Ελλάδα|13.02.2022 22:51

Χανιά: Περιγραφές φρίκης και τέσσερις προφυλακίσεις για το γηροκομείο κολαστήριο

Newsroom

Για το γηροκομείο – κολαστήριο στα Χανιά, ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν, την Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου, την προφυλάκιση των δύο ιδιοκτητριών και των δύο γιατρών, μετά τις απολογίες τους. Στις 5 τα ξημερώματα η 67χρονη ιδιοκτήτρια του γηροκομείου και η 47χρονη κόρη της πήραν τον δρόμο για τη φυλακή μετά από τη μαραθώνια ανακριτική διαδικασία που κράτησε 22 ώρες.

«Δε μάς αφήσαν να εξετάσουμε κανέναν μάρτυρα λέγοντας ότι επείγει να τελειώσει η διαδικασία σήμερα κι από εκεί και πέρα η απόφαση της δικαιοσύνης θα ληφθεί εν ευθέτω χρόνω», δήλωσε ο συνήγορος των κατηγορούμενων, Νίκος Ρουσόπουλος, υποστηρίζοντας ότι γνώμονας των αρχών ήταν η ταχύτητα και όχι η απόδοση δικαιοσύνης. Προφυλακιστέοι κρίθηκαν και ο υγειονομικός υπεύθυνος του γηροκομείου και ο ψυχίατρος ενώ ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μαραθώνιας διαδικασίας των απολογιών, συγγενείς θυμάτων παρέμεναν έξω από το γραφείο του ανακριτή απαιτώντας δικαιοσύνη. Αν και οι καταγγελίες για το γηροκομείο έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας η λειτουργία του συνεχίζεται απρόσκοπτα. «Κάναμε έλεγχο και είδαμε ότι η μονάδα ήταν στελεχωμένη και στην κατάσταση που έπρεπε να είναι. Θα το κάνουμε τις επόμενες μέρες συνέχεια αυτό», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.

Ξεσπούν πρώην εργαζόμενοι

Πρώην εργαζόμενοι του γηροκομείου μιλώντας στο Open καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν. «Τούς χτυπούσανε, τούς δένανε, τούς δίνανε χάπια, τούς είχανε δεμένους στα κρεβάτια, ειδικά το βράδυ όλους», είπε στην εκπομπή Τώρα Ό,τι Συμβαίνει ο Δημήτρης Μαυρακάκης.

«Βλέπαμε πράγματα που ήταν πολύ άσχημα. Ο τρόπος που σηκώναν τους ηλικιωμένους, ο τρόπος που τούς πετούσαν από το ένα μέρος στο άλλο, που τούς δένανε. Οι άνθρωποι κλαίγαν στα χέρια μας», συμπλήρωσε η πρώην εργαζόμενη, Κυριακή Στεφανίδου.

Οι επτά κατηγορούμενοι απολογήθηκαν για τριάντα ανθρωποκτονίες ηλικιωμένων και οχτώ απόπειρες από το 2009 έως το 2021, ενώ στη δικαιοσύνη αναμένεται να οδηγηθούν 29 ακόμη άτομα που διώκονται για πλημμεληματικές πράξεις.

ΧανιάαπολογίαΓηροκομείοπροφυλάκισηειδήσεις τώρα