Ελλάδα|20.05.2019 15:22

Αυτοί είναι οι νόμιμοι χώροι λατρείας - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Μαρίνα Ζιώζιου

Στην επίλυση του χρόνιου προβλήματος έλλειψης αδειών χώρων λατρείας ιστορικών θρησκευτικών κοινοτήτων που λειτουργούν στην Ελλάδα πριν το 1955 προχωρά η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων μέσα από εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

Πιο συγκεκριμένα, αναγνωρίζει όλους τους χώρους λατρείας, όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων (καθολικών, μουσουλμάνων της Θράκης, Εβραίων κ.ο.κ), υπό την προϋπόθεση ότι λειτουργούσαν πριν το 1955 και συνεχώς μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων πολλοί παλαιοί χώροι δεν έχουν λάβει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

Αναγνωρίζοντας λοιπόν την ανάγκη καταχώρησης στο τηρούμενο μητρώο των θρησκευτικών λειτουργών των χώρων αυτών, η εγκύκλιος θα διασφαλίσει την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση των ληξιαρχείων για τις ιερουργίες με αστικές συνέπειες που τελούν και θα διασφαλιστεί η δημόσια τάξη αλλά και τα πάσης φύσεως δικαιώματα των πολιτών.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «η τυχόν διατήρηση αυτής της εκκρεμούς κατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε προσβολή των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των θρησκευομένων και των θρησκευτικών κοινοτήτων, χωρίς να δικαιολογείται από την αρχή της αναλογικότητας».

Με αυτό τον τρόπο η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων πιστεύει πως θα προστατευθεί η ασφάλεια και η υγεία των συναθροιζόμενων πιστών στους χώρους λατρείας, σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις και τη νομιμότητα ή μη των οικοδομών που αυτές ορίζουν ανά κατηγορία και χρόνο κατασκευής τους.

νομοσχέδιοχώροι λατρείας