Ελλάδα|05.01.2022 22:30

Μετάλλαξη Όμικρον – Πρασσάς: Δεν είναι κρυολόγημα

Newsroom

Για τη μετάλλαξη Όμικρον και την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού μίλησε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open την Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου, ο διδάκτωρ μοριακής βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, δεν έχουμε καμία απάντηση με απόλυτη βεβαιότητα, σχετικά με το πότε θα κορυφωθεί το κύμα της πανδημάις που έφερε η Όμικρον. «Αυτό που ξέρουμε όμως, και το βλέπουμε και πολύ χαρακτηριστικά στην Ελλάδα, είναι ότι είναι τόσοι φρενήρεις οι ρυθμοί αύξησης των κρουσμάτων που μάλλον η κορύφωση θα έρθει σχετικά νωρίτερα από τους αρχικούς υπολογισμούς. Αν συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό, ενδεχομένως και το τέλος της επόμενης εβδομάδας, με 10 μέρες, να έχουμε κορύφωση κρουσμάτων», είπε, και κάνοντας μία πρόβλεψη για τις συνέπειες που θα έχει η επέλαση της Όμικρον στη χώρα, σχολίασε: «από εκεί και πέρα θα ακολουθήσει μία μεγάλη ουρά νοσηλειών. Δε γνωρίζουμε το ύψος της πίεσης που αυτές θα ασκήσουν, αλλά βλέπουμε από διάφορες χώρες είναι ότι οι αυξημένες νοσηλείες φέρνουν πολύ μεγάλη πίεση. Αυτό, σε συνάρτηση με το δύσκολο πανδημικό momentum που βρίσκεται η Ελλάδα, με το ΕΣΥ ήδη στο "κόκκινο" και με δεδομένα τα μεγάλα κενά ανεμβολίαστων, κάνει το διακύβευμα των επόμενων εβδομάδων πάρα πολύ σημαντικό». 

Εξαιρετικά σημαντική απειλή για τους ανεμβολίαστους η Όμικρον

Ο κ. Πρασσάς αναφέρθηκε και στις συνέπειες που θα έχει η νόσηση με μετάλλαξη Όμικρον για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, με δεδομένα τα ήπια συμπτώματα που παρατηρούνται σε όσους έχουν νοσήσει. Όπως προειδοποίησε, δεν πρόκειται για ένα κοινό κρυολόγημα. «Είναι εντελώς λάθος η χρήση του όρου "κρυολόγημα". Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να θεωρήσουν άνθρωποι, ειδικά ανεμβολίαστοι, ότι ο ιός είναι "παιχνιδάκι" και θα τον κολλήσουν και δε θα πάθουν τίποτα. Ακόμα και αν πλέον ξέρουμε ότι είναι λίγο λιγότερο επιθετική η μετάλλαξη Όμικρον από τη Δέλτα, γιατί είναι λίγο περισσότερο δύσκολο να μολύνει τα κύτταρα των πνευμόνων, στην πράξη αλλά και στο εργαστήριο και στα νοσοκομεία, βλέπουμε ότι, για τους ανεμβολίαστους παραμένει μία εξαιρετικά σημαντική απειλή. Ειδικά όσοι είναι μεγαλύτερης ηλικίας, θα πρέπει να μη θεωρήσουν, σε καμία περίπτωση, ότι τελείωσε και θα το περάσουν εύκολα. Να πάνε έστω και σήμερα να εμβολιαστούν γιατί ζούμε μία κραυγαλέα δικαίωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων», σχολίασε και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έχουν πάρα πολύ ισχυρή προστασία έναντι στην πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά, να καταλήξουν σε ΜΕΘ και να πεθάνουν, απέναντι και στην Όμικρον και στη Δέλτα και σε οποιαδήποτε άλλη μετάλλαξη του κορονοϊού. Αυτή είναι η μεγάλη παρακαταθήκη και θα πρέπει να μάς δημιουργεί αισιοδοξία για τις επόμενες σελίδες της πανδημίας».

κρούσματαεμβόλιαΚορονοϊόςπανδημίαμετάλλαξη Όμικρονειδήσεις τώρα