Ελλάδα|28.02.2022 15:31

Μήλος: Κλειστό πάλι λόγω ...ασθενείας το αεροδρόμιο

Μαρία Λιλιοπούλου

Κλειστό για ακόμα μία φορά παραμένει το αεροδρόμιο της Μήλου εξαιτίας της ασθενείας του μοναδικού τηλεπικοινωνιακού υπαλλήλου του αερολιμένα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), η σημερινή μεσημεριανή πτήση από Αθήνα προς το νησί της Μήλου ακυρώθηκε λόγω ξαφνικής ασθένειας του τηλεπικοινωνιακού υπαλλήλου που υπηρετεί στον πύργο ελέγχου του αερολιμένα του νησιού, ενώ το αεροδρόμιο αναμένεται να λειτουργήσει εκ νέου αύριο Τρίτη οπότε και θα έχει μεταφερθεί εκεί υπάλληλος από άλλο αεροδρόμιο.

Η ΥΠΑ επισημαίνει ότι έχει ήδη μεριμνήσει για την αντικατάσταση του ασθενούντος υπαλλήλου με άλλον αρμόδιο υπάλληλο και μέσω του αερολιμενάρχη Μήλου ενημέρωσε άμεσα τις αεροπορικές εταιρίες στο αεροδρόμιο του νησιού, προκειμένου να λάβουν γνώση όλοι οι επιβάτες για την αλλαγή στην ημερομηνία διεξαγωγής της πτήσης τους και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία τους.

Τι μέτρα ελήφθησαν

Προσθέτει μάλιστα ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Υπηρεσίας, έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε η αυριανή πτήση να πραγματοποιηθεί κανονικά  ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη η εκπαίδευση και δεύτερου τηλεπικοινωνιακού υπαλλήλου προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του αερολιμένα χωρίς ανάλογα προβλήματα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου που αναμένεται αύξηση της επιβατικής κίνησης.

Να σημειωθεί ότι το περιστατικό του προσωρινού λουκέτου σε περιφερειακό αεροδρόμιο εξαιτίας ασθενείας του μοναδικού υπαλλήλου που μπορεί να εξασφαλίσει τις προσγειώσεις και απογειώσεις αεροσκαφών, όχι μόνο δεν είναι το πρώτο, αλλά πλέον αποτελεί ένα από τα συχνά αντίστοιχα περιστατικά. 

Στις 31 Ιανουαρίου για τον ίδιο λόγο είχε κλείσει το αεροδρόμιο της Νάξου, ενώ αντίστοιχα περιστατικά είχαν προηγηθεί στους αερολιμένες της Ικαρίας, της Μήλου, της Κοζάνης και των Κυθήρων, τα οποία έκλεισαν διότι χρειάστηκε να απουσιάσει ο μοναδικός υπάλληλος.

Κενά υποστελέχωσης

Όπως είχε επισημάνει το «ethnos.gr» σε αναλυτικό ρεπορτάζ του, στα 12 από τα 15 παραμεθόρια αεροδρόμια που παρέχουν την υπηρεσία Πληροφοριών Πτήσεων, υπηρετεί μόνο ένας υπάλληλος εξυπηρετώντας επιβατικές, νοσοκομειακές και στρατιωτικές πτήσεις καθόλο το 24ωρο, χωρίς ρεπό και άδεια. Μάλιστα στα 7 από τα 12, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακό (FISO) ΥΠΑ, δεν υπάρχει κανένας μόνιμος υπάλληλος και οι ανάγκες τους καλύπτονται με μετακινήσεις όλο το χρόνο αφήνοντας κενά υποστελέχωσης σε άλλα αεροδρόμια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε νησιά όπως τα Κύθηρα, η Πάρος, η Ικαρία, η Λέρος, η Νάξος αλλά και στα αεροδρόμια της Κοζάνης και της Καστοριάς υπηρετεί ένας εργαζόμενος. Δύο υπαλλήλους έχουν μόνο τα αεροδρόμια της Καλύμνου, της Καρπάθου, ενώ τρεις έχει η Σητεία.

Προχωρούν προσλήψεις 35 ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Σε ό,τι αφορά τα μεγαλύτερα αεροδρόμια όπου επίσης παρατηρούνται σημαντικά κενά, θα προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές η πρόσληψη 35 εργαζομένων προκειμένου να μειωθούν οι δυσλειτουργίες ενόψει και της θερινής περιόδου. Με σχετική πρόβλεψη, η οποία έχει εισαχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τις πρότυπες προτάσεις έργων, ορίζεται ότι δύνανται να καλυφθούν έως 35 θέσεις τακτικού προσωπικού του κλάδου ΠΕ2 Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας της του έτους 2022, χωρίς δημοσίευση νέας προκήρυξης, από πίνακα επιλαχόντων του διαγωνισμού του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), κατ’ εξαίρεση κάθε άλλης γενικής ειδικής διάταξης και σύμφωνα τους όρους προκήρυξης, σειρά κατάταξης και δήλωση προτίμησής των ανωτέρω επιλαχόντων.

Στην αιτιολογική έκθεση, η οποία συνοδεύει τη ρύθμιση, επισημαίνεται ότι αυτό γίνεται προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη συνέχιση των παρεχόμενων υπηρεσιών αεροναυτιλίας και τη συνδεσιμότητα με τις άλλες χώρες. «Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κενά υπηρεσίας είναι πολύ μεγάλα στον κλάδο των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, δεδομένου και του εύρους των υπηρεσιών που προσφέρονται στα αεροδρόμια της χώρας, αλλά και της σημασίας και ευθύνης των υπηρετούντων υπαλλήλων. Για την κάλυψη των αναγκών, που συνεχώς αυξάνονται, πρόκειται να δρομολογηθεί διαγωνιστική διαδικασία. Λαμβανομένης υπόψη της δυσχέρειας των υγειονομικών συνθηκών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η διενέργεια του διαγωνισμού απαιτεί χρόνο, με αποτέλεσμα η κατάσταση να μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την παρούσα ρύθμιση, δηλαδή, με την κάλυψη του αναγκαίως απαραίτητου προσωπικού, από τους επιλαχόντες του τελευταίου διαγωνισμού του Α.ΣΕ.Π».

πτήσηαεροδρόμιοΥΠΑελεγκτές εναέριας κυκλοφορίαςΜήλοςειδήσεις τώρα