Ελλάδα|11.02.2022 07:39

Δημήτρης Λιγνάδης: Ανοίγει η αυλαία της δίκης - Το χρονικό της υπόθεσης

Σοφία Φασουλάκη

Στο…σανίδι του δικαστηρίου θα βρεθεί σήμερα το πρωί ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος έχει ήδη μεταφερθεί από τις φυλακές της Τρίπολης, προκειμένου να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την πολύκροτη υπόθεση των 4 βιασμών. Ο άλλοτε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και σκηνοθέτης θα δικαστεί για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή σε βάρος 3 ανηλίκων και ενός ενήλικα.

Ο Δ. Λιγνάδης θα εμφανιστεί στο δικαστήριο, ωστόσο η δίκη του όπως όλα δείχνουν να διακοπεί για λίγες ημέρες, καθώς ο συνήγορός του Α. Κούγιας θα επικαλεστεί φόρτο εργασίας, κάνοντας αίτημα για μία μικρή διακοπή της διαδικασίας. Οι ένορκοι θα κληρωθούν ωστόσο, ώστε στην επόμενη δικάσιμο να πιάσουν την σκυτάλη των καταθέσεων οι μάρτυρες.

Πώς έφθασε στη δικαιοσύνη

Η πρώτη μήνυση σε βάρος του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη κατατέθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 2021. Επρόκειτο για έναν 40χρονο σήμερα άνδρα ο οποίος κατήγγειλε ότι είχε βιαστεί από τον Δ. Λιγνάδη, όταν ήταν 15 ετών.

Το αδίκημα σε βάρος του όμως είχε παραγραφεί. Στη μήνυσή του ωστόσο ανέφερε έναν ακόμη άνδρα, ο οποίος όταν κλήθηκε από την Εισαγγελία να καταθέσει είπε ότι είχε βιαστεί από τον ίδιο άνδρα, στην Επίδαυρο, τον Αύγουστο του 2015, σε ηλικία 17 ετών.

Στις εισαγγελικές αρχές καταφθάνει όμως και μία δεύτερη μήνυση από έναν 26χρονο σήμερα άνδρα, ο οποίος κατήγγειλε τον σκηνοθέτη ότι τον βίασε το 2010, σε ηλικία 14 ετών. Επόμενο βήμα των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών, η έκδοση σε βάρος του σκηνοθέτη εντάλματος σύλληψης. Η δίωξη σε βάρος του: βιασμός κατά συρροή. Οδηγείται στην ανακρίτρια και μετά από μία μαραθώνια απολογία, προφυλακίζεται.

Τι υποστηρίζει

Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τις «προϊόν μυθοπλασίας» από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, επειδή ανέλαβε τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. « Ποτέ δεν είχα συνευρεθεί με ανήλικα άτομα επ’ ουδενί λόγο, ποτέ δεν είχα διενεργήσει γενετήσιες πράξεις με ανήλικα άτομα είτε στο σπίτι μου είτε αλλού…», υποστήριξε ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για έναν πίνακα που υπάρχει στο σπίτι του με ένα ανήλικο αγόρι που είναι γυμνό και φοράει το εσώρουχό του, με υψωμένο το δεξί του χέρι, απάντησε: «Όταν ο παππούς μου Δημήτριος Λιγνάδης ο οποίος ήταν αρχιτέκτονας, ήρθε από τη Σμύρνη, έφερε κάποιους πίνακες και αυτός είναι ένας από αυτούς. Είναι ένας πίνακας του 1800 κάτι και είναι ένα από τα πιο συγκινησιακά μου κειμήλια. Είναι το μόνο που μου θυμίζει τον παππού μου, τον Δημήτρη. Οι φωτογραφίες πάνω σε ένα ταμπλό στις οποίες φαίνονται κάποια παιδιά, απεικονίζουν εμένα σε παιδική ηλικία».

Μετά την απολογία του, ανακρίτρια και εισαγγελέας στο ένταλμα προσωρινής κράτησης κάνουν λόγο για συγκεκριμένη μεθοδολογία από τον κατηγορούμενο, υποστηρίζοντας ότι έχει εγκληματική ροπή σε αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Δεν πέρασαν λίγες ημέρες από την προφυλάκισή του στις φυλακές της Τρίπολης, και ένας άνδρας ηλικίας 24 ετών, τον καταγγέλλει στην ανακρίτρια για βιασμό πριν από 7 χρόνια σε ηλικία 17 ετών, ενώ 46χρονος καταθέτει στον Εισαγγελέα ότι ο σκηνοθέτης τον βίασε το 2018, αφού προηγουμένως τον είχε ναρκώσει στο διαμέρισμά του. Ο ανακριτής δεν είχε άλλο δρόμο από το να ζητήσει από τον εισαγγελέα την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης σε βάρος του.

Το βούλευμα που εξέδωσε το συμβούλιο πλημμελειοδικών τον παρέπεμψε σε δίκη τον Δεκέμβριο για τέσσερις βιασμούς.

ανήλικοιφυλακές Τρίποληςσεξουαλική παρενόχλησηδίκηΕθνικό ΘέατροΔημήτρης Λιγνάδηςειδήσεις τώραβιασμός