Ελλάδα|15.12.2021 11:10

Κορονοϊός: Τι είναι το MIS-C σύνδρομο που απειλεί τα παιδιά - Ο ρόλος του εμβολιασμού

Newsroom

Ο Κωνσταντίνος Νταλούκας Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων μίλησε στο Open για το Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο που απειλεί παιδιά που νόσησαν από κορονοϊό τονίζοντας πως ο εμβολιασμός τα θωρακίζει.
«Το MIS-C Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο, είναι το Σύνδρομο - σπάνιο να το πούμε, το μακροχρόνιο covid είναι πιο συχνό- αλλά και αυτό είναι μία απειλή για τα παιδιά.

Αν και σπάνιο κανένας γονείς δεν θέλει να δει τα παιδιά στην εντατική. Αυτό σημαίνει ότι είναι σίγουρο ότι το παιδί θα μπει στην εντατική. Είναι ένα Σύνδρομο που αναφέρεται σε φλεγμονή όπως λέει και το όνομά του που ταυτόχρονα μπορεί να χτυπά πολλά όργανα, την καρδιά, τα νεφρά το πάγκρεας, οι πνεύμονες, τα αγγεία. Άρα, λοιπόν, είναι επικίνδυνο για τη ζωή και την υγεία του παιδιού. Ευτυχώς, τα παιδιά που είχαμε μέχρι τώρα και είχαμε κάποια παιδιά τα οποία νόσησαν με αυτό το σύνδρομο και τα οποία νόσησαν ένα μήνα μετά την ύφεση των συμπτωμάτων, περνάει δηλαδή ο COVID μπορεί (να εμφανιστεί) και σε παιδιά που περνούν τον κορονοϊό με πολύ ήπια συμπτώματα ξαφνικά να προκύψει ένα μήνα μετά», είπε αρχικά.

Εξήγησε μάλιστα πως το MIS-C προσβάλει κατά κύριο λόγο παιδιά κάτω των 12 ετών.
«Από πέρυσι είναι γνωστό αυτό το σύνδρομο, στην αρχή το είχαν μπερδέψει με το σύνδρομο Καβασάκι. Τα συμπτώματα είναι πυρετός, θα δει εξανθήματα, θα δει το παιδί να καταρρέει, είναι σοβαρό. Είχαμε και στην Ελλάδα τέτοια περιστατικά. Ευτυχώς, πήγαν καλά. Το εμβόλιο προστατεύει από την εμφάνιση αυτών των συνδρόμων», εξήγησε ο κ. Νταλούκας.

Σε σχέση με τον εμβολιασμό σημείωσε: «έχουν κλειστεί χιλιάδες ραντεβού, τα τηλέφωνα των παιδιάτρων έχουν σπάσει, μας ζητούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους στο ιατρείο»

εμβόλιοΚορονοϊόςπαιδιά