Ελλάδα|07.12.2021 07:15

Κορονοϊός - Σαρηγιάννης: Με τεστ και οι εμβολιασμένοι στα ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Τη διενέργεια rapid test ή self test από τους εμβολιασμένους, την ίδια ημέρα ή την προηγούμενη, προκειμένου να κάνουν ρεβεγιόν σε χώρο διασκέδασης κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και την τοποθέτηση συσκευών απολύμανσης του αέρα μέσα στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης προτείνει, μιλώντας στο ethnos.gr, ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ώστε να αποφευχθεί μία περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού στην εορταστική περίοδο.

Σε ό,τι αφορά τα ρεβεγιόν στα σπίτια, στα οποία προφανώς θα συμμμετάσχουν και ανεμβολίαστοι, ο καθηγητής τονίζει τη διενέργεια τεστ προηγουμένως από όλους όσοι θα παραβρεθούν και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ο αριθμός των ατόμων να μην υπερβαίνει τα εννέα και μάλιστα να καθίσουν στα εορταστικά τραπέζια οι ίδιοι άνθρωποι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης, αναφέρει ότι έχουμε μπει ξεκάθαρα σε μία φάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, αναφορικά με το κύμα της πανδημίας που διανύουμε, άμεσα θα ξεκινήσει μία μείωση της πίεσης και στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ ο αριθμός των θανάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι τις 12-15 του μήνα και μετά θα αρχίσει να μειώνεται.

Για την εβδομάδα των Χριστουγέννων και της Πρωτοτοχρονιάς ο κ. Σαρηγιάννης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα είναι εμφανέστατα καλύτερη με περίπου 2.000 ημερήσια κρούσματα στη χώρα, με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν τα μέτρα που πρότεινε και ότι θα συνεχίσουμε να τηρούμε τα υπάρχοντα.

Τεστ και οι εμβολιασμένοι

Απαραίτητο, για να αποφύγουμε νέα διασπορά του κορονοϊού στα ρεβεγιόν των εορτών, είναι κατά τον κ. Σαρηγιάννη η διενέργεια rapid ή self test από όλους τους εμβολιασμένους, οι οποίοι θα επιλέξουν να διασκεδάσουν σε κάποιο κλειστό χώρο επιχείρησης. «Τα τεστ θα πρέπει να έχουν διενεργηθεί την ίδια ημέρα ή την προηγούμενη. Είναι πολύ σημαντικό αυτό ιδίως για κλειστούς χώρους που θα παρουσιάσουν μεγάλο συγχρωτισμό. Θα ήταν καλό να φοράμε και μάσκες στους χώρους διασκέδασης, ωστόσο, εφόσον κινούμαστε με ένα ποτό στο χέρι, αντιλαμβάνομαι ότι θα κατέβει η μάσκα για τη γουλιά και μετά από ένα σημείο δύσκολα θα ανέβει ξανά. Κάνουμε πολύ σωστά που ανοίγουμε τώρα αυτήν τη συζήτηση για τις επερχόμενες γιορτές, ώστε ο κόσμος να είναι περισσότερο ενημερωμένος».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ τονίζει ακόμα ότι είναι απολύτως αναγκαία η τοποθέτηση συσκευών απολύμανσης αέρα μέσα στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, αφού αυτές θα βοηθήσουν σημαντικά στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στα ρεβεγιόν.
«Ιδίως με τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία θα έχει εξαπλωθεί και στη χώρα μας μέχρι τότε, αυτές οι συσκευές θα βοηθήσουν πάρα πολύ.

Την περίοδο των εορτών οι επιχειρηματίες θα έχουν υψηλούς τζίρους και μπορούν να δαπανήσουν από 350 έως 1.000 ευρώ στη χειρότερη περίπτωση, προκειμένου να τοποθετήσουν στα καταστήματά τους μία συσκευή απολύμανσης του αέρα. Αλλά και η Πολιτεία, αν θέλει να βοηθήσει την οικονομία, θα μπορεί να δώσει κίνητρα στους επιχειρηματίες για την τοποθέτηση των συγκεκριμένων συσκευών, είτε μέσω φοροαπαλλαγών είτε μέσω επιδότησης», λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Λίγα άτομα στα σπίτια

Ως άκρως απαραίτητο θεωρεί ο κ. Σαρηγιάννης ότι στα ρεβεγιόν στα σπίτια, στα οποία θα συμμετάσχουν και ανεμβολίαστοι, θα παραβρεθούν το πολύ έως εννέα άτομα, τα ίδια σε κάθε τραπέζι και αφού πρωτίστως θα έχουν κάνει τεστ.

