λάδι των… Λακεδαιµονίων

Newsroom

Στους πρόποδες του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, κοντά στη Σπάρτη, βρίσκονται οι Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, όπου εδώ και 26 χρόνια καλλιεργούνται βιολογικές ελιές και έξτρα παρθένα βιολογικά ελαιόλαδα ανώτερης ποιότητας και κορυφαίας γεύσης. Πριν από µερικές µέρες η οικογενειακή επιχείρηση πέτυχε µια µεγάλη και πρωτοφανή διάκριση για τα ελληνικά δεδοµένα: κατέκτησε την πρώτη θέση στην πλέον αναγνωρισµένη παγκόσµια κατάταξη µε τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσµου, EVOOWR, για το 2018, µε το προϊόν Majestic Blend Evoo Flavored With Lemongrass & Tarragon.

«Ενα όνειρο ζωής έγινε πραγµατικότητα. Κλαίγαµε από συγκίνηση, κυρίως γιατί η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή και µετά για τη Λακωνία και την εταιρεία µας» λέει στην «Ηµερησία» ο ιδιοκτήτης και ιθύνων νους της επιχείρησης, Γιώργος Σακελλαρόπουλος. Οι διεθνείς διακρίσεις δεν είναι κάτι καινούργιο για την οικογένεια Σακελλαρόπουλου. Χάρη στην «τυφλή» προσήλωση στην παραγωγή προϊόντων ανώτερης ποιότητας, µοναδικής καινοτοµίας και γεύσης και στην εξάλειψη κάθε λάθους, έχει κερδίσει 89 παγκόσµια βραβεία! Πρόκειται για παγκόσµιο ρεκόρ καθώς αφορά έναν παραγωγό µε δικά του αποκλειστικά ελαιοπροϊόντα. Και όλα αυτά µέσα σε επτά χρόνια, αφού ξεκίνησε να συµµετέχει σε διεθνείς διαγωνισµούς µόλις το 2012.

Ο Νίκος Σακελλαρόπουλος, χηµικός στο επάγγελµα, αποτελεί τη νέα γενιά. Ο ιθύνων νους της επιχείρησης, Γιώργος Σακελλαρόπουλος

Μάλιστα, πέρυσι ένα άλλο ελαιόλαδό της οικογένειας, το «Συλλεκτικόν», βρέθηκε στη δεύτερη θέση της κατάταξης EVOOWR, ανάµεσα σε 7.952 δείγµατα ελαιολάδων από όλο τον κόσµο. Πέρα από τα βραβεία, η Σχολή ∆ηµόσιας Υγείας του Πανεπιστηµίου Χάρβαρντ αποφάσισε να συµπεριλάβει τα βιολογικά ελαιόλαδα των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου στην Παρεµβατική Μελέτη Μεσογειακής ∆ιατροφής, που διενεργεί για 3 χρόνια σε 44 πυροσβεστικούς σταθµούς του IFD ( I n d i a n a p o l i s F i r e Department) και σε επιλεγµένες οµάδες πυροσβεστών. Σκοπός της µελέτης είναι να αποδείξει ότι αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες, µε επιστηµονικά αποδεδειγµένο τρόπο, σε οµάδες ανθρώπων που έχουν υψηλό κίνδυνο ασθενειών και κυρίως καρδιακών προσβολών κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, όπως οι πυροσβέστες, ο κίνδυνος αυτός µειώνεται σε πολύ υψηλά και ιδιαίτερα αξιοσηµείωτα ποσοστά. Για να φθάσει στην κορυφή και να συναγωνίζεται µεγαθήρια του χώρου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, η εταιρεία έπρεπε να κερδίσει µικρότερες και µεγαλύτερες µάχες σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, και να αναµετρηθεί µε πολλές απογοητεύσεις. Και κυρίως να αντιµετωπίσει την άγνοια για τα βιολογικά στην Ελλάδα.

