Ελλάδα|03.01.2022 20:57

Κορονοϊός: Μειώνεται η τιμή του πλαφόν για τα μοριακά τεστ - PCR

Newsroom

H μείωση στην τιμή των μοριακών τεστ (PCR) αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι την Τρίτη, 4 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Μέχρι τώρα το πλαφόν που υπάρχει στην τιμή των μοριακών τεστ (60 ευρώ) δεν έχει λειτουργήσει ανταγωνιστικά σε αντίθεση με τα rapid test, που παρά το πλαφόν των 10 ευρώ, μπορεί κάποιος στα φαρμακεία να το βρει από 5 έως και 7 ευρώ.

«Αύριο θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις όσο αφορά τα PCR. Πλαφόν υπάρχει, 40 ευρώ το PCR συν 20 ευρώ για τις υπηρεσίες. Για αυτά τα ποσά θα υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση αύριο. Κάναμε μια πολύ καλή συζήτηση με τους εκπροσώπους των γιατρών και τους ευχαριστώ πολύ».

Αυτό γνωστοποίησε σήμερα το απόγευμα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη σχετικά με τα σχολεία, ότι «πρόβλημα θα υπάρξει στην αγορά εργασίας και στις επιχειρήσεις, αν δεν ανοίξουν τα σχολεία. Δεν είναι μια απόφαση που δεν έχει οικονομικό κόστος. Κάποιοι από τους γονείς θα μπορούν να δουλέψουν με τηλεργασία, αλλά θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση».

Για την αγορά και τις επιπτώσεις που έχει μέχρι στιγμής η έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον ο υπουργός ανέφερε: «Η γενική εκτίμηση είναι ότι η επιθετική αύξηση της πανδημίας θα κρατήσει τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου. Η αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον χτίζει μεγάλο τοίχος ανοσίας, πολύ γρήγορα. Τον Φεβρουάριο ελπίζουμε ότι θα είμαστε πολύ καλύτερα. Η σύγκριση Ιανουαρίου 2021 και 2022 δεν θα έχει μεγάλη διαφορά στην αγορά. Πέρυσι τον Ιανουάριο είμαστε κλειστά».

«Εκτός από το ολικό lockdown, όλα τα άλλα μέτρα είναι στο τραπέζι. Τι μέτρα θα πάρουμε, δεν έχει να κάνει τόσο με τα κρούσματα, όσο με την πίεση στα νοσοκομεία» σχολίασε ο ίδιος για τα επιπλέον μέτρα που ίσως χρειαστεί να αποφασιστούν.

 Συνταγογράφηση για όλους ζητεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

«Κανένας Ιατρικός Σύλλογος στη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αν μια ιατρική πράξη θα συνταγογραφείται, ούτε φυσικά να καθορίζει την τιμή που αυτή θα προσφέρεται», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), επιθυμώντας έτσι να αποκαταστήσει την αλήθεια, όπως υποστηρίζει, για το θέμα του πλαφόν των 60 ευρώ για τη διενέργεια μοριακού τεστ (PCR) για τον κορονοϊό.

Ο ΙΣΑ ζητά να καθοριστεί η τιμή που θα επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα τα PCR τεστ είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη, αλλά και να γίνεται συνταγογράφηση των μοριακών τεστ από θεράποντα γιατρό και διάθεση στους πολίτες με τους ίδιους όρους όπως και των άλλων κλινικο-εργαστηριακών εξετάσεων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Με αφορμή την είδηση που διακινείται από σήμερα το πρωί μέσω των ΜΜΕ, όπου γίνεται αναφορά πως το πλαφόν των 60 ευρώ ανά PCR test θεσπίστηκε μετά από εισήγηση και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε τα παρακάτω:

  • Πρώτον, με βάση την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, κανένας Ιατρικός Σύλλογος στη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αν μια ιατρική πράξη θα συνταγογραφείται, ούτε φυσικά να καθορίζει την τιμή που αυτή θα προσφέρεται. Αυτή είναι αρμοδιότητα κι ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Ανάπτυξης κι αυτός ο κανόνας ισχύει και για τα μοριακά τεστ.
  • Δεύτερον, ο ρόλος των Ιατρικών Συλλόγων είναι καθαρά συμβουλευτικός και εισηγητικός, το Κεντρικό Κράτος είναι αυτό που μέσω των αρμόδιων οργάνων του αποφασίζει για τη συνταγογράφηση ή μη καθώς και το κόστος τόσο της συγκεκριμένης, όσο και κάθε άλλης ιατρικής πράξης.
  • Τρίτον, η απόφαση να μην συνταγογραφούνται τα τεστ μοριακού ελέγχου από την έναρξη της πανδημίας πάρθηκε χωρίς να ερωτηθούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι. Ενώ όσον αφορά την τιμή τους, η εισήγηση μας έλαβε υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως η τιμή προμήθειας του προϊόντος την περίοδο εκείνη, το κόστος της προσφερόμενης υπηρεσίας, η εύλογη αμοιβή, κλπ. Από τότε όμως που αποφάσισε το Κράτος να μην συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ και καθόρισε και την τιμή διεξαγωγής τους μέχρι σήμερα, άλλαξαν πολλά.
Στο πλαίσιο λοιπόν του θεσμικού μας ρόλου και υπερασπίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών της χώρας, χωρίς εξαίρεση, στην ελεύθερη πρόσβαση τους σε κατάλληλες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εισηγούμαστε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας:
  1. Να δώσει άμεσα τη δυνατότητα για συνταγογράφηση και χορήγηση σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, εφόσον αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους, όπως ισχύει για κάθε κλινικο-εργαστηριακή εξέταση που αποζημιώνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς σήμερα -από ειδικό κωδικό όμως και χωρίς clawback.
  2. Να διασφαλίσει στους ανασφάλιστους πολίτες το ίδιο δικαίωμα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας.
  3. Να καθορίσει την τιμή του κάθε μοριακού τεστ σε τέτοιο ύψος που να επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα τα PCR τεστ είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη.

«Κανένας Ιατρικός Σύλλογος στη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αν μια ιατρική πράξη θα συνταγογραφείται, ούτε φυσικά να καθορίζει την τιμή που αυτή θα προσφέρεται», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), επιθυμώντας έτσι να αποκαταστήσει την αλήθεια, όπως υποστηρίζει, για το θέμα του πλαφόν των 60 ευρώ για τη διενέργεια μοριακού τεστ (PCR) για τον κορονοϊό.

rapid testpcrΚορονοϊόςΆδωνις Γεωργιάδηςτιμήπλαφόν