Ελλάδα|06.12.2021 11:56

Μετάλλαξη Όμικρον: Τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα - Τα νεότερα για την υγεία του ασθενούς στην Κρήτη

Newsroom

Συνεχίζονται οι ιχνηλατήσεις των επαφών του πρώτου ασθενή ο οποίος διαγνώστηκε στην Ελλάδα με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, ενώ την ίδια ώρα ο ασθενής στην Κρήτη είναι πολύ καλά στην υγεία του και παραμένει ασυμπτωματικός.

Σύμφωνα με τον Στέφανο Ντουκάκη, διευθυντή ΕΟΔΥ της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, «ο ασθενής πάει πολύ καλά, και παραμένει ασυμπτωματικός, ενώ κάποιος άλλος από τις επαφές του δεν έχει μολυνθεί. Σήμερα έχουμε κάνει λήψεις δειγμάτων για επανεξέταση. Ο άνθρωπος ήταν εμβολιασμένος για τον κορονοϊό με τις δύο δόσεις και δεν έχει συμπτώματα».
«Μέχρι στιγμής η κατάσταση έχει ελεγχθεί, έγιναν γρήγορα οι ενδεδειγμένες κινήσεις, εξακριβώσαμε τη μετάλλαξη, και λειτούργησαν άμεσα τα πρωτόκολλα» σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χανίων.

Για το εμβολιαστικό πρόγραμμα στα Χανιά τόνισε ότι: «έχει αυξηθεί το εμβολιαστικό ενδιαφέρον, σε όλα τα κέντρο του νομού. Γίνονται περίπου 280 κάθε μέρα, θα λειτουργήσει το κέντρο όλες τις Κυριακές, πιστεύω στην εμβολιαστική κάλυψη θα είναι πολύ μεγάλη», Μάλιστα υπογράμμισε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι γίνονται και πολλές τρίτες δόσεις.

Τζανάκης: Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για τους άνω των 40 - Σενάριο για εκατόμβη νεκρών

Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός αρχικά για τους άνω των 40 ετών και μετέπειτα για όλον τον ενήλικο πληθυσμό πρότεινε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Μάλιστα ο καθηγητής τόνισε ότι, εάν η νέα μετάλλαξη Όμικρον ξεφύγει της τεχνητής και φυσικής ανοσίας, τότε η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και το επόμενο κύμα της πανδημίας θα φέρει μεγάλη επιβάρυνση.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι εάν η μετάλλαξη Όμικρον επικρατήσει και όντως η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη, τα κρούσματα κορονοϊού θα διπλασιαστούν ίσως και θα τριπλασιαστούν, ενώ εάν το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμείνει ίδιο «θα μιλάμε για εκατόμβη νεκρών και ενδεχομένως το υγειονομικό σύστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί».

Τρία σενάρια για τη μετάλλαξη Όμικρον

Σύμφωνα με τον καθηγητή υπάρχουν τρία σενάρια για τη μετάλλαξη Όμικρον. Ένα απευκταίο -το οποίο φαίνεται πως συγκεντρώνει τις μικρότερες πιθανότητες- και δύο πιο ήπια.

Το πρώτο σενάριο που έχει μικρές πιθανότητες να επαληθευτεί είναι πως η Όμικρον προκαλεί σοβαρή και κρίσιμη νόσο όχι μόνο σε ανεμβολίαστους αλλά και σε νοσήσαντες ή εμβολιασμένους. Σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «ξεκινάμε τον "αγώνα’" από τον Μάρτιο του 2020».

Ένα δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε απέναντί μας έναν ιό που μεταδίδεται και προκαλεί ήπια νόσο τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανεμβολίαστους.Το πιο πιθανό σενάριο ωστόσο, βρίσκεται ανάμεσα στα δύο προηγούμενα. Σύμφωνα με αυτό η Όμικρον προκαλεί ήπια και σοβαρή νόσο στους εμβολιασμένους, αλλά τα εμβόλια θα προστατεύσουν τους εμβολιασμένους και η νόσος τους νοσήσαντες από βαριά νόσηση. Όποιο σενάριο και αν επιβεβαιωθεί το σύστημα υγείας αναμένεται να επιβαρυνθεί.

Εξαδάκτυλος: Ασφαλέστερο περιβάλλον με υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 50

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι αν θεσπιζόταν υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους άνω των 50, «θα ζούσαμε σε ένα πολύ ασφαλέστερο περιβάλλον στη χώρα μας».

Ειδικά για την μετάλλαξη Όμικρον τόνισε ότι ακόμα δεν υπάρχουν οριστικές απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν αλλά «όλοι συμφωνούμε ότι όποια κι αν είναι η Όμικρον καλύτερα να μας βρει εμβολιασμένους, παρά να μας βρει ανεμβολίαστους».

Ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε τη σημασία της τρίτης δόσης εμβολίου καθώς προσφέρει άμυνα ακόμη και στο μικρό ποσοστό των πολιτών που δεν την απέκτησαν με τις δύο πρώτες δόσεις. Κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν ενόψει του χειμώνα, της Όμικρον και των ασαφειών που δημιουργεί η νέα μετάλλαξη.

ΚορονοϊόςΚρήτηΝίκος Τζανάκηςμετάλλαξη Όμικρον