Ελλάδα|31.01.2022 12:15

Κακοκαιρία: Προς έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Έρχονται χιόνια και βροχές

Newsroom

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας από την Τρίτη έως και την Πέμπτη αναμένεται να εκδοθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σημειώνεται πως νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από αύριο, Τρίτη στη χώρα μας, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού του μετεωρολόγου του OPEN Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Βασικά χαρακτηριστικά του καιρού των επόμενων ημερών θα είναι τα χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και οι αρκετές βροχές και καταιγίδες σε «μια τυπική χειμερινού τύπου κακοκαιρία». Η αλλαγή του καιρού θα προκληθεί από τα διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά από την κεντρική Ευρώπη που θα έρθουν πιο νότια «και ένα από αυτά θα μας απασχολήσει από το μεσημέρι της Τρίτης».
Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη τα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βροχές και οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες αλλά και τα χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές προσθέτοντας ότι «οι περισσότερες ημέρες της εβδομάδας θα κυλήσουν έτσι».

Πότε ξεκινάει η κακοκαιρία και μέχρι πότε θα διαρκέσει

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη η νέα αυτή κακοκαιρία αυτή, θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή από την νέα πολική αέρια μάζα που αναμένεται να μετατοπιστεί από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη προς τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη και η οποία θα αλληλεπιδράσει με τις θερμότερες μάζες φέρνοντας βροχές αλλά και χιόνια.

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει αύριο, Τρίτη, πρώτα από τα δυτικά ενώ τα φαινόμενα στη συνέχεια θα κινηθούν ανατολικά με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη να λέει ότι «Τετάρτη και Πέμπτη θα είναι οι πιο δύσκολες μέρες». «Από Παρασκευή τα φαινόμενα υποχωρούν και πάμε σε ένα Σαββατοκύριακο με πολύ καλό καιρό και άνοδο σημαντική της θερμοκρασίας» κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Ο καιρός το επόμενο τριήμερο

ΤΡΙΤΗ 01-02-2022

Αρχικά στα δυτικά, γρήγορα στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και
κυρίως στα δυτικά, το ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία τα βορειοανατολικά, σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά
της κεντρικής και τα ορεινά και ημιορεινά της βόρειας χώρας. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα βορειοανατολικά πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι στο βόρειο Ιόνιο και από το βράδυ στα βορειοανατολικά θα
στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 6 με 7 και στο Ιόνιο έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, στα ανατολικά και τα νότια και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 10 με 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 13 με 15 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις βραδινές ώρες.

ΤΕΤΑΡΤΗ 02-02-2022

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά - ημιορεινά και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που στα ανατολικά θα είναι πιθανώς κατά τόπους έντονα, βαθμιαία στα δυτικά και τα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά και τα βόρεια, βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο έως 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

ΠΕΜΠΤΗ 03-02-2022

Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών, λίγα χιόνια στα ορεινά και γρήγορη βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες, με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ και από τα βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ και μόνο το πρωί στα νοτιοανατολικά θα είναι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

βροχέςΚλέαρχος Μαρουσάκηςκακοκαιρίαέκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούχιόνιαειδήσεις τώρα