Ελλάδα|06.02.2019 17:00

Χίος: Αποκαλυπτήρια ομοιώματος του θωρηκτού «Γ. ΑΒΕΡΩΦ»

Βίκη Κουτρή

Στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019, η τελετή παράδοσης-παραλαβής Ομοιώματος του Θωρηκτού «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ».

Οργανωτής της εκδήλωσης ήταν το Κοινωφελές Ίδρυμα ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ - Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης.

Τα αποκαλυπτήρια του ομοιώματος έκανε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης (εν αποστρατεία ναύαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ), παρουσία των αρχηγών: Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή, Γ.Ε.Ν. Αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη και Λ.Σ. Αντιναυάρχου Σταματίου Ράπτη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι: καπετάν Παναγιώτης Τσάκος (ιδρυτής του ιδρύματος Τσάκος), ο Ευθύμιος Μητρόπουλος (πρόεδρος του Ιδρύματος), ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών, Οινουσσών και Καρδαμύλων κ. Μάρκος, ο Σταμάτης Κάρμαντζης (Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου), ο Μανώλης Βουρνούς (Δήμαρχος Χίου), ο Κωνσταντίνος Βρατσάνος (Δήμαρχος Ψαρών), ο Στέφανος Βογιατζής (Δήμαρχος Οινουσσών), ο Γεώργιος Κατζανός (Αντιδήμαρχος Λέσβου), ο Παναγιώτης Κιμουρτζής (Στρατιωτικός Διοικητής Χίου Ταξίαρχος), η Ειρήνη Αργύρη (Λιμενάρχης Χίου Αντιπλοίαρχος Λ.Σ.), ο Παντελεήμων Βατούσης (Διοικητής της ΑΕΝ/Π/Οινουσσών Πλωτάρχης Λ.Σ.), η Μ. Κατσάρη (Διοικήτρια της ΑΕΝ/Μ Χίου Πλωτάρχης Λ.Σ.), ο Σταύρος Μιχαηλίδης (πρώην Υποναύαρχος Λιμενικού Σώματος και πρώην Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος - Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης), ο Γεώργιος Ανωμερίτης (ΠΑΣΟΚ), η Μαρία Τομπάζη (Πρόεδρος Πρωτοδικών Χίου), η Σπυριδούλα Σταυράτη (Εισαγγελεύς Χίου), η Δρ. Μαρία Λεκάκου (Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου), η Ευτυχία Βλυσίδου (Προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου), εκπρόσωποι πολιτικών, δικαστικών, στρατιωτικών και εκπαιδευτικών αρχών του νησιού, μαθητές από το Ναυτικό Λύκειο ΤΕΕΝΣ Χίου, των Ακαδημιών και της Στέγης Μαρίας Τσάκος Καρδαμύλων, στελέχη της εταιρίας, καθώς και πολλοί άλλοι.

Πρόκειται για το πρώτο πιστό αντίγραφο του θρυλικού θ/Κ «Γεώργιος Αβέρωφ» που δωρίζεται με αφετηρία το νησί της Χίου, στα πλαίσια της προσφοράς του «Ιδρύματος ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ» για τα νησιά τα οποία απελευθερώθηκαν από το ιστορικό Θωρηκτό-Ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού. Ομοιώματα του θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ θα δοθούν επίσης στο Δήμο Μυτιλήνης, στο Δήμο Ψαρών, Ικαρίας και άλλων νήσων.

Φωτογραφίες: Σ. Μιχαηλίδη

Χίος