Ελλάδα|18.02.2022 12:54

Φωτιά στο Euroferry Olympia: Ταυτοποιήθηκαν 278 από τους 290 επιβάτες - 10 αγνοούμενοι και 2 εγκλωβισμένοι

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ilmessaggero.it
ilmessaggero.it
ilmessaggero.it
ilmessaggero.it
ilmessaggero.it

Στιγμές τεράστιας αγωνίας βίωσαν και εξακολουθούν να βιώνουν οι επιβάτες και το πλήρωμα του πλοίου Euroferry Olympia, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες γύρω στις 4:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής ενώ έπλεε κοντά στην Κέρκυρα με προορισμό το Πρίντεζι. Ο καπετάνιος αντέδρασε άμεσα και εξέπεμψε σήμα κινδύνου προκειμένου να ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης, ωστόσο οκτώ ώρες μετά το θρίλερ είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας, συνολικά 290 άτομα επέβαιναν στο πλοίο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή αγνοούνται οι 10 καθώς ταυτοποιήθηκαν 278. Δυο άνδρες έχουν εγκλωβιστεί στο γκαράζ και σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση διάσωσής τους. Ο θάλαμος επιχειρήσεων βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί τους και προσπαθεί να τους κατευθύνουν σε ασφαλές σημείο, για να τους παραλάβει από εκεί ελικόπτερο Super Puma.

Δύσκολος ο απεγκλωβισμός των δύο ανδρών

Όπως μετέδωσε η Γεωργία Λαγού στο OPEN πρόκειται για έναν οδηγό νταλίκας βουλγαρικής καταγωγής και έναν άνδρα τουρκικής καταγωγής. Ωστόσο, φαίνεται πως η επικοινωνία μαζί τους είναι δύσκολη και ειδικά ο ένας δεν καταλαβαίνει τις οδηγίες λόγω γλώσσας. Μάλιστα σε κάποια στιγμή οι επικοινωνίες χάθηκαν εντελώς, αλλά εν συνεχεία οι άνδρες έδωσαν και πάλι σημεία ζωής. Σύμφωνα με την Γεωργία Λαγού, ο ένας εκ των δύο ανδρών είναι πιθανό να μην είναι εγγεγραμμένος στη λίστα επιβατών του πλοίου.

Παράλληλα, η αγωνία για τους υπόλοιπους 10 ανθρώπους που ακόμα αγνοούνται είναι πολύ μεγάλη. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι δύο ή τρεις Έλληνες, ενώ υπάρχουν αγνοούμενοι από την Ρουμανία, την Ιταλία, την Γερμανία και την Τουρκία.

Η ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρία Grimaldi, η πυρκαγιά στο πλοίο της, το Euroferry Olympia, ανοικτά της Κέρκυρας, ξέσπασε στο γκαράζ νούμερο τρία. Η εταιρία τονίζει ότι το προσωπικό κινητοποιήθηκε άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο κυβερνήτης πληροφόρησε τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές Αρχές και αποφάσισε την εγκατάλειψη του πλοίου.

Τα μέλη του πληρώματος είναι ελληνικής και ιταλικής υπηκοότητας και στο γκαράζ υπήρχαν 32 οχήματα. Το πλοίο φέρει σημαία Ιταλίας και καθελκύστηκε το 1995.

Συγκλονιστικές εικόνες από τη διάσωση επιβατών 

Οι επιβάτες του πλοίου που έχουν διασωθεί μίλησαν για το πώς βίωσαν τις στιγμές μεγάλης έντασης, που ξεκίνησαν από τη στιγμή που το πλοίο τυλίχθηκε στις φλόγες και τους πυκνούς καπνούς.

Οι εικόνες που δείχνουν τους επιβαίνοντες να έχουν συγκεντρωθεί πάνω στο κατάστρωμα και προσπαθούν να διαφύγουν από το πλοίο είναι συγκλονιστικές. Τυλίχθηκαν με τις ειδικές κουβέρτες και περίμεναν να έρθει η σειρά τους να επιβιβαστούν στις σωσίβιες λέμβους την ώρα που η φωτιά ξεκίνησε να φουντώνει.

