Ελλάδα|18.12.2021 21:45

Η επέλαση της κακοκαιρίας Carmel: Ισχυρές χιονοπτώσεις στα βόρεια της Αττικής - Πού χρειάζονται αλυσίδες

Newsroom

Ισχυρές χιονοπτώσεις σχεδόν σε όλη τη χώρα έφερε το κύμα κακοκαιρίας, το οποίο χτυπά τη χώρα μας τις τελευταίες ώρες.. Η κακοκαιρία «Κάρμελ» σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, ντύνοντας στα λευκά πολλές περιοχές.

Μάλιστα λόγω των ισχυρών ανέμων, αεροπλάνο με προορισμό το Ηράκλειο αναγκάστηκε το βράδυ του Σαββάτου να επιστρέψει στην Αθήνα. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν πάνω από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζανζάκης» δεν επέτρεψαν στον πιλότο να προσγειώσει το αεροσκάφος, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα neakriti.gr. Το αεροπλάνο εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Ηράκλειο.

Στη Στενή Ευβοίας, κοντά στο καταφύγιο εγκλωβίστηκε στα χιόνια ένας 32χρονος. Εντοπίστηκε σε μονοπάτι από εθελοντές πυροσβέστες, οι οποίοι των οδήγησαν σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που είχε μεταβεί στην περιοχή, για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.Στον δήμο Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας, χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα, λόγω πτώσης κολώνας μέσης τάσης. Η συνεχής χιονόπτωση έχει προκαλέσει προβλήματα στο επαρχιακό δίκτυο της Πελοποννήσου, σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Κορινθία.

Χιόνια και στην Αττική - Πού χρειάζονται αλυσίδες

Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν κυρίως στα δυτικά και βόρεια της Αττικής. Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία το πρωί οι δρόμοι είχαν καλυφθεί με χιόνι, καθιστώντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων σχεδόν αδύνατη χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες. Πυκνή χιονόπτωση τις πρώτες πρωινές ώρες σημειώθηκε και στα Βίλια Αττικής. 

Στα λευκά ντύθηκε και ο Υμηττός, ενώ λόγω της χιονόπτωσης διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήματα της Πάρνηθος στο ύψος του τελεφερίκ και της Φυλής στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια. 

Αυτή την ώρα στα Βίλια έχει έντονη χιονοθύελλα και ο δρόμος έχει καλυφθεί από χιόνι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open. Oι οδηγοί πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουν αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ κλειστή παραμένει η λεωφόρος Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ προς το καζίνο, λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που έφερε η κακοκαιρία Κάρμελ και πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, που σύμφωνα με την ΕΜΥ φθάνουν τα 8 και στο Αιγαίο τοπικά τα 9 μποφόρ. Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Οι επιβάτες που είχαν προγραμματίσει για σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία προκειμένου να ενημερώνονται για τις αλλαγές και τις τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Το πέρασμα της «Κάρμελ» και από τη Λαμία

Στον Δομοκό ειδικά οχήματα από νωρίς το πρωί φορτώνονταν με αλάτι για να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί. Σε επιφυλακή τα συνεργεία της περιφέρειας και στον δρόμο προς τον Μπράλο. Στα λευκά ντύθηκαν τα ορεινά χωριά της Στυλίδας. Παρά την ισχυρή χιονόπτωση στην Φθιώτιδα δεν υπήρξαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Ισχυρές χιονοπτώσεις έπληξαν αρκετές περιοχές και στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έντονων καιρικών φαινομένων

Από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, ανακοινώθηκε ότι, λόγω κατολίσθησης βράχων στο οδόστρωμα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, στην Επαρχιακή Οδό Λ. Αιδηψού-Λίμνης, στην 9η χ/θ περιοχή «ΗΛΙΟΣ».

Επίσης λόγω έντονων καιρικών φαινομένων (χιονόπτωση), απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, από την 28η χ/θ έως την 37η χ/θ, της Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Αιδηψού Ευβοίας, ενώ η κίνηση των λοιπών οχημάτων πραγματοποιείται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα κάτωθι σημεία:

Νομός Βοιωτίας

  • Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 1η χ/θ έως την 16η χ/θ, καθώς και από τη Διασταύρωση Σκαμνού (14η χ/θ Επαρχιακής Οδού Αράχοβας – Επταλόφου) έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κυριακίου – Αναλήψεως.

Νομός Ευβοίας

  • Στην Επαρχιακή Οδό Στενής – Στροπόνων, του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου – Αγίας Σοφίας, του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κοκκινομηλιάς – Παππάδων, του Δήμου Ιστιαίας -Αιδηψού.

Νομός Ευρυτανίας

  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Φουρνάς – Καρδίτσας, από την 12η χ/θ (θέση Βράχος) μέχρι τα όρια με Νομό Καρδίτσας (θέση Ζαχαράκι).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού - Αγρινίου, από την 35η χ/θ έως την 45η χ/θ (θέση Αραποκέφαλα).

Η κακοκαιρία δεν επέτρεψε σε πολλούς να χαρούν το χιόνι

Από την κακοκαιρία υπάρχουν και κερδισμένοι και δεν είναι άλλοι από τους λάτρεις του χιονιού και του σκι. Τα περισσότερα χιονοδρομικά της χώρας άνοιξαν αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά λόγω του καιρού μόνο οι έμπειροι σκιερ επιδόθηκαν στο αγαπημένο τους σπορ, καθώς οι άνεμοι που έπνεαν, για παράδειγμα στο χιονοδρομικό του Παρνασσού ήταν θυελλώδεις.

Στα χιονοδρομικά κέντρα σε Καλάβρυτα και Παρνασσό οι χιονοδρόμοι ήταν λιγότεροι, αλλά στη Βασιλίτσα που ο καιρός ήταν καλύτερος οι επίδοξοι σκιερ δεν πτοήθηκαν. Τα χιονοδρομικά κέντρα άνοιξαν ξανά μετά από σχεδόν δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, λειτουργώντας με περιορισμούς ατόμων και τη χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους, ενώ τα καταλύματα έχουν για το Σαββατοκύριακο πληρότητες που ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις το 85%.

Live χάρτης με την κακοκαιρία Carmel

Συνεχίζεται η επέλαση του χιονιά και την Κυριακή

Τοπικές βροχές ή χιονόνερο αναμένονται την Κυριακή στα πεδινά, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, με βαθμιαία όμως εξασθένηση. Επίσης αναμένονται καταιγίδες στις Κυκλάδες και κυρίως στην Κρήτη, σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο, παγετός στα ηπειρωτικά κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια, με τη θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά της Ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, καταιγίδες στις Κυκλάδες και κυρίως στην Κρήτη, χιονοπτώσεις στα ορεινά και πρόσκαιρα στα ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας, καθώς επίσης και στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται λίγες νεφώσεις, ενώ τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 6 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -7 έως 1 βαθμούς), -1 έως 7 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 1 έως 9 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -3 έως 5 βαθμούς), 6 έως 10 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 5 έως 11 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 Μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά και βόρεια τμήματα του νομού με χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση στη συνέχεια αναμένονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 Μποφόρ και στα ανατολικά ισχυροί 6 Μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ.

κακοκαιρίαχιονοπτώσειςκαιρόςΚακοκαιρία Κάρμελ