Ελλάδα|13.02.2022 10:59

Θάνατος τριών παιδιών μέσα σε τρία χρόνια: Το κλειδί που θα δώσει τις απαντήσεις – Τι εκτιμά ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων

Newsroom

Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τους θανάτους των τριών κοριτσιών της ίδιας οικογένειας μέσα σε τρία χρόνια στην Πάτρα, που προκάλεσαν σοκ στο πανελλήνιο. Οι λόγοι που αναγράφονται ως αιτίες θανάτου, εκείνοι που κίνησαν υποψίες και ξεκίνησε η έρευνα του εισαγγελέα.

Ανοίγουν όλοι οι φάκελοι

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Όταν απαιτηθούν νέα στοιχεία, αν θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ή να αποκλείσουμε ένα εύρημα, δίνεται εντολή και γίνεται εκταφή. Αυτή η δυνατότητα είναι στο τραπέζι. Μένει να ολοκληρωθούν πρώτα οι εξετάσεις του τρίτου θανάτου. Έχουμε ένα νέο στοιχείο. Ακούω εδώ και 2 ημέρες έναν από τους θεράποντες γιατρούς να τονίζει ότι έχει κάνει ενδελεχή γενετικό έλεγχο στο παιδί. Θα επιβεβαιώσουμε την ορθότητα αυτών των εξετάσεων, και φαίνεται ότι οι γενετικές εξετάσεις είναι καθαρές. Άρα σύνδεση των τριών θανάτων από κάποιο γενετικό λόγο δεν φαίνεται να υπάρχει. Αν έχουμε αποκλείσει το γενετικό υπόβαθρο, πάμε σε άλλη κατεύθυνση», σημείωσε ο καθηγητής Γρηγόρης Λέων μιλώντας στο MEGA.

«Η δήλωση του θεράποντος ιατρού είναι πολύ σημαντική. Κάτι που δεν μπορούμε να διαγνώσουμε με την ιατροδικαστική διερεύνηση είναι οι αρρυθμίες. Έχουμε ένα μηχάνημα, και βλέπουμε ότι ακόμα και οι αρρυθμίες αποκλείονται. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η ιατροδικαστική διερεύνηση του τρίτου περιστατικού θα μας δώσει αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Όταν ένα παιδί είναι νοσηλευόμενο σε ένα νοσοκομείο, ένα σφάλμα, μία ενέργεια εσκεμμένη, μπορεί να γίνει από τον οποιονδήποτε. Οι έρευνες γίνονται προς κάθε κατεύθυνση», τόνισε κλείνοντας ο κ. Λέων.

Μιλώντας για το θέμα η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, σημείωσε πως «πρέπει να ολοκληρώσουμε τον έλεγχο, να αποκλείσουμε κάθε σπάνιο γενετικό αίτιο. Η οικογένεια κάνει έκκληση να ρίξουμε τους τόνους. Πρέπει οι γιατροί και οι δικαστικές αρχές να δώσουν φως στην υπόθεση. Υπάρχει μεγάλη θλίψη στους θεράποντες ιατρούς της Πάτρας και φαντάζομαι και των Αθηνών για αυτή την οικογένεια»,

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας «ουσιαστικά το χαρακτηριστικό είναι ότι αυτά τα παιδιά μέσα σε λίγα λεπτά καταρρέουν. Τα 2 σε νοσηλευτικό ίδρυμα που γνωρίζουμε πάνω κάτω, γιατί το 3ο ήταν στο σπίτι».

Αυτό το κουβάρι προσπαθούν να ξετυλίξουν οι αρχές και να βρουν τι πραγματικά συνέβη στα 3 κορίτσια της οικογένειας από την Πάτρα. Απαντήσεις στα ερωτήματα θα δώσουν οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας, του παιδιού που πέθανε πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

«Επειδή υπήρχε αυτό το οικογενειακό ιστορικό είχε μπει και απινιδωτής στο παιδί, επομένως ήταν όχι μόνο θωρακισμένο, παρακολουθούνταν η υγεία του παιδιού και από μακριά και πραγματικά μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι πέθανε παρόλο που είχε άριστη φροντίδα», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος.

Την άνοιξη του 2021, έφτασε στο νοσοκομείο με σπασμούς. Οι γιατροί έδωσαν μάχη για να την κρατήσουν στη ζωή. Νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ για μήνες, ενώ είχε πάθει εγκεφαλίτιδα και οι γιατροί έκριναν απαραίτητο να της τοποθετήσουν απινιδωτή.

Οι φάκελοι των παιδιών από τα νοσοκομεία σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ:

