Ελλάδα|09.01.2022 20:43

edupass.gov.gr: Αγώνας δρόμου για τον εφοδιασμό στα σχολεία με self test

Newsroom

Αγώνα δρόμου ξεκινούν οι διευθύνσεις εκπαίδευσης ώστε να εφοδιάσουν με τεστ κορονοϊού τα σχολεία λίγο πριν το άνοιγμα τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, αφού, οι προσπάθειες κάποιων γονέων και εκπαιδευτικών να βρουν self test στα φαρμακεία απέβησαν άκαρπες.

Κάποιοι διευθυντές έσπευσαν από το μεσημέρι της Κυριακής για να παραλάβουν τα τεστ, ενώ στον εφοδιασμό συμμετέχουν και οι σχολικές επιτροπές των Δήμων. Κάποιοι που, πριν χτυπήσει το κουδούνι των σχολείων δεν βρήκαν self test, σχημάτισαν ουρές για ένα rapid στα σημεία διεξαγωγής τους. Σύμφωνα με τον υπουργό υγείας, Θάνο Πλεύρη, «Το 90% το έχει προμηθευτεί. Θεωρούμε ότι βάσει της ποσότητας που δόθηκε, οι περιπτώσεις που θα υπάρχουν δυσλειτουργίες θα είναι λίγες».

Βέβαιη η αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων

Οι ειδικοί θεωρούν βέβαιη την επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης από το άνοιγμα των σχολείων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης των πρωτοκόλλων αν χρειαστεί. Στην εκπομπή Τώρα Ό,τι Συμβαίνει, ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, δήλωσε ότι «τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν τα 50.000 στα παιδιά αυτή τη στιγμή. Η διασπορά είναι πάρα πολύ μεγάλη και γι’ αυτό τον λόγο επέμεινα να δοθεί παράταση μίας εβδομάδας των διακοπών».

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη λήψη νέων μέτρων στα σχολεία. «Στην πρώτη εβδομάδα θα δούμε τί θα κάνουμε. Ενδεχομένως να επαληθευτούν οι απόψεις και να πάρουμε πθιο δραστικά μέτρα», ανέφερε.

Από τις 7 στα σχολεία για self test

Την πρώτη εβδομάδα όλοι οι μαθητές υποχρεούνται να κάνουν 3 self test και να έχουν μαζί τους τη σχολική κάρτα με το αρνητικό αποτέλεσμα τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Παρασκευή. Aυξημένος αριθμός τεστ θα πραγματοποιείται σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα στην τάξη. Την Δευτέρα, οι διευθυντές των σχολείων θα βρίσκονται στις θέσεις τους από τις 7 το πρωί, ώστε να δώσουν, στους γονείς που δεν βρήκαν στα φαρμακεία, τα self test. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας τα τεστ θα γίνονται εκτός σχολείου, ενώ  δεκτές θα γίνουν και χειρόγραφες βεβαιώσεις από τους γονείς.

rapid testάνοιγμα σχολείωνεκπαιδευτικοίειδήσεις τώραΚορονοϊόςself testμαθητέςμέτρασχολεία