Ελλάδα|20.12.2021 22:53

Ελληνικό: Με ποιους κανόνες θα λειτουργήσει το πάρκο - Ποιες δραστηριότητες απαγορεύονται

Μαρία Λιλιοπούλου

Δικαίωμα επιβολής αντιτίμου για χώρους και εκδηλώσεις, για τις οποίες θα κριθεί απαραίτητο από τον Φορέα Διαχείρισης, θέσπιση ωραρίου λειτουργίας, αλλά και σύστημα βιντεοπιτήρησης σε επιλεγμένους χώρους του για λόγους ασφαλείας, προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής του Ελληνικού που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς.

Όπως ορίζει η απόφαση που εκδόθηκε ενόψει της παράδοσης της πρώτης έκτασης πρασίνου και ψυχαγωγίας 70 στρεμμάτων, του Experience Park, το πάρκο συνολικής έκτασης 2.000.569,02 τ.μ., είναι ένας ανοικτός χώρος, προσβάσιμος σε κατοίκους και επισκέπτες.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου, δηλαδή η Ελληνικό Α.Ε, θα είναι ο μόνος αρμόδιος για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, την περισυλλογή, μεταφορά και διάθεση απορριμμάτων εντός των ορίων του Πάρκου, την παροχή υπηρεσιών ηλεκτροφωτισμού, τη συντήρηση των υποδομών των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου του Πάρκου, τη διοίκηση των έργων που εκτελούνται στο Πάρκο, τη σήμανση και τη διαχείριση κυκλοφορίας.

Θα διατηρεί άμεση, απόλυτη και απεριόριστη φυσική εξουσία σε όλη την έκταση του ακινήτου και κατά συνέπεια δικαιούται να μεταβιβάζει, παραχωρεί, εκχωρεί, υπομισθώνει και γενικά διαθέτει χωρίς περιορισμούς ως προς το αντάλλαγμα και τους όρους και κατά την κρίση του τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις που απορρέουν από την εκ μέρους του διαχείριση του Πάρκου.

Δικαίωμα καθορισμού αντιτίμου – ποιες δραστηριότητες απαγορεύονται

Παράλληλα ο Φορέας διατηρεί το δικαίωμα να καθορίζει αντίτιμο για τη χρήση και την κυκλοφορία των επισκεπτών σε συγκεκριμένους χώρους ή κτίρια ή εγκαταστάσεις. Το αντίτιμο που ενδέχεται να καθορίζεται αφορά στην παροχή των σχετικών με την εκάστοτε περιοχή υπηρεσιών και εξασφαλίζει την συμμετοχή στις εν λόγω δραστηριότητες και εκδηλώσεις εντός αυτών των περιοχών (μη ελεύθερα ή δωρεάν προσβάσιμοι χώροι).

Στους χώρους πρασίνου και στους ελεύθερους χώρους του Πάρκου θα μπορούν να υπάρχουν μη μόνιμες δραστηριότητες με ή χωρίς αντίτιμο ή να εγκαθίστανται προσωρινές ή/και λυόμενες κατασκευές.

Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα περιορισμού κατά περίπτωση της πρόσβασης και της κίνησης για λόγους ασφάλειας επισκεπτών και υποδομών, εκτέλεσης εργασιών, δημόσιας υγείας, προσωρινής ρύθμισης για την αντιμετώπιση ειδικών συνθηκών, προσωρινής προστασίας υποδομών ή φυτεύσεων, διενέργειας εκδηλώσεων ή άλλων περιορισμών που απορρέουν από τη φύση του εκάστοτε χώρου. Για τους λόγους αυτούς ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου μπορεί με απόφαση του να περιορίσει την πρόσβαση ή τους κανόνες χρήσης επιμέρους τμημάτων του Πάρκου.

Η είσοδος των επισκεπτών στο Πάρκο θα επιτρέπεται μόνο από τις υπάρχουσες εισόδους/πύλες και μόνο τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του. Το Πάρκο μπορεί να κλείνει για ορισμένες ώρες της νύχτας που καθορίζονται αναλόγως για την χειμερινή ή θερινή περίοδο αλλά και για τις αργίες.