«Είναι πολύ σημαντικό να μην είμαστε πολλοί σε κάθε τραπέζι και βέβαια να έχουμε κάνει όλοι τεστ νωρίτερα. Εκτιμώ ότι δεν θα πρέπει να είμαστε περισσότεροι από έξι ή εννέα άτομα σε κάθε τραπέζι. Και οι εννέα είναι πολλοί, αλλά θα πρέπει να διατηρήσουμε μία κοινωνικότητα και για ψυχολογικούς λόγους. Επίσης, πρέπει να καθίσουν τα ίδια άτομα στο ίδιο τραπέζι σε κάθε ρεβεγιόν. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αν δεν μπορεί να διοργανώσει κάποιος με αυτούς τους όρους ρεβεγιόν, ας μην το διοργανώσει καθόλου.

Δυστυχώς, η Όμικρον δεν αστειεύεται. Διάβασα στατιστικές ότι σε 120 άτομα που συμμετείχαν σε μία εκδήλωση, κόλλησαν κορονοϊό οι εκατό», λέει ο κ. Σαρηγιάννης.

«Θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση»

Κατά τον καθηγητή του ΑΠΘ, θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση αυτού του κύματος της πανδημίας, η οποία παρατηρείται τις τελευταίες μέρες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr, είχαμε την κορύφωση του κύματος στις 25 Νοεμβρίου, αναφορικά με τα κρούσματα και από την επόμενη ημέρα ξεκίνησε αποκλιμάκωση, με αργούς ρυθμούς στην αρχή αλλά από τις 28 του προηγούμενου μήνα με μεγαλύτερη ταχύτητα.

«Όπως δείχνουν τα μοντέλα, στις 5 Δεκεμβρίου είχαμε μία κορύφωση στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης και πανελλαδικά. Από τις 6 του μήνα ξεκίνησε μία σταθεροποίηση και σύντομα θα έχουμε λιγότερη πίεση στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης. Η Αττική θα ακολουθήσει λίγες ημέρες αργότερα. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό, θα συνεχίσουν να αυξάνονται για περίπου μία εβδομάδα ακόμα και από τις 12-15 Δεκεμβρίου θα αρχίσει να μειώνεται. Αν τηρήσουμε τα μέτρα, την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα είμαστε καλά. Μπορούμε να δούμε τότε και 2.000 ημερήσια κρούσματα. Το σημαντικό είναι να δείχνουμε τον ίδιο βαθμό συνέπειας που δείχνουμε σήμερα. Είναι σημαντικό ότι σοβαρευτήκαμε σε ό,τι αφορά τα τεστ αλλά και στον έλεγχο των πιστοποιητικών. Η αύξηση που παρατηρείται στους εμβολιασμούς θα βοηθήσει, αλλά αυτό θα φανεί τον Ιανουάριο», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Τέλος, ο ίδιος αναφέρει ότι τον απασχολεί ο βαθμός διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον στην ελληνική κοινωνία. «Δεν την έχω αναλύσει ακόμα επιστημονικά με τα μοντέλα, αφού περιμένω ακόμα λίγες μέρες, μέχρι να ολοκληρωθούν κάποια πειράματα και να έχω δεδομένα. Προς το τέλος αυτής της εβδομάδας ίσως μπορέσουμε να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο. Είναι σημαντικό ότι ο εμβολιασμός θα τη δυσκολέψει. Ακόμα κι αν διαφεύγει σε κάποιο ποσοστό από τα εμβόλια, σίγουρα δε διαφεύγει εξολοκλήρου», καταλήγει ο κ. Σαρηγιάννης.

self testεμβολιασμένοιΠρωτοχρονιάρεβεγιόνΔημοσθένης ΣαρηγιάννηςΧριστούγενναrapid testΚορονοϊός