Ωστόσο, σε όλη αυτήν τη διαδροµή η οικογένεια δεν παλινδρόµησε ποτέ. Παρέµεινε πιστή στις αξίες της ποιότητας και της καινοτοµίας. Οι ελιές συλλέγονται µε γάντια και δεν γίνεται χρήση χηµικών ή µηχανικών µέσων για τη συλλογή τους. Η έκθλιψη των ελιών στα ελαιοτριβεία γίνεται σε πολύ χαµηλές θερµοκρασίες, στα επίπεδα των 18 µε 20 βαθµών, οι οποίες εξασφαλίζουν την πολύ υψηλή ποιότητα. «∆εν κάνουµε έκπτωση στην ποιότητα και στα υψηλά στάνταρ παραγωγής. Στόχος µας είναι να δηµιουργούµε προϊόντα µοναδικά, καινοτοµικά, και σε αρµονία µε τη φύση. Κάνουµε κατάθεση ψυχής» τονίζει ο κ. Σακελλαρόπουλος, προσθέτοντας πως για να κυκλοφορήσει ένα νέο προϊόν µεσολαβούν αµέτρητες δοκιµές.

Για παράδειγµα, το «Μajestic» κυκλοφόρησε στην αγορά ύστερα από τέσσερα χρόνια επίπονων δοκιµών, γευστικών και άλλων.Παρά το τεράστιο επίτευγµα, το οποίο χαιρέτισε ο ΕΦΕΤ, η οικογένεια παραµένει προσγειωµένη και ταπεινή. ∆εν εφησυχάζει, αλλά, αντίθετα, δηλώνει αποφασισµένη να κατακτήσει νέες κορυφές. «Κάθε φορά που φθάνουµε σε ένα τέτοιο επίπεδο, είναι η αφετηρία για να γίνουµε καλύτεροι. Κάνουµε την αυτοκριτική µας χωρίς εγωισµούς και προσπαθούµε να φθάσουµε σε ακόµη υψηλότερα επίπεδα ποιότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρόπουλος. Ηδη δροµολογείται η κυκλοφορία νέων προϊόντων, τα οποία φιλοδοξούν να κοµίσουν κάτι καινούργιο και διαφορετικό στην παγκόσµια γαστρονοµία, αφού εννέα στα δέκα προϊόντα της εταιρείας κατευθύνονται σε 14 χώρες του εξωτερικού. Είναι µια διαρκής προσπάθεια την οποία αναµένεται να συνεχίσει η νέα γενιά της οικογένειας, και ειδικότερα ο γιος του κ. Σακελλαρόπουλου, Νίκος Σακελλαρόπουλος, χηµικός µηχανικός στο επάγγελµα. Σήµερα, προϊόντα της εταιρείας βρίσκονται σε βιολογικά και delicatessen καταστήµατα αλλά και σε γκουρµέ εστιατόρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών ουρανίσκων. ∆ιάσηµοι σεφ χρησιµοποιούν και αναζητούν τα προϊόντα της οικογένειας, όπως ο Αλέν Ντικάς, που θεωρείται κορυφαίος σεφ στην υψηλή γαστρονοµία.

Η γκάµα των προϊόντων είναι µεγάλη και περιλαµβάνει βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αρωµατικά gourmet ελαιόλαδα, βιολογικές ελιές, ελιές µε ιδιαίτερες γεύσεις (π.χ. ελιές πορτοκαλένιες, ελιές µηλένιες, ελιές λεµονένιες χωρίς ξίδι, ελιές βαλσαµικές, gourmet ελιές µε ούζο), χαρακτηριστικά και συνδυασµούς, καθώς και φυσικά καλλυντικά που βασίζονται στο ελαιόλαδο και το βαλσαµέλαιο. Η εταιρεία διαθέτει πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας από την Bio Hellas και εφαρµόζει σύστηµα διαχείρισης ποιότητας HACCP, ενώ είναι αναγνωρισµένη από το FDA της Αµερικής. Ιδιαίτερη έµφαση έχει δώσει στην ιστοσελίδα της, www.bioarmonia.gr, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά οι µέθοδοι αλλά και η τεράστια προσπάθεια που κάνει.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

λάδιελιά