Ελλάδα|05.02.2022 17:00

Κορονοϊός: Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι θάνατοι - Μουδιασμένοι οι ειδικοί για το πότε θα υποχωρήσει η πανδημία

Newsroom

Με τους θανάτους από κορονοϊό να έχουν ξεπεράσει τους 400 μέσα σε ένα τετραήμερο, οι ειδικοί παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την πορεία της πανδημίας, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει προς το παρόν πότε θα υποχωρήσει η νέα έξαρση της διασποράς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι νεκροί αγγίζουν πλέον τους 24.000 από την αρχή της πανδημίας, ενώ οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για κάθε πρόβλεψη για την αποκλιμάκωση της διασποράς που φούντωσε ξανά. Την ίδια ώρα, στη μάχη μπαίνουν το επόμενο διάστημα τα πρωτεϊνικά εμβόλια και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα βοηθήσουν στην αύξηση των εμβολισμών, πείθοντας όσους παραμένουν δύσπιστοι να κάνουν τελικά το εμβόλιο.

«Ό,τι και να σας πω θα είναι παρακινδυνευμένο» ανέφερε στο OPEN ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σπύρος Πουρνάρας, ενώ απαντώντας στο τι θα συμβεί το Πάσχα ανέφερε ότι πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί γιατί έχουμε διαψευστεί αρκετές φορές, έχουν περάσει 2 χρόνια και ακόμα έχουμε μεγάλο πρόβλημα.

Οι βαριές απώλειες από την πανδημία προβληματίζουν έντονα τους ειδικούς που όπως αναφέρουν ξεπερνούν τον μέσο όρο που καταγράφεται στην Ευρώπη. «Η Ελλάδα ανά 100.000 το τελευταίο δεκαήμερο έχει 96 νεκρούς, ενώ η Ιταλία 74,», εξηγεί ο Νίκος Τζανάκης.

Το μεγάλο ποσοστό των ηλικιωμένων που παραμένουν ανεμβολίαστοι, αλλά και η υποστελέχωση των εντατικών αποτελούν βασικές αιτίες για τον μεγάλο αριθμό των θανάτων. «’Έχουν αναπτυχθεί μονάδες και σίγουρα πολλαπλάσιες σε αυτό το διάστημα της πανδημίας, αλλά να γνωρίζουμε ότι δεν είναι με τα διεθνή στάνταρ πλαισιωμένες, εξηγεί πνευμονολόγος του Ευαγγελισμού. 

Την ίδια ώρα, η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει μεγάλη καθώς ο περιορισμός άλλων κλινικών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά covid, προκαλεί έμφραγμα.

«Δυστυχώς, η κατάσταση παραμένει σοβαρή γιατί δεν είναι μόνο τα περιστατικά covid είναι πολύ μεγάλη η άλλη νοσηρότητα, δηλαδή η παθολογική κλινική είναι κάθε μέρα με ράντζα…», αναφέρει ο πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Βόλου. 

Στη μάχη για την αύξηση των εμβολιασμών μπαίνουν και νέα πρωτεϊνικά εμβόλια της Novavax και της SANOFI, που αναμένονται στη χώρα μας και παρέχουν παρόμοια προστασία με τα εμβόλια Mrna. Και οι ελπίδες των ειδικών είναι ότι επειδή λειτουργούν όπως κάποια παλαιού τύπου εμβόλια θα μπορούσαν να πειστούν οι δύσπιστοι πολίτες να εμβολιαστούν.

ειδήσεις τώραμετάλλαξη ΌμικρονΚορονοϊόςδιασωληνωμένοινεκροίμετάλλαξη Δέλταθάνατοι