Ελλάδα|19.12.2021 15:02

Δίπλωμα οδήγησης: Με μηδενική κατανάλωση αλκοόλ στο τιμόνι οι 17άρηδες οδηγοί

Μαρία Λιλιοπούλου

Μηδενική κατανάλωση αλκοόλ και τοποθέτηση ειδικού σήματος στο όχημα που οδηγούν είναι οι προυποθέσεις οδήγησης των 17άρηδων, οι οποίοι θα καθίσουν στο τιμόνι αφού λάβουν το προσωρινό δίπλωμα που θα τους δίνει τη δυνατότητα οδήγησης με συνοδό. Οι νεαροί οδηγοί θα υπόκεινται στους ίδιους κανόνες και υποχρεώσεις με τους υπόλοιπους, ενώ εφόσον διαπιστωθεί ότι οδηγούν παράνομα, θα τιμωρούνται με αφαίρεση της προσωρινής άδειας οδήγησης, την οποία δε θα μπορούν να επανεκδώσουν έως την ηλικία των 19 ετών, ενώ το δίπλωμά τους για ένα μήνα θα χάνουν και οι συνοδοί.

Ειδικά ως προς το ζήτημα του αλκοόλ, τα όρια στην περίπτωση των οδηγών αυτής της κατηγορίας μηδενίζονται και απαγορεύεται η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας αλκοόλ από τον οδηγό κατά τη συνοδευόμενη οδήγηση. Επιπλέον ο συνοδός στην περίπτωση αυτή λογίζεται και αυτός ως οδηγός και μπορεί να υποβληθεί σε αλκοτέστ ακόμα κι αν δε βρίσκεται ο ίδιος στο τιμόνι.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η οποία καθορίζει τους όρους και τις προυποθέσεις οδήγησης με συνοδό για τους οδηγούς που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 17 ετών, αλλά και τους συνοδούς τους προσωρινή άδεια οδήγησης με συνοδό μπορούν να λάβουν οι υποψήφιοι 17 ετών εφόσον εχουν πραγματοποιήσει τον ελάχιστο αριθμό ωρών θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης οχήματος κατηγορίας Β και έχουν επιτύχει στις θεωρητικές και πρακτικές δοκιμασίες για τη χορήγηση άδειας.

Η προσωρινή άδεια οδήγησης χορηγείται ηλεκτρονικά μέσω Πληροφοριακού Συστήματος κατόπιν ταυτοποίησης του δικαιούχου. Ο δικαιούχος διασυνδέεται σε ηλεκτρονικό σύνδεσμο στον διαδικτυακό τόπο «https://prosorini-adeia-odigisis. yme.gov.gr» για τη χορήγηση της προσωρινής άδειας οδήγησης, είτε σε έντυπη μορφή (εκτυπώνοντάς την), είτε σε ψηφιακή μορφή μεταφορτώνοντάς την ως αρχείο μορφότυπου pdf σε κατάλληλο μέσο (π.χ. smartphone). Στο κάτω μέρος του εντύπου αναγράφεται με έντονα γράμματα η φράση «Οδήγηση υποχρεωτικά με συνοδό μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους».

Υπενθυμίζεται ότι η οδήγηση με συνοδό επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου κατοικίας του οδηγού και ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής εντός της Περιφέρειας. Μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους επιτρέπεται η οδήγηση χωρίς συνοδό εντός της ελληνικής επικράτειας.

Με την προσωρινή άδεια οδήγησης επιτρέπεται η οδήγηση με συνοδό οχήματος της κατηγορίας Β έως και την ημερομηνία συμπλήρωσης της ηλικίας των 18 ετών. Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας αυτής και για χρονικό διάστημα έως την παραλαβή του εντύπου της άδειας οδήγησης δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία συνοδού για την οδήγηση από τον ενδιαφερόμενο. Το χρονικό διάστημα για τη λήψη της κανονικής άδειας δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 4 μήνες από την ημερομηνία συμπλήρωσης της ηλικίας των 18 ετών.

Η προσωρινή άδεια οδήγησης οχήματος κατηγορίας Β παρέχει στον κάτοχό της όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που παρέχει η κατοχή άδειας οδήγησης της συγκεκριμένης κατηγορίας οχήματος, ενώ ο κάτοχός της υπόκειται σε όλες τις ρυθμίσεις και κυρώσεις της κείμενης νομοθεσίας που διέπει την οδική κυκλοφορία οχημάτων.

Κατά την οδήγηση οι συνοδευόμενοι 17άρηδες οδηγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή ισχύον διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο αναγνώρισης της ταυτότητάς τους, καθώς και απλή εκτύπωση ή μεταφορτωμένη σε κατάλληλο μέσο σε ψηφιακή μορφή της προσωρινής άδεια; οδήγησης. Εφόσον ο κάτοχος της προσωρινής άδειας οδήγησης κατέχει συγχρόνως και ισχύουσα άδεια οδήγησης κατηγορίας ΑΜ, υποχρεούται να έχει μαζί του τις δύο άδειες κατά την οδήγηση (είτε οχήματος κατηγορίας ΑΜ είτε οχήματος κατηγορίας Β).

Κατά την οδήγηση με συνοδό, η υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτων από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων καλύπτει και την αστική ευθύνη του οδηγού, κατόχου της προσωρινής άδειας οδήγησης υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται συνεχώς και σωρευτικά όλοι οι όροι χορήγησής της.

