Ελλάδα|03.12.2021 14:00

Κορονοϊός: Ανησυχία για 4 ανεμβολίαστες εγκύους στο Ιπποκράτειο - Σοκάρει ακτινογραφία θώρακος

Newsroom

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας από την πανδημία του κορονοϊού, ενώ την ίδια ώρα μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του αριθμού των σοβαρών περιστατικών με ανεμβολίαστες εγκύους, οι οποίες εμφανίζουν επιπλοκές όταν προσβληθούν από τον ιό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το OPEN, τέσσερις νέες γυναίκες νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Μάλιστα, μία από αυτές είναι διασωληνωμένη στη ΜΕΘ.

Πρόκειται για μια γυναίκα 41ετών, που ήταν στον έβδομο μήνα της κύησης και οι γιατροί κατάφεραν να πάρουν το μωρό με καισαρική. Το ίδιο έγινε και με 38χρονη έγκυο που διακομίστηκε από τη Φλώρινα και οι γιατροί δίνουν τώρα μάχη για να μην μπει στην εντατική.

Σοκάρει ακτινογραφία θώρακος εγκύου: Λειτουργεί μόνο ο μισός από τον κάθε πνεύμονα

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενώ η ανάρτηση του καθηγητή νεογνολογίας Κοσμά Σαραφίδη, με μία ακτινογραφία θώρακος ανεμβολίαστης εγκύου, συγκλονίζει.

«Ακτινογραφία θώρακα ανεμβολίαστης εγκύου που διασωληνώθηκε χτες και γέννησε πολύ πρόωρα λόγω της βαρύτητας της κατάστασης της. Μόνο ο μισός από τον κάθε πνεύμονα της λειτουργεί. Άγνωστη η πρόγνωση της μητέρας», σημειώνει ο καθηγητής και για τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα, σημειώνει ότι οι επιπτώσεις είναι σοβαρές.

«Και ένα νεογνό που θα μπορούσε να γεννηθεί στην ώρα του, τελειόμηνο, και να αποφύγει όλους τους κινδύνους της προωρότητας. Αυτό που γράφεται σε ανάλογες περιπτώσεις, ότι δηλαδή το μωρό σώθηκε, είναι τελείως ανακριβές. Μήνες εντατικής νοσηλείας για να επιβιώσει και μόνο! Και με νευροεξέλιξη απρόβλεπτη σε μεγάλο βαθμό! ΚΡΙΜΑ, ΚΡΙΜΑ! Τα σχόλια είναι περιττά!».

Γκάγκα: Υποχρεωτικός εμβολιασμός πριν από εξωσωματική γονιμοποίηση

Αναφερόμενη στα σοβαρά περιστατικά ανεμβολίαστων εγκύων, που πληθαίνουν, η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού πριν από την εξωσωματική γονιμοποίηση.

«Στην εγκυμοσύνη πρέπει να το σκεφτούμε πάρα πολύ καλά. Να σας πω την αλήθεια πρέπει να είναι και προϋπόθεση για να μπει κάποιος σε διαδικασία εξωσωματικής. Δηλαδή δεν μπορεί να τραβιέσαι όλο αυτό το διάστημα, να παίρνεις όλα αυτά τα φάρμακα και στο τέλος να κινδυνεύεις και εσύ και το…αυτή η πολύτιμη εγκυμοσύνη να κινδυνεύει από τον κορονοϊό είναι φοβερό αυτό.

Ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον

Μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της μετάλλαξης Ομικρον στην Κρήτη, οι έλεγχοι συνεχίζονται, με τους ειδικούς να θεωρούν βέβαια τη διασπορά της. «Θεωρώ ότι σε επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε την εμφάνιση και άλλων τέτοιων κρουσμάτων, δυστυχώς είμαστε κοντά στην περίοδο των γιορτών, η κινητικότητα είναι πολύ έντονη…», σημείωσε ο καθηγητής Ιολογίας κ. Σουρβίνος.

Ο κ. Σαρηγιάννης πρόσθεσε: «Με την Όμικρον οι αριθμοί θα είναι πολύ μεγαλύτεροι…δίνω περίπου ένα μήνα μέχρις ότου να έχει μεγάλη διασπορά».

έγκυοςΚορονοϊόςΜΕΘέγκυεςεμβολιασμός