Ελλάδα|07.01.2022 12:35

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Δε θα ισχύει για τους νοσούντες, αλλά δε θα ακυρώνεται αυτόματα

Newsroom

Θεσμικά θα αναστέλλεται η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσο καιρό θα διαρκεί η νόσηση των εμβολιασθέντων πολιτών, χωρίς ωστόσο το πιστοποιητικό τους να εμφανίζεται αυτόματα άκυρο σε περίπτωση ενδεχόμενου ελέγχου καθώς δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

Αυτό διεκρίνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΙ: «Είναι αυτονόητο ότι για αυτόν που νοσεί για τις ημέρες της νόσησης ή της ανάρρωσής του δεν ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Διακόπτεται η ισχύς του και επανέρχεται εκ νέου μετά την παρέλευση των ημερών της νόσησής του, δηλαδή μετά από 10, 8, 5 ή 14 ημέρες».

Ωστόσο η διαδικασία αυτή είναι αδύνατο να γίνει αυτόματα. Κατά συνέπεια τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα εξακολουθήσουν να εμφανίζονται έγκυρα στους ελέγχους και να «πρασινίζουν» ακόμα και κατά το διάστημα για το οποίο θα έχει ανασταλεί η ισχύς τους λόγω νόσησης οπότε επαφίεται στην υπευθυνότητα των πολιτών να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους γυρω τους παραμένοντας σε απομόνωση.

Εχουμε προσπαθήσει να βρούμε τεχνική εφαρμογή, η οποία να το επαναφέρει εξατομικευμένα για τον καθένα με τη διακοπή της νόσησης, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς. Οπως εξηγούν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβερνησης, δεν υπάρχει δυνατότητα οριζόντιου «παγώματος», καθώς είναι διαφορετικό το διάστημα για το οποίο πρέπει να «παγώσει» ένα πιστοποιητικό σε μια 5θήμερη καραντίνα, διαφορετικό στην περίπτωση νοσηλείας ή σε μία 14ήμερη νόσηση.

Πρακτικά – όπως είπε και ο κ. Γεωργαντάς - υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο με την υπουργική απόφαση που ουσιαστικά αναστέλλει την ισχύ του πιστοποιητικού για τις ημέρες της νόσησης, αλλά τεχνικά και επειδή ο χρόνος της νόσησης είναι διαφορετικός για τον καθένα, δεν μπορεί να υπηρετηθεί αυτό.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες είναι ότι:

  • Κατα τη διάρκεια της νόσησης κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το πιστοποιητικό καθώς υπερισχύει το πρωτόκολλο νόσησης και οι περιορισμοί που αυτό ορίζει.
  • Με τη λήξη της νόσησης επανέρχεται η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Στο 7μηνο θα λήγουν όλα τα πιστοποιητικά

Στο 7μηνο για όλους τους εμβολιασμένους πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού περίπου από τα μέσα Φεβρουαρίου, όπως σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς. Το εν λόγω μέτρο, το οποίο είχε αρχικά ανακοινωθεί για τους εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών με σκοπό να τους παρακινήσει να προγραμματίσουν και την τρίτη δόση, θα εφαρμοστεί τελικά οριζόντια για το σύνολο των εμβολιασμένων άνω των 18 ετών.

Τι θα γίνει με τους άνω των 60 που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό και κινδυνεύουν με πρόστιμο

Οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, αλλά έχουν ΑΦΜ στην Ελλάδα. είναι άνω των 60 ετών και ως εκ τούτου κινδυνευουν με πρόστιμο εάν δεν αναγνωριστεί ο εμβολιασμός, θα πρέπει εφόσον θέλουν να επικαιροποιήσουν τον εμβολιασμό τους να δηλώσουν σε ΚΕΠ είτε την πρώτη δόση για να κάνουν εδώ τη δεύτερη, είτε τη δεύτερη για να κάνουν στην Ελλάδα την τρίτη.

Επίσης για οσους εχουν εμβολιαστεί πλήρως στο εξωτερικό, δηλαδη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή στις 28 συνεργαζόμενες χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Μεγάλη Βρετανία, θα βγει στον αέρα αύριο Σάββατο μία εφαρμογή, στην οποία θα μπορούν να καταχωρίσουν το ευρωπαικό πιστοποιητικό έτσι ώστε αν είναι άνω 60 ετών να μην κινδυνεύουν να τους επιβληθεί το πρόστιμο των ανεμβολίαστων πολιτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Γεωργαντάς, από τους 520.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών που είχαν καταμετρηθεί πριν την ανακοίνωση της επιβολής προστίμων, ποσοστό 40% έχει ήδη εμβολιαστεί ή προγραμματίσει τα ραντεβού του.

Ειδικά για την πρώτη δόση, έχουν ανοίξει από προχθές 270.000 νέα ραντεβού.

ειδήσεις τώραπιστοποιητικό εμβολιασμούεμβόλιο κορονοϊόςΚορονοϊός