  • Το 2022 η Τζωρτζίνα, νοσηλεύτηκε σε συνέχεια της εγκεφαλοπάθειας. Της είχε ήδη τοποθετηθεί απινιδωτής και ήταν σε σταθερή κατάσταση. Ο γονιδιακός έλεγχος δεν έδειξε κανένα εύρημα. Τέσσερις ημέρες μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο για νευρολογικό έλεγχο, κατέληξε μέσα στο δωμάτιο. Ο απινιδωτής δεν εντόπισε ανακοπή.
    Ο Παιδοκαρδιολόγος – Διευθυντής του Παιδοκαρδιολογικού Ωνασείου ανέφερε:«Σε όλες τις μεταδόσεις που είχε κάνει είτε αυτόματα το μηχάνημα, είτε ενεργοποιώντας το η μητέρα δεν είδαμε να υπάρχει κάποια σοβαρή αρρυθμία. Επίσης η λειτουργία του μηχανήματος που είναι τόσο σαν βηματοδότης όσο και απινιδωτής έδειχνε να είναι απόλυτα φυσιολογική. Έγινε και γενετικός έλεγχος ο οποίος δεν έχει δείξει κάποιο από τα κληρονομικά νοσήματα που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο.»
  • Το 2019 η μικρή Μαλένα διεγνώσθη με λευχαιμία. Ξεκίνησε θεραπεία και την 4η ημέρα οι γιατροί ανέφεραν βελτίωση και ότι ανταποκρινόταν στη θεραπεία. Την 8η ημέρα έγιναν ηπατικές εξετάσεις και ήταν καλές. Την 9η ημέρα το παιδί ήταν σε καλή διάθεση, έπαιζε με τη μητέρα του στην παιδική χαρά και επέστρεψαν στο δωμάτιο. Μετά από δύο ώρες η μητέρα βγήκε στο διάδρομο και φώναξε: «Τρέξτε, πέθανε το παιδί μου». Έγινε προσπάθεια ανάταξης χωρίς αποτέλεσμα. Η ιατροδικαστική εξέταση που έγινε, παρά τη θέληση της οικογένειας, έδειξε ηπατική ανεπάρκεια. Οι γιατροί αναφέρουν ότι δεν εξηγείται από τις αγωγές που είχε λάβει το παιδί. Οι γονείς έχουν υποβάλλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.«Οι γιατροί έκαναν ό,τι μπορούσαν. Το παιδί ήταν μια χαρά. Ήταν πολύ χαμηλή η λευχαιμία που είχε, σε πολύ χαμηλό βαθμό, ήταν 100% ιάσιμη. Και το παιδάκι έπαθε ανακοπή. Λογικά θέλουμε να πιστεύουμε όλοι ότι είναι μία σύμπτωση», είπε ο πατέρας των κοριτσιών.
  • Η Ίρις μόλις 6 μηνών έπαθε ανακοπή στον ύπνο της. Από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από εκ γενετής -σπανιότατα- παθολογικά αίτια. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά το βρέφος εντόπισαν νεκρό η μητέρα του αλλά και η θεία του. Ο Πρόεδρος της ιατροδικαστικής εταιρείας είπε χαρακτηριστικά: «Θα περιμέναμε αν υπήρχε κληρονομική νόσος, αφενός να είχαν φανεί σε προηγούμενες γενετικές εξετάσεις τα συγκεκριμένα θέματα, αλλά αυτό που αποκλείει το γεγονός είναι ότι η πρώτη αιτία θανάτου μετά την πλήρη ιατροδικαστική διερεύνηση και η δεύτερη αιτία θανάτου είναι εντελώς διαφορετικές.»

Σύμφωνα με πηγές από το οικογενειακό περιβάλλον οι γονείς περιμένουν την έρευνα της δικαιοσύνης , ενώ αύριο έχει δρομολογηθεί συνάντηση με τους δικηγόρους τους.

Η έρευνα των αρχών ξεκινά με τις καταθέσεις γιατρών νοσηλευτών, αλλά και ιατροδικαστών που χειρίστηκαν τις 3 υποθέσεις.

Έντονη αντίδραση της προϊσταμένης της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πάτρας

Σε γραπτή δήλωση προχώρησε σήμερα η ιατροδικαστής του υπουργείου Δικαιοσύνης και προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών, Αγγελική Τσιόλα, σχετικά με την «ιατροδικαστική διερεύνηση», όπως αναφέρει, «των περιστατικών των τριών παιδιών της ίδιας οικογένειας στην Πάτρα».

Συγκεκριμένα, η Αγγελική Τσιόλα αναφέρει τα εξής:

«Σχετικά με την περίπτωση η οποία συζητείται εντόνως κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορά στην ιατροδικαστική διερεύνηση των περιστατικών των τριών παιδιών της ίδιας οικογένειας στην Πάτρα, και με απόλυτο σεβασμό, τόσο στην οικογένεια που πενθεί, όσο και στις προανακριτικές και ανακριτικές αρχές, αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

Τη στιγμή που οι προανακριτικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η οποιαδήποτε τοποθέτηση επί του θέματος, ιατρών που δεν έχουν ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα περιστατικά -προέδρων ιατρικών συλλόγων, ιδιωτών ιατροδικαστών, οι οποίοι τοποθετούνται, χρησιμοποιώντας τίτλους προέδρων -αντιπροέδρων - γραμματέων κ.ο.κ - μόνο σύγχυση μπορεί να επιφέρει, αλλά και δημιουργία εντυπώσεων με απότοκη παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Άλλωστε, απάδει της επιστημονικής λογικής και των αρχών της δεοντολογίας ιδιώτες ιατροδικαστές να εκφέρουν άποψη, καθόσον είναι τοις πάσι γνωστό, ότι το σύνολο των ιατροδικαστικών πράξεων στη χώρα μας διενεργούνται αποκλειστικά από κρατικούς λειτουργούς που υπηρετούν στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, στα πανεπιστημιακά και στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας».

Πάτραπαιδιάθάνατοςιατροδικαστήςειδήσεις τώραμητέρα