Βάσει του κανονισμού, απαγορεύεται η παραμονή επισκεπτών εντός του Πάρκου σε ώρες εκτός των ωρών λειτουργίας του που θα καθοριστούν, ενώ κατά τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας, το Πάρκο θα πρέπει να εκκενώνεται και τις ώρες που δε θα λειτουργεί, οι είσοδοί του θα παραμένουν κλειστές για το κοινό.

Κατ’ εξαίρεση χώροι και εγκαταστάσεις του Πάρκου που ορίζονται από τον Φορέα ή εκμισθώνονται και παραχωρούνται μπορούν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Ελεύθερη θα είναι διαρκώς η πρόσβαση στις κεντρικές οδικές αρτηρίες που διατρέχουν την έκταση του Πάρκου, το τραμ και τους σταθμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, που διέρχονται από το Πάρκο και συνδέουν τους όμορους δήμους και συγκεκριμένες υπηρεσίες (όπως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) και κτίρια που στεγάζονται εντός του Πάρκου και για τις οποίες η πρόσβαση εξασφαλίζεται σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας τους ή τις σχετικές συμβάσεις παραχώρησης της χρήσης τους.

Κατόπιν αιτήματος στον Φορέα Διαχείρισης και έγκρισής του, θα δίνεται η δυνατότητα επέκτασης ακόμα και περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας χώρων του πάρκου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένη χρήση. Ειδικά για τις «εξαιρετικές περιπτώσεις που απαιτηθεί επέκταση του ωραρίου του Πάρκου για τη διοργάνωση εκδηλώσεων ή για άλλο λόγο, θα υποβάλλεται σχετικό αίτημα στον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, ο οποίος εφόσον το εγκρίνει, θα δικαιούται να θέσει όρους για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του Πάρκου (π.χ. έξοδο επισκεπτών μόνο από συγκεκριμένη πύλη, περιορισμό χρήσης υπόλοιπων τμημάτων του Πάρκου κατά τις ώρες του κατ’ επέκταση ωραρίου ή άλλως», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Εντός του Πάρκου δε θα επιτρέπεται η είσοδος και παραμονή μικροπωλητών και πλανόδιων, καθώς και η διανομή φυλλαδίων χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου.

Επίσης, όπως ρητά αναφέρεται, δε θα επιτρέπεται η συνάθροιση οργανωμένων ομάδων ατόμων, που σκοπό έχουν να πραγματοποιήσουν ή να λάβουν μέρος σε ομαδικές ή μαζικές δραστηριότητες σχετικές με δημόσια ακροάματα, θεάματα κ.λπ., όπως παράδοση μαθημάτων, δημόσιες διαλέξεις, ερασιτεχνικό τραγούδι κ.ά., ούτε η διενέργεια πολιτικών συγκεντρώσεων ή άλλων εκδηλώσεων από πολιτικά κόμματα ή υποψηφίους σε κάθε είδους εκλογές, φορείς, οργανώσεις, συλλόγους κ.λπ. χωρίς την έγγραφη άδεια του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου. Γενικότερα, όπως σημειώνεται, δεν επιτρέπεται η άσκηση οποιασδήποτε οργανωμένης δραστηριότητας άνω των δέκα ατόμων χωρίς την έγγραφη άδεια ή όπου προβλέπεται η συναίνεση του Φορέα.

Το Πάρκο προστατεύεται από σύστημα ασφαλείας, παρακολούθησης και ελέγχου πρόσβασης σε καθορισμένους χώρους που ορίζονται από τον Φορεα. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας, ο Φορέας «εγκαθιστά σύστημα βιντεοεπιτήρησης στο Μητροπολιτικό Πάρκο, για την προστασία προσώπων και αγαθών, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις, που ορίζονται στις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (Ε.Ε. 679/2016)».

Οπως είναι φυσικό, το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς χώρους και εγκαταστάσεις του Πάρκου ανεξαιρέτως, αλλα θα μπορεί να απαγορευτεί και σε ανοιχτούς χώρους, αναλόγως των χρήσεων και δραστηριοτήτων σε αυτές, με απόφαση του Φορέα Διαχείρισης, ενώ οι εν λόγω προβλέψεις θα ισχύουν και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τις ηλεκτρονικές συσκευές θέρμανσης καπνού.

επένδυση ΕλληνικόΜητροπολιτικό ΠάρκοΕλληνικόανάπλαση Ελληνικό