Ελλάδα|10.12.2021 21:51

Καιρός - Μαρουσάκης: Έρχεται σφοδρό κύμα κακοκαιρίας - Πού και πότε θα χτυπήσει

Newsroom

Ακόμα περισσότερο θα επιδεινωθεί ο καιρός το Σάββατο. Το νέο κύμα κακοκαιρίας έχει ήδη αρχίσει να σαρώνει τη χώρα μας τις τελευταίες ώρες και πολλές περιοχές έλαβαν ήδη μήνυμα από το 112 που προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται βαθμιαία ενίσχυση των νοτίων ανέμων αναμένεται στον Σαρωνικό και στον Νότιο Ευβοϊκό. Οι θυελλώδεις άνεμοι θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υψηλών κυμάτων.

Όπως σημείωσε για το κύμα κακοκαιρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης, μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση. Όπως εξήγησε, το βράδυ της Παρασκευής είναι σε εξέλιξη το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας, το οποίοι δίνει αρκετά ισχυρές βροχές στο ανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώνονται και πολύ ισχυροί νοτιάδες που φτάνουν ακόμα και τα 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, από το Σάββατο έρχεται ένα νέο κύμα κακοκαιρίας από την περιοχή της Ιταλίας, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους, που πιθανότατα θα περάσουν και τα 10 μποφόρ. Το δεύτερο κύμα θα χτυπήσει όλη τη χώρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ωστόσο η Δυτική Ελλάδα είναι αυτή που θα επηρεαστεί περισσότερο, ενώ μεγάλος είναι ο κίνδυνος και για πλημμυρικά φαινόμενα. Για αυτόν το λόγο η Πολιτική Προστασία μέσω του 112 απέστειλε την Παρασκευή προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας.  Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί σταδιακά από την Κυριακή, σημειώσε.

Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στον λογαριασμό του 112 στο Twitter υπάρχει «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Ιόνιο, Ήπειρο, Θεσσαλία, περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου από τα ξημερώματα του Σαββάτου».

«Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», αναφέρει το μήνυμα που έλαβαν οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών.

Νωρίτερα, από το 112 έστειλε προς τους πολίτες στη Μεσσηνία προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα και καλεί τους κατοίκους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, με κύρια χαρακτηριστικά τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Μεγάλες ποσότητες βροχόπτωσης αναμένονται από τα ξημερώματα και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου στη Μεσσηνία.

H πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σάββατο

Αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες και την Εύβοια προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στις Κυκλάδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες στα βορειοδυτικά θα είναι πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και τοπικά στα πελάγη έως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται αρχικά στη Μακεδονία και βαθμιαία στη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας, οι οποίες πρόσκαιρα στη δυτική Μακεδονία θα είναι πυκνές. Τα φαινόμενα τις απογευματινές και βραδινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα.
  • Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 στα ανατολικά 8 και βαθμιαία στο Θρακικό τοπικά έως 9 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ιδιαίτερα ισχυρές προβλέπονται αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, οι οποίες στα ορεινά της Ηπείρου θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Τα έντονα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
  • Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά έως 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
  • Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές που γρήγορα από τα δυτικά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς καθώς και κατά τόπους στην ανατολική Πελοπόννησο θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά, ωστόσο από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
  • Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και τοπικά στα ανατολικά και νότια θαλάσσια - παράκτια 9 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα.
  • Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που από το απόγευμα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στις Κυκλάδες.
  • Ανεμοι: Νότιοι 6 με 8 και βαθμιαία στις Κυκλαδες και τη δυτική Κρήτη τοπικά έως 9 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία στα βόρεια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα.
  • Ανεμοι: Νότιοι 6 με 8 και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά 9 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 και στα βόρεια έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονα, τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
  • Ανεμοι: Νότιοι 6 με 8 και βαθμιαία στα νότια έως 9 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα.
  • Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονα, τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
  • Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και βαθμιαία στα ανατολικά και νότια έως 9 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα.
  • Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
  • Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
  • Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
ΕΜΥκαταιγίδεςκαιρόςέκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούβροχέςάνεμοικακοκαιρία112