Ελλάδα|24.12.2021 20:42

Μετάλλαξη Όμικρον: Στα 54 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Newsroom

Ταχύτατα μεταδίδεται η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού και στη χώρα, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να φτάνουν, το απόγευμα της Παρασκευής, 24 Δεκεμβρίου τα 54 ενώ, την ίδια στιγμή, ακόμα 150 κρούσματα κορονοϊού ελέγχονται ως ύποπτα.

Η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον παγκοσμίως ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από σήμερα ενώ, στις αρχές του 2022, αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για τη λήψη επιπλέον μέτρων.

Πρεμιέρα για τα νέα μέτρα

Σαρωτικούς ελέγχους ξεκίνησαν, από το πρωί της Παρασκευής, οι αστυνομικές αρχές ενώ, το επόμενο 48ωρο αποτελεί κρίσιμη περίοδο για την οποία η αστυνομία έχει καταστρώσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου στο δελτίο ειδήσεων του OPEN, τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα έχουν χαρτογραφήσει τα μαγαζιά που έχουν στην περιοχή τους καθώς θα αποτελέσουν τη βασική στόχευση των ελέγχων μαζί φυσικά με τη χρήση μάσκας σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. 

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εκτεταμένοι θα είναι και οι έλεγχοι σε χειμερινούς προορισμούς που αναμένεται να γεμίσουν από εκδρομείς λόγω Χριστουγέννων.

Μάλιστα το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε ευρεία τηλεδιάσκεψη στην Κατεχάκη με εντολή στους κατά τόπους αστυνομικούς διευθυντές ότι οι έλεγχοι πρέπει να είναι σαρωτικοί.

Με βάση τον σχεδιασμό οι εντατικοί έλεγχοι έχουν ορίζοντα τουλάχιστον 15ημερών. 

Μεγάλη η κίνηση στο κέντρο για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής

Γεμάτοι οι δρόμοι της Αθήνας καθώς οι περισσότεροι βγήκαν βόλτα για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής κι ενώ τα μέτρα είναι σε ισχύ από το πρωί της Παρασκευής με τους πολίτες να υποχρεούνται σε χρήση μάσκας τόσο εσωτερικούς όσο και σε κλειστούς χώρους. 

Κάλαντα με νέα μέτρα: Μάσκες παντού – Απαγόρευση εορταστικών εκδηλώσεων

Διαφορετικά είναι τα φετινά Χριστούγεννα καθώς, από τις 6.00 είναι σε ισχύ τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τις εισηγήσεις των ειδικών για περιορισμό του κορονοϊού. Τα Χριστούγεννα δε θα πραγματοποιηθούν όπως πολλοί είχαν προγραμματίσει αφού, το τοπίο γίνεται ακόμα πιο θολό μετά την εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον.

Οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ειδικές μάσκες ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ. Επιπλέον, ματαιώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις και υπάρχει, ισχυρή σύσταση, σε όσους επισκέπτες εισέρχονται στην Ελλάδα, πέραν των υφιστάμενων προβλέψεων (PCR 72 ή Rapid 24 ωρών), να επαναλάβουν το τεστ τους τη δεύτερη και την τέταρτη ημέρα από την είσοδό τους στη χώρα.

Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις επαφές τους ενώ ενθαρρύνεται η διενέργεια μαζικών τεστ, ακόμα κι αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας η Βάνα Παπαευαγγέλου, συστήνεται στους εμβολιασμένους, εφόσον έρθουν σε επαφή με κρούσμα, να κάνουν δύο τεστ.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα

Από σήμερα, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί ισχύουν τα εξής νέα μέτρα:

  • Υποχρεωτική μάσκα παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αφορά και τη διασκέδαση και τα γυμναστήρια.
  • Διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας ΚΝ95 σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ
  • Απαγορεύονται δημόσιες εκδηλώσεις κατά τις εορτές
  • Οι επισκέπτες πέρα από το PCR 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών, επειδή υπάρχουν δείγματα ότι η νόσος εμφανίζεται μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, καλούνται να επαναλαμβάνουν το τεστ την δεύτερη ημέρα και την τέταρτη ημέρα από την είσοδο τους στη χώρα
  • Αυστηρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση
  • Όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης στις 27 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί νέα μέτρα για αθλητικές εκδηλώσεις και τηλεργασία που θα ισχύουν από τις 3 Ιανουαρίου και μετά. Σε καμία περίπτωση δεν θα περιλαμβάνουν lockdown, τόνισε ο υπουργός Υγείας. 
  • Σημειώνεται ότι στο τραπέζι για το δεύτερο πακέτο μέτρων, όπως μετέδωσε το OPEN και η Σοφία Φασουλάκη, είναι η τηλεργασία τουλάχιστον στο 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλαγές στις πληρότητες στα εμπορικά καταστήματα, καθώς αλλαγές στο ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση.
Κορονοϊόςκρούσματαμετάλλαξη Όμικρον