Ελλάδα|31.10.2018 21:24

Πορεία διαμαρτυρίας για τον Κατσίφα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες τοποθέτησαν κλούβες κάθετα στο οδόστρωμα στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη, στη Θεσσαλονίκη, απαγόρευσαν στα περίπου 300 μέλη του «Ιερού Λόχου», της «Ομοσπονδίας Πατριωτικών και Ορθόδοξων Σωματείων» και του «Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου» να προσεγγίσουν το αλβανικό προξενείο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το χαμό του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Οι αστυνομικοί φοβήθηκαν για επεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αφού περίπου 200 μέτρα πιο πέρα βρίσκονταν περίπου εκατό αντιεξουσιαστές, με κουκούλες και ρόπαλα στα χέρια.

Η πορεία αυτών που διαμαρτύρονταν για το χαμό του Κωνσταντίνου Κατσίφα ξεκίνησε από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Κρατώντας πανό, πολλές ελληνικές σημαίες και δάδες στα χέρια έφτασαν μετά από περίπου 400 μέτρα στο μπλόκο της αστυνομίας. Εκεί έμειναν για περίπου μία ώρα φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των Αλβανών και υπέρ του Κωνσταντίνου Κατσίφα και ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο.

Λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ της Τετάρτης, διαλύθηκαν χωρίς να συμβεί το παραμικρό, ενώ περίπου 50 αντιεξουσιαστές έμειναν για λίγη ώρα ακόμη στο δικό τους σημείο συγκέντρωσης, στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Τσιμισκή.

Λίγο αργότερα σημειώθηκαν μικρή έκτασης επεισόδια κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, στην οδό Κουντουριώτη, όταν μία μικρή ομάδα ατόμων, που συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας για το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα και αφού επέστρεψε στο σημείο εκκίνησης, πέταξε πέτρες κατά αστυνομικών, επειδή δεν τους άφησαν να προσεγγίσουν το αλβανικό προξενείο.

Η αστυνομία απάντησε με περιορισμένη χρήση χημικών και το επεισόδιο έληξε, χωρίς να πάρει μεγάλη έκταση.


θάνατος Κατσίφα