Επιβάτες και πλήρωμα επιβιβάστηκαν σε δύο σωστικές λέμβους που συνολικά χωρούσαν 150 άτομα η κάθε μία και από εκεί ανέβηκαν στα σκάφη του λιμενικού και της ιταλικής ακτοφυλακής που έφταναν στο σημείο. Όπως επισημαίνουν οι μάρτυρες η φωτιά ξεκίνησε από το γκαράζ του πλοίου όμως ακόμα η αιτία δεν έχει διευκρινιστεί.

Αρχικά το πλήρωμα προσπάθησε με τον εξοπλισμό που διέθετε να σβήσει την φωτιά, όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό και σύντομα ο κωδικός «Mayday, Mayday» ήχησε στον αέρα και η εκκένωση άρχισε. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα και άλλα σκάφη της ελληνικού λιμενικου και της ιταλικής ακτοφυλακής καθώς και εναέρια μέσα.

Οι επιβάτες που διασώστηκαν έφτασαν λίγο μετά από τις; 10:30 στο λιμάνι του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας ενώ είχε στηθεί μεγάλη επιχείρηση για την υποδοχή των επιβατών. Τους υποδέχθηκε κλιμάκιο ιατρών, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, για έλεγχο κορονοϊού και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων νήσων προκειμένου να φροντίσει για τις πρώτες ανάγκες και τη φιλοξενία τους στην Κέρκυρα. Ορισμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

290 άτομα επέβαιναν στο πλοίο

Στο πλοίο, επέβαιναν κατά δήλωση του υπουργείου, 290 επιβάτες (239 επιβάτες και το 51μελές πλήρωμα), ενώ το πλοίο μετέφερε επίσης 25 ΙΧ οχήματα και 153 φορτηγά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν επιβιβαστεί στα πλοία 278 άτομα που οδηγούνται προς το λιμάνι της Κέρκυρας, ενώ ένας επιβάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Ο καπετάνιος φαίνεται πως είχε κάνει δήλωση για 188 επιβαίνοντες. Σε κάθε περίπτωση, η επανακαταμέτρηση και η ταυτοποίηση των ατόμων που αποβιβάστηκαν ξεκίνησε από τη στιγμή που έφτασαν στην Κέρκυρα.

Μιλώντας νωρίτερα στην τηλεόραση του OPEN ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος, ανέφερε πως όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν, ωστόσο υπάρχει ανατροπή σε αυτή την πρώτη εκτίμηση. Έλεγχος θα γίνει και στα γκαράζ του πλοίου για να ελεγχθεί αν υπήρχε κάποιο άτομο, που προσπάθησε να ταξιδέψει παράνομα, κάτω από κάποιο φορτηγό. Για να γίνουν αυτές οι έρευνες όμως θα πρέπει να σβήσει πρώτα η φωτιά. Σημειώνεται ότι από το πλοίο ακούγονταν νωρίτερα συνεχόμενες εκρήξεις.

Μεγάλη επιχείρηση των Αρχών

Στην περιοχή πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι περίπου 4 μποφόρ. Στο σημείο της πυρκαγιάς εξελίσσεται πολύ μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού, καθώς το πλοίο έχει παραδοθεί στις φλόγες. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα τρία σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ρυμουλκά και παραπλέοντα πλοία, επίσης εκεί βρίσκονται σκάφη του λιμενικού σώματος της ιταλικής ακτοφυλακής. Στη θαλάσσια περιοχή, όπου έχει σημειωθεί το συμβάν, σπεύδει το πλοίο «Ελυρος», η φρεγάτα Ύδρα και πυροσβεστικά σκάφη, ενώ όπως μετέδωσε το OPEN εχει φτάσει και ελικόπτερο Super Puma.

Ένα άτομο παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα - Οι επιβάτες που επιβιβάστηκαν είναι καλά στην υγεία τους

Ένα άτομο από τους επιβαίνοντες του πλοίου που παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεν διατρέχει κίνδυνο.

