Ελλάδα|28.12.2021 14:58

Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Επίσπευση ισχύος πριν την Πρωτοχρονιά – Μειώνεται η καραντίνα για ασυμπτωματικούς

Newsroom

Τις πληροφορίες περί επίσπευσης εφαρμογής των νέων μέτρων για τον κορονοϊό τα οποία τα οποία επρόκειτο να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε νέα του συνέντευξη, την ώρα που τα κρούσματα καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις ενδέχεται να πλησιάσουν και τα 20.000 σήμερα, Τρίτη 28 Δεκεμβρίου.

Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις

Σημειώνεται πως αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η επιτροπή για να καταθέσει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση για επίσπευση των μέτρων, αφού πρώτα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα δει τα σημερινά και αυριανά κρούσματα. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημείωσε πως στην Αττική καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων της τάξης του 370% και 150% στην επικράτεια, γεγονός που δείχνει πως η μετάλλαξη Όμικρον κυριαρχεί.

Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η Επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει την μείωση του διαστήματος της καραντίνας στις 5 από τις 10 ήμερες για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς κατά τα πρότυπα της Αμερικής. Πρόσθεσε ότι μετά το πέρας των 5 ημερών σε απομόνωση, πιθανόν να υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας για άλλες πέντε ημέρες. Ανέφερε ότι αν η  Επιτροπή λάβει τις σχετικές αποφάσεις, η κυβέρνηση θα τις αποδεχτεί.  

Τι είχε πει ο Οικονόμου

Μάλιστα, και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, άφησε ανοιχτό το να ισχύσουν τα μέτρα νωρίτερα. «Έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων που έχει ανακοινωθεί, σταθμίζουμε διαρκώς τα δεδομένα, περιμένουμε αύριο τις εισηγήσεις της επιτροπής για τη χρονική μετάθεση των μέτρων νωρίτερα», επεσήμανε.

Ο ίδιος ανέφερε πως προς το παρόν δεν υπάρχει σκέψη να αλλάξει το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων ενώ είπε πως δεν υπάρχει σκέψη να ανοίξουν αργότερα οι σχολικές μονάδες.

Τα νέα μέτρα

Σημειώνεται πως χθες, Δευτέρα, είχε ανακοινωθεί δεύτερο πακέτο μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού. Αναλυτικότερα τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ και στο προσωπικό των χώρων εστίασης.
  • Η διασκέδαση θα λειτουργεί έως τις 12 τα μεσάνυχτα αποκλειστικά για εμβολιασμένους, χωρίς δυνατότητα όρθιων και έως 6 άτομα σε κάθε τραπέζι. Ακόμα επιτρέπεται η μουσική, σε περίπτωση όμως παραβίασης των μέτρων, θα επιβάλλεται απαγόρευση.
  • Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε υπηρεσίας.

Στο τραπέζι ακόμη πιο σκληροί περιορισμοί

Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, το ο υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται για μεγάλο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία από το νέο έτος, οπότε και θα αρχίσουν να φαίνονται οι επιπτώσεις από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ήδη μάλιστα υπάρχει συνεννόηση με τους κλινικάρχες να παραχωρηθούν στο ΕΣΥ περισσότερες κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές, λόγω των περιστατικών covid που εκτιμάται ότι θα προκύψουν.

Σε πρώτη φάση αναμένεται να ανακοινωθούν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων. Οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσουν με την αλλαγή του νέου χρόνου ώστε να αποφασίσουν οριστικά τι πρέπει να γίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, στο τραπέζι των ειδικών είναι η κατάργηση όλων των σχολικών εκδρομών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα. Οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας θεωρούν ότι είναι ο μόνος τρόπος να μην υπάρχει συνωστισμός μαθητών μέσα σε λεωφορεία ή άλλες δραστηριότητες που γίνονται στις εκδρομές.

Ταυτόχρονα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιστήμονες του υπουργείου Υγείας ζητούν από την κυβέρνηση να υπάρξουν αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολικών μονάδων, ώστε ένα σχολείο ή ένα τμήμα να κλείνουν νωρίτερα από τις ρυθμίσεις που υπάρχουν σήμερα.

Οι ειδικοί της επιτροπής αναμένεται να εισηγηθούν για το νέο έτος να κλείνει ένα τμήμα, εάν εντοπισθούν κρούσματα σε πολύ μικρότερο αριθμό μαθητών από ότι σήμερα. Με βάση τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ που ισχύουν, για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να έχει μολυνθεί το 50% της τάξης συν ένας μαθητής.

Όμως αυτό που αποτελεί σπαζοκεφαλιά για επιστήμονες και κυβέρνηση είναι η πιθανότητα να εφαρμοσθεί ένα «λάιτ» lockdown. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό έχει αποκλείσει την πιθανότητα για ένα γενικό lockdown, ωστόσο το ζήτημα συζητείται συχνά πυκνά τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στους κόλπους των ειδικών, διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr.

Συγκεκριμένα υπάρχουν αρκετοί ειδικοί αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες που θεωρούν πως η πορεία της Μετάλλαξης Όμικρον μπορεί να ανακοπεί μόνο με ένα γενικό lockdown. Κάτι που όμως απορρίπτει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον το Μέγαρο Μαξίμου, όπως μεταφέρουν πηγές στο ethnos.gr.

Η πιθανότητα αυτή είναι στο τραπέζι μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη με τη Μετάλλαξη Όμικρον και τα νοσοκομεία μπλοκάρουν. Κάτι που οι αρμόδιοι παράγοντες της κυβέρνησης θέλουν να αποφύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι, ώστε να μη θεωρηθεί η κυβέρνηση ανακόλουθη.

Ωστόσο τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της κυβέρνησης επιχειρούν να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όμως αν η κατάσταση ξεφύγει, προς το τέλος Ιανουαρίου – όπως τονίζουν πληροφορίες του ethnos.gr – όλα είναι στο τραπέζι. Σε πρώτη φάση για 15 ημέρες και μετά θα υπάρξει επανεκτίμηση.

Μέχρι τότε το πρώτο βήμα είναι να εφαρμοσθούν τοπικά lockdown σε περιοχές πο