Ελλάδα|04.02.2019 10:56

Δέκα καινοτόμα φάρμακα κατά του καρκίνου και της σκλήρυνσης

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Προ των πυλών η κυκλοφορία νέων καινοτόµων ογκολογικών φαρµάκων αλλά και σκευασµάτων για σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Πρόκειται για φάρµακα τα οποία θα κυκλοφορήσουν στη χώρα µας τους επόµενους µήνες, εφόσον λάβουν την έγκριση της αρµόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας.
Αλλωστε βαριά πάσχοντες ασθενείς και κυρίως καρκινοπαθείς βρίσκονται σε αναµονή εδώ και καιρό, περιµένοντας τα νέα σκευάσµατα ώστε να αλλάξουν τις θεραπείες τους, οι οποίες να σηµειωθεί ότι έχουν ήδη πραγµατοποιούνται στην Ευρώπη.

Εδώ και λίγους µήνες στη χώρα µας τα νέα φάρµακα περνούν πλέον τη «βάσανο» της επιτροπής αξιολόγησης, η οποία ελέγχει τα νέα σκευάσµατα που θα αποζηµιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και θα είναι σε ισχύ έως ότου ξεκινήσει τη λειτουργία του ο νέος φορέας αξιολόγησης ΗΤΑ. Η επιτροπή αξιολόγησης ολοκληρώνει ήδη τον έλεγχο για την αποτελεσµατικότητα των 10 πρώτων φαρµάκων που θεωρούνται καινοτόµα, ενώ µε βάση το χρονοδιάγραµµα, σύντοµα θα είναι διαθέσιµα στην αγορά.

Βέβαια θα προηγηθεί διαπραγµάτευση για τις τιµές τους από ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας, η οποία θα καλέσει σύντοµα µία µία τις εταιρείες που κατασκεύασαν τα φάρµακα ώστε να «παζαρέψει» τις τιµές των νέων θεραπειών. Να σηµειωθεί ότι η διαδικασία του πρώτου ελέγχου των 10 αυτών νέων δραστικών ουσιών διήρκεσε κοντά στις 180 ηµέρες.

Τα νέα φάρµακα που έχουν κυκλοφορήσει στη χώρα µας είναι περιορισµένα σε σχέση µε το παρελθόν, γεγονός που αποδίδεται και στη «σφιχτή» πολιτική που ακολουθείται ώστε να µην αυξηθεί κατακόρυφα η δαπάνη

Τα νέα φάρµακα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην αγορά µε µειωµένες τιµές, όπως ευελπιστεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι κυρίως για ογκολογικούς ασθενείς, για πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, για νευρολογικές παθήσεις, καθώς και για άλλα χρόνια νοσήµατα όπως καρδιολογικά.

Στην εξέταση των φακέλων των νέων φαρµάκων που αποδεικνύουν την αποτελεσµατικότητα αλλά και τη µοναδικότητά τους σε σχέση µε τα ήδη κυκλοφορούντα σκευάσµατα, αναµένεται να συµβάλουν και ξένοι ειδικοί επιστήµονες οι οποίοι θα κληθούν από το υπουργείο Υγείας να συνδράµουν στη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων και έγκρισης.

Ερχονται ξένοι επιστήµονες

Ηδη όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Εθνους», έχουν εντοπιστεί οι ξένοι επιστήµονες, οι οποίοι θα συνεργαστούν µε το υπουργείο Υγείας έναντι αµοιβής και θα έρθουν στη χώρα µας το επόµενο διάστηµα.

Πάντως τα νέα καινοτόµα φάρµακα που έχουν κυκλοφορήσει στη χώρα µας είναι περιορισµένα σε σχέση µε το παρελθόν, γεγονός που αποδίδεται και στη «σφιχτή» πολιτική φαρµάκου που ακολουθείται ώστε να µην αυξηθεί κατακόρυφα η δαπάνη. Με βάση τα όσα µεταφέρουν παράγοντες της αγοράς, το 2017 ήρθαν 37 νέα φάρµακα στη χώρα µας, ενώ το 2018 µόλις 17 νέα φάρµακα.

Αξιοσηµείωτο είναι ότι την περσινή χρονιά ο Ευρωπαϊκός Οργανισµός Φαρµάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε πάνω από 70 δραστικές ουσίες που αφορούσαν φάρµακα ογκολογικά, νευρολογικά, αιµατολογικά, καθώς και φάρµακα για σπάνια νοσήµατα. Αγνωστο παραµένει πόσα από αυτά και πότε θα έρθουν στην Ελλάδα, ώστε να τα λάβουν και οι Ελληνες ασθενείς.

καρκινοπαθείςφάρμακαΕΟΦσκλήρυνση κατά πλάκας