Η περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους και ασφαλείς, καθώς υπήρξε σχέδιο διάσωσης μέσα στο πλοίο που εφαρμόστηκε επιτυχώς. Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν άμεσα σε ναυαγοσωστικές λέμβους του πλοίου, ενώ δύο οχηματαγωγά πλοία που έχουν φύγει από το λιμάνι της Κέρκυρας φτάνουν στο σημείο για να επιβιβάσουν τους επιβάτες».

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που τύλιξαν στις φλόγες το οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia που πλέει υπό σημαία Ιταλίας, και εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα -Μπρίντεζι. Σύμφωνα με την περιφερειάρχη «στο πλοίο επέβαιναν ξένοι υπήκοοι κυρίως Ιταλοί, ενώ μέχρι τώρα δε φέρεται να ήταν ανάμεσά τους παιδιά».

Οι πρώτες μαρτυρίες από τους επιβάτες

Μιλώντας στο MEGA, επιβάτης του πλοίου περιέγραψε τις στιγμές της διάσωσης. «Μας ξύπνησαν 4.30 ώρα το βράδυ και είδαμε ότι η φωτιά ξεκίνησε από το γκαράζ και επεκτάθηκε γρήγορα. Είμαστε στις σωσίβιες λέμβους συγκεκριμένα σε αυτή που βρίσκομαι είμαστε 140 άτομα. Φοβάμαι ότι δεν έχουν σωθεί όλοι γιατί ήταν κάποιοι που κοιμόντουσαν στο γκαράζ» ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο κ. Νάσος.

Σύμφωνα με μαρτυρία επιβάτη στον ΣΚΑΪ. «Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν. Το πλήρωμα ήταν απλά τέλειο. Γρήγορο στην αντίδρασή του και πολύ οργανωμένο. Σωθήκαμε από το πλήρωμα. Ιταλοί οι περισσότεροι» τόνισε.

«Είμαι στο ιταλικό πλοίο του λιμενικού και πάμε μάλλον για Κέρκυρα. Μόνο αυτό το πλοίο ήρθε είμαστε όλοι σε αυτό. Απ ό,τι γνωρίζω είμαστε όλοι καλά. Δεν υπήρξε κανένας στη θάλασσα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εκ των υστέρων η φωτιά μάθαμε ότι ξεκίνησε από το γκαράζ, δεν είναι σίγουρο. Στόμα με στόμα διαδόθηκε αυτό».

Η ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας:

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι Λιμενικές Αρχές Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκαν για περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς στο κατάστρωμα Νο3 του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου ''EUROFERRY OLYMPIA'' σημαίας Ιταλίας, ενώ το πλοίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου από την Ηγουμενίτσα προς το Πρίντεζι.

Στο σημείο βρίσκονται ήδη τέσσερα (04) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., 1 Ν/Γ ΛΣ, ένα σκάφος ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, δύο (02) παραπλέοντα πλοία, δύο (02) ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο Λ.Σ, δύο (02) ελικόπτερα της Π.Α., καθώς και ένα ελικόπτερο του Π.Ν., ενώ αναμένεται να καταπλεύσει και η φρεγάτα «Ύδρα». Επίσης στην περιοχή σπεύδουν δύο (2) ρυμουλκά σκάφη, ρυμουλκό/ πυροσβεστικό καθώς και αντιρρυπαντικό σκάφος ΛΣ.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταστάσεις πληρώματος και επιβατών που κατέθεσε ο πλοίαρχος του πλοίου στην Ηγουμενίτσα, πριν τον απόπλου του, στο “EUROFERRY OLYMPIA” επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς των επιβαινόντων του πλοίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Πλήρης καταγραφή και ταυτοποίηση των επιβαινόντων στο πλοίο θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα. Στην περιοχή επικρατούν βορειοδυτικοί άνεμοι έντασης 4 μποφόρ.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το περιστατικό, έδωσε άμεσα εντολή για πλήρη κινητοποίηση πλωτών και εναέριων μέσων για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου.

φωτιάειδήσεις τώραEuroferry Olympiaπυρκαγιάπλοίο