Ελλάδα|01.11.2018 07:12

Αλλα 700 φάρμακα θα πληρώνουμε από την τσέπη μας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Νέες επιβαρύνσεις για τις τσέπες των Ελλήνων ασθενών αναµένεται να έρθουν το επόµενο διάστηµα, καθώς θα κληθούν να πληρώνουν από την τσέπη τους περίπου 700 δηµοφιλή ελληνικά φάρµακα.

Και αυτό διότι ελληνικές φαρµακοβιοµηχανίες, µην αντέχοντας τα υπέρογκα χαράτσια από υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (clawback - rebate) που εφαρµόζονται στα φάρµακα, έχουν ζητήσει από τον Εθνικό Οργανισµό Φαρµάκων (ΕΟΦ) αυτά τα 700 γνωστά φάρµακα να βγουν από τη λίστα µε τα αποζηµιούµενα σκευάσµατα («θετική» λίστα) και να ενταχθούν στη λεγόµενη «αρνητική» λίστα φαρµάκων, που περιλαµβάνει σκευάσµατα τα οποία χρειάζονται µεν συνταγή γιατρού, αλλά δεν αποζηµιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.

Οι ελληνικές εταιρείες προχώρησαν στην κίνηση αυτή, καθώς τα συγκεκριµένα φάρµακα είναι παλαιά και φθηνά και υπόκεινται σε υψηλές υποχρεωτικές εκπτώσεις που αγγίζουν και το 40%.

Μέσα στη λίστα µε τα φάρµακα που θα πληρώνουν µετρητοίς σε λίγο καιρό οι ασθενείς είναι σκευάσµατα για τον διαβήτη, τη χοληστερίνη, την αρτηριακή πίεση, παυσίπονα, αντιπυρετικά και, µεταξύ άλλων, φάρµακα για γαστροπροστασία. Ελληνικές φαρµακοβιοµηχανίες προέβησαν στο αίτηµα αυτό προς τον ΕΟΦ προκειµένου να προστατεύσουν παλαιά, δοκιµασµένα και φθηνά φάρµακα, τα οποία κινδυνεύουν να αποσυρθούν από την αγορά και να αντικατασταθούν µε άλλα ακριβότερα, εξαιτίας των φορολογικών επιβαρύνσεων και των εκπτώσεων που αγγίζουν σε κάποιες περιπτώσεις και το 70% του τζίρου των ελληνικών εταιρειών.

«Καµπανάκι»

∆εν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρµακοβιοµηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, περιγράφοντας τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η ελληνική αγορά φαρµάκου, προειδοποίησε ότι αν δεν ληφθούν µέτρα το 2019, θα υπάρξει κλείσιµο ολόκληρων εταιρειών αλλά και αποσύρσεις φαρµάκων. Οπως εξήγησε: «Η άµεση και έµµεση φορολογία των φαρµακευτικών παραγωγικών επιχειρήσεων φτάνει στο 70% του τζίρου τους. Αυτό δεν συµβαίνει πουθενά. Αυτό δεν αντέχεται, ειδικά από τις ελληνικές φαρµακοβιοµηχανίες που έχουν υψηλά λειτουργικά κόστη. Αυτό είναι τέσσερις φορές υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο».

Εξαιτίας των υπέρογκων αυτών επιβαρύνσεων 10 ελληνικές φαρµακοβιοµηχανίες προσέφυγαν στα Ευρωπαϊκά ∆ικαστήρια ώστε να σταµατήσει το… προσωρινό αλλά και µόνιµο πια µέτρο των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (clawback). «Εάν το 2019 ζητηθεί από τις ελληνικές φαρµακοβιοµηχανίες η καταβολή των ποσών από τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback), τότε επτά στις 10 κλείνουν» συµπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, ∆ηµήτρης ∆έµος, και υπογράµµισε: «Εχει φτάσει ο κόµπος στο χτένι.

Ανάµεσα στα φάρµακα που θα πληρώνουν µετρητοίς σε λίγο καιρό οι ασθενείς είναι σκευάσµατα για τον διαβήτη, τη χοληστερίνη, την αρτηριακή πίεση, παυσίπονα, αντιπυρετικά και, µεταξύ άλλων, φάρµακα για γαστροπροστασία

Τα µνηµόνια είχαν δύο στόχους: Τη µείωση της δαπάνης στα 1,945 δισ. ευρώ και την αύξηση του ποσοστού των γενοσήµων στο 50% της αγοράς. Κανένας δεν ασχολήθηκε ποτέ µε τη διείσδυση των γενοσήµων. Κανένας δεν ασχολήθηκε µε την ορθολογική χρήση των φαρµάκων και τη σωστή κατανοµή της δαπάνης. Ας γίνει, επιτέλους, µια αξιολόγηση της κατανάλωσης των νέων ακριβών φαρµάκων στην ελληνική αγορά. Κάθε χρόνο τα νέα ακριβά φάρµακα φορτώνουν το σύστηµα υγείας µε 100 εκατ. ευρώ και εντέλει αυτό το κόστος το πληρώνει η ελληνική φαρµακοβιοµηχανία».

Αξιοσηµείωτο είναι ότι, σύµφωνα µε τα µέλη της ΠΕΦ, τουλάχιστον 600 κωδικοί παλαιών οικονοµικών ελληνικών φαρ-µάκων, µε τιµές κάτω των 5 ευρώ, αναµένεται να έχουν σοβαρό πρόβληµα βιωσιµότητας στο αµέσως προσεχές διάστηµα, λόγω των δυσβάσταχτων υποχρεωτικών επιστροφών.

Τι σηµαίνει αυτό στην πράξη; Αν αποσυρθούν από την ελληνική αγορά, αυτοµάτως θα αντικατασταθούν από άλλα ακριβότερα τα οποία βέβαια θα επιβαρύνουν το ασφαλιστικό σύστηµα, το οποίο θα καλείται να αποζηµιώνει σκευάσµατα µε υψηλότερες τιµές.

Αλλαγές στην τιµολόγηση

Πάντως το επόµενο διάστηµα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να προωθήσει νοµοσχέδιο για τις αλλαγές στην πολιτική του φαρµάκου, µέσω του οποίου θα αλλάξει και ο τρόπος τιµολόγησης των σκευασµάτων. Οι ελληνικές εταιρείες από την πλευρά τους έχουν θέσει τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στη ∆ιακοµµατική Επιτροπή της Βουλής τις προτάσεις τους, που µεταξύ άλλων περιλαµβάνουν:

  • Αύξηση της ετήσιας φαρµακευτικής δαπάνης.
  • ∆ικαιότερη κατανοµή του clawback.
  • Ξεχωριστό budget για γενόσηµα και off patent.
  • Κάλυψη των ανασφάλιστων από ειδικούς λογαριασµούς Πρόνοιας µε τη συµµετοχή της βιοµηχανίας.
  • Εξαίρεση των εµβολίων από τον προϋπολογισµό της δηµόσιας φαρµακευτικής δαπάνης.
  • Απλούστευση του τρόπου τιµολόγησης των σκευασµάτων
φάρμακα