Τοποθέτηση διακριτικού σήματος

Επιβάλλεται στους οδηγούς και στους συνοδούς τους η υποχρέωση να τοποθετούν, για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η συνοδευόμενη οδήγηση, στα οχήματα κατηγορίας Β που χρησιμοποιούνται, ειδικό διακριτικό σήμα αναγνώρισης νέων οδηγών που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 18 ετών. Το σήμα αποτελείται από το Κεφαλαίο γράμμα «Σ». Το γράμμα αυτό είναι μαύρου χρώματος, εκτυπώνεται σε επιφάνεια λευκού χρώματος και έχει διαστάσεις 12 x15 εκατοστά. Το διακριτικό σήμα επικολλάται ή τοποθετείται στη δεξιά άκρη της εσωτερικής πλευράς του οπίσθιου υαλοπίνακα του οχήματος, με τέτοιο τρόπο, ώστε να διακρίνεται με ευχέρεια από τους οδηγούς των οχημάτων που ακολουθούν. Με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 18 ετών, ανεξαρτήτως αν εξακολουθεί να επιβαίνει ή όχι συνοδός στο όχημα, αφαιρείται το διακριτικό σήμα «Σ» και τοποθετείται το διακριτικό σήμα «Ν».

Οι προυποθέσεις για τους συνοδούς

Βάσει του ήδη ψηφισμένου νόμου, ο συνοδός απαιτείται να πληροί σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να έχει συμπληρώσει την ηλικία των 25 ετών.

  • Να έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης τουλάχιστον κατηγορίας Β πάνω από πέντε χρόνια.

  • Να έχει την άδεια οδήγησης σε ισχύ, την οποία φέρει μαζί του.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση, ο συνοδός είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί με προσοχή το οδικό δίκτυο, την οδική σήμανση και γενικότερα τις συνθήκες οδικής κυκλοφορίας και να προειδοποιεί και συμβουλεύει κατάλληλα τον οδηγό. Θα πρέπει να παρακολουθεί τον τρόπο οδήγησης και τις αντιδράσεις του οδηγού και να μην του επιτρέπει την οδήγηση όταν κρίνει ότι δεν ανταποκρίνεται στις οδηγικές απαιτήσεις.

Κυρώσεις

Αυστηρές είναι οι προβλεπόμενες κυρώσεις τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους συνοδούς τους στην περίπτωση που δεν τηρούνται όλες οι προυποθέσεις καθώς σε αυτήν την περίπτωση η οδήγηση θα θεωρείται παράνομη και θα επιφέρει αφαίρεση της άδειας οδήγησης.

Οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε οδηγό κάτοχο προσωρινής άδειας οδήγησης που δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία των 18 ετών και στον συνοδό του, σε περίπτωση παραβάσεων που αφορούν στην οδική κυκλοφορία, περιλαμβανομένης της παράβασης οδήγησης χωρίς την παρουσία συνοδού, είναι οι παρακάτω:

  • Η οδήγηση χωρίς την παρουσία συνοδού ή με την παρουσία συνοδού ο οποίος δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις εκλαμβάνεται ως οδήγηση χωρίς κατοχή της κατάλληλης κατηγορίας άδειας οδήγησης και επιβάλλεται στον οδηγό η προβλεπόμενη κύρωση, ενώ επιπλέον θα αφαιρείται η προσωρινή άδεια οδήγησης, η οποία θα ακυρώνεται και δε θα μπορεί να επανεκδοθεί. Το έντυπο της άδειας οδήγησης θα χορηγείται με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 19 ετών.

Στον συνοδό που έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης και δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις θα επιβάλλεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης 30 ημέρες.

  • Στις περιπτώσεις παραβίασης του ΚΟΚ από τον οδηγό, η ανάλογη κύρωση δε θα επιβάλλεται μόνο στον οδηγό, αλλά και στον συνοδό εφόσον επιβαίνει στο αυτοκίνητο. Παράλληλα, για παράβαση που επιφέρει αφαίρεση της άδειας οδήγησης, αφαιρείται η προσωρινή άδεια οδήγησης, η οποία ακυρώνεται και δεν μπορεί να επανεκδοθεί.

Ειδικά, για την κατανάλωση αλκοόλ αναφέρεται ότι «τα όρια οινοπνεύματος, των 0,20 gr/λίτρο αίματος, μετρούμενο με τη μέθοδο της αιμοληψίας και των 0,10 mg/λίτρο εκπνεόμενου αέρα, μετρούμενο με αλκοολόμετρο, μηδενίζονται».

  • Σε περίπτωση μη τοποθέτησης σε όχημα του διακριτικού σήματος «Σ» επιβάλλεται στον οδηγό και στον συνοδό διοικητικό πρόστιμο.

Εφόσον για παράβαση αφαιρεθεί η προσωρινή άδεια οδήγησης, μετά την επικύρωση της παράβασης, θα ειδοποιείται αυθημερόν η Υπηρεσία Υποστήριξης Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την άμεση ακύρωση της προσωρινής άδειας οδήγησης.

Εφόσον ο οδηγός κατέχει και άδεια οδήγησης κατηγορίας ΑΜ, αυτή θα αφαιρείται για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται για τη συγκεκριμένη παράβαση.

Να σημειωθεί ότι ο οδηγός που έχει υποπέσει σε παράβαση, η οποία επισύρει ποινή αφαίρεσης της άδειας οδήγησης κατά τη διάρκεια της συνοδευόμενης οδήγησης, αν με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 18 ετών η ποινή αυτή βρίσκεται σε ισχύ, τότε η άδεια οδήγησης χορηγείται μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος της ποινής.

εξετάσεις οδήγησηςάδεια οδήγησηςδίπλωμα οδήγησηςυποψήφιοι οδηγοίοδηγοίΥπουργείο Υποδομών και Μεταφορών