Ελλάδα|04.12.2021 10:52

Κακοκαιρία: Σοβαρά προβλήματα στο Μεσολόγγι, πλημμύρισε ο Σπερχειός – Πού θα σημειωθούν έντονα φαινόμενα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Προβλήματα στο Μεσολόγγι μετά την καταρρακτώδη βροχή/Eurokinissi-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΑΒΕΤΑΣ
Προβλήματα στο Μεσολόγγι μετά την καταρρακτώδη βροχή/Eurokinissi-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΑΒΕΤΑΣ
Προβλήματα στο Μεσολόγγι μετά την καταρρακτώδη βροχή/Eurokinissi-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΑΒΕΤΑΣ
Προβλήματα στο Μεσολόγγι μετά την καταρρακτώδη βροχή/Eurokinissi-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΑΒΕΤΑΣ
Προβλήματα στο Μεσολόγγι μετά την καταρρακτώδη βροχή/Eurokinissi-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΑΒΕΤΑΣ
Προβλήματα στο Μεσολόγγι μετά την καταρρακτώδη βροχή/Eurokinissi-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΑΒΕΤΑΣ
Προβλήματα στο Μεσολόγγι μετά την καταρρακτώδη βροχή/Eurokinissi-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΑΒΕΤΑΣ
Eurokinissi

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία τόσο στη Δυτική, όσο και στη Στερεά Ελλάδα. Μετά τη συνεχή βροχόπτωση των τελευταίων ωρών ο Σπερχειός πλημμύρισε και τα νερά σκέπασαν εκατοντάδες στρέμματα στη νότια περιοχή της Λαμίας. Πλημμύρα σημειώθηκε και στο Μεσολόγγι

Κακοκαιρία: Καταιγίδες και στην Αθήνα

Βροχοπτώσεις εκδηλώνονται κατά τόπους από τις πρωινές ώρες σήμερα και στα δυτικά συνοδεύονται από καταιγίδες. Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν μέχρι αργά το απόγευμα του Σαββάτου σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται ο αθροιστικός υετός (βροχές/ καταιγίδες ) κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και έως τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες προς Κυριακή.

Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, όπου θα επιμείνουν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές ιδιαίτερα στα δυτικά, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, περιοχές όπου θα εκδηλωθούν και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Βροχές ή καταιγίδες κατά τόπους και κατά περιόδους αναμένονται επίσης στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας.

Πλημμύρισε ο Σπερχειός - Έκλεισαν δρόμοι

Στο δρόμο προς Φραντζή - Γοργοπόταμο, αλλά στον επαρχιακό δρόμο από Λαμία, προς Κωσταλέξι, Κομποτάδες, Μεξιάτες, Λουτρά Υπάτης και τις άλλες κοινότητες της περιοχής, το ποτάμι βγήκε στο δρόμο, με αποτέλεσμα η Τροχαία το πρωί του Σαββάτου να διακόψει την κυκλοφορία, η οποία μέχρι νεοτέρας θα γίνεται από παρακαμπτηρίους επαρχιακούς οδούς.

Στα σημεία έχει σπεύσει από την πρώτη στιγμή συνεργείο του Δήμου Λαμιέων με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Κώστα Ξεφλούδα, ο οποίος σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας ενημέρωσε ότι παρακολουθούν την στάθμη του νερού σε όλα τα επικίνδυνα σημεία και είναι σε ετοιμότητα για να παρέμβουν. Η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους δυο δρόμους ήταν επιβεβλημένη για την ασφάλεια των οδηγών και των επιβατών.

Πλημμύρισε το Μεσολόγγι μετά την καταρρακτώδη βροχή

Προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου έχει προκαλέσει το νέο κύμα κακοκαιρίας και σύμφωνα με τον δήμο, «αν και τα αντλιοστάσια δουλεύουν κανονικά, ο όγκος του νερού είναι τεράστιος, με αποτέλεσμα αρκετοί δρόμοι να πλημμυρίσουν». Παράλληλα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν προχωρήσει σε απαντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σημεία και παραμένουν σε ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας.

Σύμφωνα με τον δήμο, «όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση, με στόχο την αποτελεσματική προστασία των ανθρώπων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων».

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 24 κλήσεις για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία,70 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και μία κλήση για κοπή δέντρου.

Τα περισσότερα προβλήματα καταγράφονται στο Μεσολόγγι, όπου έχουν πλημμυρίσει ισόγεια σπίτια και καταστήματα, καθώς και δρόμοι, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί ζημιές σε οικοσκευές, εμπορεύματα και οχήματα.

Στην Αιτωλοακαρνανία επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 50 πυροσβέστες με 23 οχήματα, ενώ έχει αναπτυχθεί η ομάδα ορμητικών νερών της 6ης Ε.Μ.Α.Κ. από την Πάτρα με διασωστική λέμβο, καθώς και ένα ερπυστριοφόρο όχημα.

Στο μεταξύ με δήλωσή του, ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, απηύθυνε έκκληση σε όλους, «να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση και να μη διασχίζουν χείμαρρους ή ρέματα για κανένα λόγο, είτε πεζοί, είτε οδηγώντας κάποιο όχημα, ενώ με πρωτοβουλία του συγκαλείται αύριο, Σάββατο, έκτακτο συντονιστικό με την συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τουλάχιστον 15 σπίτια έχουν πλημμυρίσει στο χωριό Καραϊσκάκης ενώ όπως μεταδίδει το astakos-news.gr, ο χείμαρρος που διασχίζει τον οικισμό ξεχείλισε.

Προβλήματα από τον μεγάλο όγκο νερού καταγράφονται και στο χωριό Βασιλόπουλο, όπου σπίτια και γεωργικές καλλιέργειες πλημμύρισαν. Μάλιστα, ο Δήμος Ξηρομέρου εφιστά την προσοχή στους κατοίκους που κινούνται ανάμεσα από τα δύο χωριά τονίζοντας ότι πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Η κακοκαιρία προκάλεσε και προβλήματα και σε άλλες περιοχές. Σύμφωνα το nafpaktianews.gr στο Τρίκορφο Ναυπακτίας προκλήθηκε κατολίσθηση, με αποτέλεσμα σταματήσει για λίγο η κυκλοφορία των οχημάτων, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος.

κακοκαιρίαΜεσολόγγικαταιγίδεςβροχές