Ελλάδα|17.01.2022 15:42

Θεσσαλονίκη: Άλυτο μυστήριο ο θόρυβος και οι δονήσεις τη νύχτα στα Μετέωρα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Εδώ και περίπου ένα μήνα, λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ακούγεται κάθε βράδυ, περίπου από τις 1:30 και μέχρι τα ξημερώματα, στα Μετέωρα Πολίχνης, ο παράξενος και συνεχής όλες αυτές τις ώρες ήχος, ο οποίος έχει τρομοκρατήσει τους κατοίκους της περιοχής, που έχουν χάσει κυριολεκτικά τον ύπνο τους. Κυρίως όσοι κατοικούν στη συμβολή των οδών Κηφισίας και Ακροπόλεως και σε ακτίνα περίπου 120 μέτρων από το σημείο, αισθάνονται και μία δόνηση που συνοδεύει το θόρυβο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτών «Μετέωρα», Νίκος Παπαδόπουλος, έχει καταρριφθεί και η θεωρία ότι ο θόρυβος υπάρχει και την ημέρα, αλλά ακούγεται μόνο τη νύχτα, επειδή υπάρχει ησυχία. Όπως λέει και τις μεσημεριανές ώρες υπάρχει σχεδόν απόλυτη ησυχία στο σημείο, αλλά δεν ακούγεται τίποτα. Υποστηριζει ακόμα ότι οι κάτοικοι απευθύνθηκαν σε μηχανικό από την Αθήνα, ο οποίος τους είπε ότι είναι πολύ πιθανό ο θόρυβος να προέρχεται από τις εγκαταστάσεις της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (υπάρχει μεγάλη δεξαμενή νερού σε απόσταση περίπου 150 μέτρων) και να ακούγεται μόνο τις μεταμεσονύχτιες ώρες, διότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι λογικό να κοιμάται κι έτσι να αλλάζει η ποσότητα και η συχνότητα παροχής νερού. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλείται ο θόρυβος από τις σωληνώσεις και από τις άλλες εγκαταστάσεις της ΕΥΑΘ.

Μέχρι στιγμής έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο διαρροής από το δίκτυο φυσικού αερίου, κάτι που θα εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους ακόμα και για τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Παράλληλα, ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Παυλίδης, ανέφερε στο ethnos.gr ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, από το οποίο να προκύπτει ότι πρόκειται για οποιοδήποτε γεωλογικό φαινόμενο».

Τις τελευταίες μέρες συνεργεία της ΕΥΑΘ βρίσκονται συνεχώς στο σημείο και κάνουν ελέγχους, ωστόσο, ακόμα δεν έχουν διαπιστώσει κάτι. Μάλιστα, έχουν σχεδόν αποκλείσει το ενδεχόμενο να πρόκειται για κάποιο σπάσιμο αγωγού, αφού δεν έχουν βρεθεί θραύσματα. Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της ΕΥΑΘ στο ethnos.gr, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.

Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι

Σύμφωνα με τον κ, Παπαδόπουλο οι κάτοικοι της ευρύτερης είναι τρομοκρατημένοι και πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια. Όπως λέει, εκείνο που φοβούνται, είναι μήπως σπάσει κάποιος σωλήνας της ΕΥΑΘ, δημιουργηθεί πίδακας νερού και προκληθούν ζημιές στο γειτονικό δίκτυο του φυσικού αερίου αλλά και στα καλώδια παροχής ρεύματος, με τεράστιους κινδύνους ακόμα και για ανθρώπινες ζωές.

«Πριν από περίπου ένα μήνα πήραμε μήνυμα από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος μας ενημέρωσε για το θόρυβο και τις δονήσεις. Τις επόμενες ημέρες τα μηνύματα αυξήθηκαν κι έτσι καλέσαμε το Δήμο Παύλου Μελά, αυτόν που ανήκουμε. Ήρθε άμεσα ο αντιδήμαρχος Ιωσήφ Αράπογλου και διαπίστωσε το πρόβλημα, το οποίο βιντεοσκοπήσαμε. Ήρθε η εταιρεία παροχής φυσικού αερίου και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει διαρροή στο δίκτυό τους. Κάθε βράδυ πλέον βρίσκονται εδώ και κλιμάκια της ΕΥΑΘ και κάνουν ελέγχους. Ήρθε και ο καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Βασίλης Μέλκος, ο οποίος έσκυψε στο έδαφος και μας είπε ότι δεν πρόκειται για έργο της φύσης», λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι ότι έναν περίπου ίδιο θόρυβο, αλλά πολύ μικρότερης έντασης, άκουγαν οι κάτοικοι της περιοχής και πριν από περίπου 1,5-2 χρόνια.

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα έχει προκαλέσει και την… περιέργεια πολλών κατοίκων της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα, κατά τον κ. Παπαδόπουλο, κάθε βράδυ περίπου 300-400 άτομα να καταφτάνουν στο σημείο.

«Φαίνεται να ξεκινάει ο θόρυβος μέσα από το υδραγωγείο, αλλά παρά το γεγονός ότι συνεργεία της ΕΥΑΘ βρίσκονται στο σημείο κάθε βράδυ, δεν έχουν εντοπίσει κάτι και δεν μπορούν ακόμα να δώσουν κάποια εξήγηση. Είναι δεδομένο ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι οι κάτοικοι της περιοχής», αναφέρει από την πλευρά του ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Η ΕΥΑΘ

Μιλώντας στο ethnos.gr εκπρόσωπος Επικοινωνίας της ΕΥΑΘ, σημείωσε ότι από την προηγούμενη Πέμπτη συνεργεία της ΕΥΑΘ βρίσκονται κάθε βράδυ στο σημείο και προσπαθούν να διαπιστώσουν, αν το πρόβλημα δημιουργείται από τις δικές τους εγκαταστάσεις. Μάλιστα, έχουν βρεθεί στο σημείο εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν. Παράλληλα, σημειώνει ότι στην περιοχή δεν έχει αντλιοστάσια η ΕΥΑΘ, ώστε να δημιουργείται ο θόρυβος από τις αντλίες., ενώ έχει διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει διαρροή από αγωγό της, αφού δεν έχουν εντοπιστεί θραύσματα.

ΕΥΑΘΠολίχνηθόρυβοςΑΠΘΜετέωραειδήσεις τώρα