Ελλάδα|07.12.2021 11:48

Εμβολιασμοί: Κατακόρυφη αύξηση με 120.000 εμβόλια τη Δευτέρα - Τα εμβολιαστικά κέντρα για παιδιά

Newsroom

Κατακόρυφη αύξηση των εμβολιασμών παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα για να κάνουν την πρώτη ή την επαναληπτική δόση. Φυσικά, σε αυτή την κινητικότητα έχει συμβάλει και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στους άνω των 60, αλλά και η δυνατότητα που έχουν πλέον οι πολίτες να κάνουν αναμνηστική δόση μετά το τρίμηνο. Η αύξηση του ενδιαφέροντος για το εμβολιαστικό πρόγραμμα έρχεται την ώρα που υπάρχει ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον.

Η κίνηση στα εμβολιαστικά κέντρα τη Δευτέρα ήταν ιδιαίτερα αυξημένη καθώς διενεργήθηκαν περισσότεροι από 120.000 συνολικοί εμβολιασμοί, με την πλειοψηφία να αφορά στην τρίτη δόση.

Από την προηγούμενη Τρίτη έχουν γίνει 1.095.944 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης όλων των ηλικιών καθώς και 150.000 εμβολιασμοί πρώτης δόσης εκ των οποίων οι 67.000 είναι για τους άνω των 60 ετών. Μάλιστα χθες μόνο είχαμε 11.000 ραντεβού πρώτης δόσης στους άνω των 60 ετών σε σύνολο 28.000 πρώτων δόσεων.

Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς σε παιδιά 5 έως 11 ετών - Πού θα γίνονται

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου υγείας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κορονοϊού, ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αποκάλυψε ότι, ανοίγει η πλατφόρμα και για τον εμβολιασμό παιδιών 5 – 11 ετών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι, τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα εμβολιαστούν με το σκεύασμα της Pfizer. Η πλατφόρμα για ραντεβού θα ανοίξει στις 10 Δεκεμβρίου ενώ, από τις 15 Δεκεμβρίου ξεκινάνε οι εμβολιασμοί. Οι εμβολιασμοί, των παιδιών, θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Υγείας και σε νοσοκομεία και σταδιακά θα προστίθενται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα σε Κέντρα Υγείας. Σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα σε 75 περιοχές της χώρας.

Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε 5 εμβολιαστικά σημεία. Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου. Στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστεί το σχέδιο της πρώτης και δεύτερης δόσης.

Emvolio.gov.gr: Πώς τα ραντεβού για τρίτη δόση εμβολίου

Όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών έχουν το δικαίωμα στην τρίτη δόση εμβολίου (αναμνηστική δόση), εφόσον έχει μεσολαβήσει διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών από την χορήγηση της δεύτερης δόσης εμβολίου, όπως αποφάσισε η επιτροπή εμβολιασμών. Το ραντεβού κλείνεται στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Πιο συγκεκριμένα:

  • Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια mRNA ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο mRNA.
  • Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson ή με mRNA εμβόλιο, μετά από δύο μήνες τουλάχιστον.
  • Για τα άτομα που έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο mRNA και δεύτερη δόση με Johnson & Johnson, δε συστήνεται να πραγματοποιήσουν τρίτη δόση.

Τι ισχύει για όσους νόσησαν από κορονοϊό

Οδηγίες για τον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση πολιτών που νόσησαν από covid-19:

  • 1η περίπτωση: Νόσηση πριν τον εμβολιασμό. Η 1η δόση εμβολίου J&J. Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 6 μήνες μετά με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna.
  • 2η περίπτωση: Νόσηση πριν τον εμβολιασμό. Εμβολιασμός με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca. Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 6 μήνες μετά με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.
  • 3η περίπτωση: 1η δόση με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca. Νόσηση μετά την 1η δόση εμβολιασμό. Συστήνεται εμβολιασμός 3-6 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer ή Moderna (ολόκληρη δόση) για ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Αναμνηστική δόση συστήνεται 6 μήνες μετά από τη 2η δόση με 1 δόση Pfizer ή Moderna μισή δόση.
  • 4η περίπτωση: Ολοκλήρωση εμβολιασμού με J&J. Νόσηση μετά τον εμβολιασμό. Συστήνεται εμβολιασμός 6 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer, μισή δόση Moderna ή J&J.
  • 5η περίπτωση: Ολοκλήρωση εμβολιασμού με 2 δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca. Νόσηση μετά τον εμβολιασμό. Συστήνεται εμβολιασμός 6 μήνες μετά τη νόσηση με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.

Τα βήματα

  • Όπως και στην πρώτη δόση του εμβολίου, ο χρήστης πρέπει να επιλέξει την επιλογή «Δείτε αν ανήκετε στην πληθυσμιακή ομάδα που μπορεί να εμβολιαστεί την τρέχουσα περίοδο με βάση τον ΑΜΚΑ σε συνδυασμό με τον ΑΦΜ σας και κλείστε το ραντεβού σας. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΑΜΚΑ».
  • Στη συνέχεια βάσει τον ΑΜΚΑ και ΑΦΜ ή επίθετο και η πλατφόρμα τον βάζει στο σύστημα για την επιλογή ραντεβού.
  • Ο χρήστης βάζει τον Ταχυδρομικό Κώδικα και η πλατφόρμα εμφανίζει τα εμβολιαστικά κέντρα
  • Μετά την επιλογή του εμβολιαστικού κέντρου επιλέγεται η ημερομηνία και η ώρα
  • Ακολουθεί η επιβεβαίωση του ραντεβού εμβολιασμού. Αμέσως μετά ο πολίτης λαμβάνει και SMS επιβεβαίωσης στο κινητό του

7 απαντήσεις για τα εμβόλια

Κορονοϊόςμετάλλαξη Όμικρονεμβόλιαπαιδιάεμβολιασμοί