Ελλάδα|10.03.2022 10:56

Κακοκαιρία Φίλιππος: Προβλήματα με διακοπή κυκλοφορίας σε πολλά σημεία - Συστάσεις για αποφυγή μετακινήσεων - Χιόνια στην Αττική

Newsroom

Προβλήματα στη χώρα από το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας Φίλιππος, με χιόνια , βροχές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ήδη, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και διακοπή κυκλοφορίας σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, ενώ η Πολιτική Προστασία απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς τους κατοίκους της Αττικής για αποφυγή μη απαραίτητων μετακινήσεων.

Η σύσταση αφορά όσους διαμένουν σε βόρεια και ανατολική Αττική, στην περιοχή των Βιλίων, της Φυλής και των Ερυθρών Βοιωτίας.

Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία συστήνει τη  χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων καθώς, όπως επισημαίνεται, η χιονόπτωση θα ενταθεί τις επόμενες ώρες. Επίσης, η Εθνική Οδός είχε κλείσει προσωρινά για μισή ώρα από Γέφυρα Καλυφτάκη έως τα Οινόφυτα. Πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά. 

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Δείτε Live χάρτη με την εξέλιξη της κακοκαιρίας Φίλιππος

Αναλυτικότερα:

  • Μόνο με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας από τα διόδια των Αφιδνών και πάνω, καθώς και σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας.
  • Έχει επίσης διακοπεί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό, την Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού, την Περιφερειακή Αιγάλεω και σε τμήματα της Αθηνών-Λαμίας.
  • Στην Αττική, λόγω της έντονης χιονόπτωσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων: 
  • Στη Λεωφόρο Χασιάς, από το ύψος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών 
  • Στην επαρχιακή οδό Εκάλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του  "414" Στρατιωτικού Νοσοκομείου, μέχρι το πάρκο Ανατολής, 
  • Στη λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος της συμβολής της με τη λεωφόρο Θησέως έως το ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Εκάλης - Νέας Μακρής 
  • Στην οδό Αναστάσεως , από το ύψος του κοιμητηρίου Παπάγου, προς τον Υμηττό.

Ποια σχολεία θα είναι σήμερα κλειστά

Λόγω της κακοκαιρίας, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στην Βόρεια και Ανατολική Αττική. Εξαιρείται ο δήμος Βάρης -Βούλας - Βουλιαγμένης, όπου θα είναι κλειστά μόνον το 3ο δημοτικό Πανοράματος και το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Βούλας.

Στη Δυτική Αττική θα είναι κλειστά όλα τα σχολεία του Δήμου Φυλής, ενώ στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας θα είναι κλειστά τα σχολεία σε Βίλλια και Ερυθρές. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, σε όσα σχολεία μείνουν κλειστά, θα γίνει τηλεκπαίδευση. 

Λόγω της κακοκαιρίας, κλειστοί θα παραμείνουν επίσης  όλοι οι βρεφονηπιακοί  σταθμοί και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης στην Περιφερειακή Ενότητα Βορείου και Ανατολικού Τομέα Αττικής, καθώς και στο Δήμο Φυλής.

Δείτε εδώ ποια σχολεία θα μείνουν σήμερα κλειστά

Κακοκαιρία Φίλιππος: Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Κακοκαιρία με χαμηλές θερμοκρασίες και κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια και την ανατολική και βόρεια Αττική.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αρχικά τις πρωινές ώρες προβλέπονται βροχές ή χιονόνερο στα παραθαλάσσια της Μακεδονίας, της Αν. Θεσσαλίας, της Στερεάς, των Κυκλάδων και της Κρήτης, και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Το μεσημέρι προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και τοπικές καταιγίδες στο Αιγαίο. Οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα θα είναι πυκνές στην Αν. Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ τα φαινόμενα βαθμιαία και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν τις βραδινές ώρες. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 8 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -7 έως 2 βαθμούς), -2 έως 8 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -2 έως 12 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -2 έως 7 βαθμούς), 4 έως 13 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 2 έως 12 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και 6 έως 14 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο γενικά από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και τοπικά στα ορεινά της Ηπείρου και στον Πατραϊκό Κόλπο μέτριοι 5 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 Μποφόρ.

Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με παροδικό χιονόνερο ή πρόσκαιρη χιονόπτωση τις μεσημεριανές ώρες περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν κυρίως από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 4-5 Μποφόρ.

Στα διόδια των Αφιδνών, η Τροχαία επιτρέπει τη διέλευση μόνο των οχημάτων που έχουν αλυσίδες και ήδη έχει δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα από τα εκατοντάδες οχήματα που σταματάνε για να τοποθετήσουν οι οδηγοί τις αλυσίδες.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίαςαντιολισθητικές αλυσίδεςκαιρός σήμερααπαγόρευση κυκλοφορίαςειδήσεις τώραπρόγνωση καιρούχιόνιαΚακοκαιρία Φίλιππος