Ελλάδα|15.01.2022 23:00

Κορονοϊός: Πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 από Δευτέρα - Τι θα κρίνει την άρση μέτρων σε εστίαση, γήπεδα

Newsroom

Ξεκίνα τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου η επιβολή των προστίμων σε όσους πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Το πρόστιμο για τον μισό Ιανουάριο έχει οριστεί στα 50 ευρώ ενώ από τον επόμενο μήνα όσοι δεν πολίτες αυτής της ηλικιακές ομάδας δεν έχουν κάνει το εμβόλιο -και δεν υπάγονται σε κάποια από τις εξαιρέσεις- θα πληρώνουν 100 ευρώ για κάθε μήνα που περνά. Η πλειοψηφία των ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας έχει εμβολιαστεί, όμως υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως 8% - 10% που ακόμα αρνείται.

Οι επιστήμονες να ανησυχούν καθώς βλέπουν ότι παρόλο που τα κρούσματα λόγω Όμικρον παρουσιάζουν πτώση το τελευταίο χρονικό διάστημα, η επικινδυνότερη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία οδηγεί πιο συχνά σε νοσηλείες δεν υποχωρεί. Αντίθετα, δείχνει ξεκάθαρες αντοχές κάτι που αποτυπώνεται και στην αύξηση των διασωληνώσεων τις τελευταίες 10 ημέρες. Σήμερα 15 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 679 διασωληνώσεις από επιπλοκές της πανδημίας ενώ στις 4 του μήνα οι ασθενείς στις ΜΕΘ ήταν 619.

Μάλιστα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι ακόμα και οι άνω των 60 που έχουν κάνει τη δεύτερη του εμβολίου πριν από αρκετούς μήνες και εκείνοι που έχουν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson κινδυνεύουν επίσης. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι πολίτες αυτοί θα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν και με την ενισχυτική δόση για να αυξήσουν τα αντισώματά τους. Το ίδιο σύμφωνα με το OPEN ισχύει και για εκείνους που στο παρελθόν έχουν νοσήσει και για τον λόγο αυτό έχουν κάνει μόνο μία δόση εμβολίου.

Ποιοι εξαιρούνται από τα πρόστιμα

Υπενθυμίζεται ότι με βάση όμως τις αποφάσεις που έχουν παρθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός για:

  • Όσους έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση
  • Όσους έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου
Επομένως όσοι ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν πρόστιμα απόι Δευτέρα

Εξετάζεται χαλάρωση μέτρων σε εστίαση και γήπεδα

Το Σάββατο 15 Ιανουαρίου εκδόθηκε το ΦΕΚ, το οποίο ορίζει την παράταση των μέτρων που επιβλήθηκαν πριν από την Πρωτοχρονιά για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού για ακόμα μία εβδομάδα. Ωστόσο, η σταδιακή μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού βάζει πλέον για τα καλά στο τραπέζι των συζητήσεων την άρση ορισμένων μέτρων που επιβλήθηκαν και είναι σε ισχύ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι ειδικοί μιλούν πλέον για ήπια πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ενώ είναι σημαντικό το ότι παρατηρείται ισοζύγιο των εξιτηρίων ανάμεσα στις εισαγωγές και τα εξιτήρια στα νοσοκομεία της χώρας. Εάν η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας συνεχιστεί ως έχει, δηλαδή συνεχιστεί η μείωση των κρουσμάτων, θεωρείται πολύ πιθανό να μπει στο τραπέζι της συζήτησης των ειδικών η άρση κάποιων μέτρων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δέσποινας Βλεπάκη μετά τις 24 Ιανουαρίου θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξει:

  • επαναφορά της μουσικής στην εστίαση
  • περισσότερους πελάτες στα καταστήματα
  • αλλά και περισσότερους φιλάθλους στα γήπεδα
Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες περιμένουν το τέλος αυτής της εβδομάδας για να γίνει ξεκάθαρο το αποτύπωμα του ανοίγματος των σχολείων στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα αντιικά φάρμακα σε κορονοϊό - Πότε θα γίνεται θεραπεία

Εξάλλου μέσα στις επόμενες ημέρες στη φαρέτρα των γιατρών θα μπει ένα ακόμα σημαντικό όπλο για να θεραπεύουν ασθενείς με κορονοϊό καθώς η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους γιατρού για χορήγηση της νέας θεραπείας με τα αντιικά φάρμακα σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, θα ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι ίδια με αυτή της χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Σημειώνεται ότι τα αντιικά χάπια έχουν θετική γνωμοδότηση και έως ολοκληρωθεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής έγκρισης, η θεραπεία μπορεί να χορηγείται με έγγραφη συναίνεση των ασθενών.

Η θεραπεία θα χορηγείται για 5 ημέρες και θα πρέπει να ξεκινά μέσα στις πρώτες 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και τη διάγνωση της νόσου. Οι γιατροί που θα κάνουν την συνταγογράφηση θα παρακολουθούν και την πορεία της νόσου , της 7η μέρα της χορήγησης και την 28η μέρα. Η Ελλάδα έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες των αντιικών χαπιών της Merck και τον επόμενο μήνα αναμένονται άλλες 25.000, σύμφωνα με τη Μίνα Γκάγκα.

κρούσματαΚορονοϊόςπρόστιμαχάπιδιασκέδασηεστίαση