Ελλάδα|28.12.2021 20:27

Νέα μέτρα: Ακόμα και από αύριο η εφαρμογή τους - Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Newsroom

Η σοκαριστική αναγγελία των 21.657 νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε ένα 24ωρο από τον ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις στην ημερομηνία εφαρμογής των μέτρων που η κυβέρνηση ανακοίνωσε για τις 3 Ιανουαρίου καθώς το πρωί της Τετάρτης σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σωτήρη Τσιόδρα και λίγο πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής όπου αναμένεται να κλειδώσουν τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας. 

Όπως μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στο κεντρικό δελτίο του OPEN, το καμπανάκι από τα 20.000 και πλέον κρούσματα χτύπησε πολύ ηχηρά στο Μέγαρο Μαξίμου εξ ου και η έκτακτη σύσκεψη το πρωί της Τετάρτης πριν συνεδριάσουν οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι ενώ στο τραπέζι αυτή τη στιγμή δε θα πρέπει να αποκλείεται και η εφαρμογή τους από αύριο.

Ωστόσο, οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει από την Πέμπτη και όχι φυσικά από τις 3 Ιανουαρίου.

Τι έχει αλλάξει

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ καθοριστικός παράγοντας για την αλλαγή στον κυβερνητικό σχεδιασμό σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων υπήρξε η πολύ υψηλή ταχύτητα μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον. Και αυτό διότι υπήρχε η εκτίμηση τα κρούσματα να κινηθούν από τις 7.000 έως τις 9.000.

Όπως ανέφερε η Σοφία Φασουλάκη εάν τα κρούσματα παρέμεναν σε αυτά τα μεγέθη θα παραμέναμε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 24 Δεκεμβρίου έως και τις 3 Ιανουαρίου οπότε και θα ξεκινούσε η εφαρμογή της δέσμης που ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης το απόγευμα της Δευτέρας.

Με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα το πρόβλημα εμφανίζεται στους 60 και άνω οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι, την ώρα που το σύστημα Υγείας, δεν πρέπει να πιεστεί.

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Στο τραπέζι αυτή τη στιγμή βρίσκεται η εφαρμογή των ήδη ανακοινωμένων μέτρων νωρίτερα και όχι κάποια αλλαγή, ωστόσο περαιτέρω αυστηροποίηση θα μπορούσε να προκύψει κατόπιν της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης της επιτροπής η οποία στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση.

Ένα από αυτά τα σενάρια περαιτέρω περιορισμών σχετίζεται με το ζήτημα της μουσικής, δηλαδή να σταματήσει τελείως η μουσική. 

Την ίδια ώρα δεν είναι σαφές ακόμα, τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία με την εβδομάδα που διανύουμε και την επόμενη να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για να διαφανεί αν θα υπάρξει αλλαγή στα πρωτόκολλα στο σχολεία. 

κέντρα διασκέδασηςΚορονοϊόςμετάλλαξη ΌμικρονεστίασηδιασκέδασηΣωτήρης ΤσιόδραςΚυριάκος Μητσοτάκηςνέα μέτρα