Ελλάδα|14.03.2022 13:13

Το ethnos.gr στους Αμέλαντες: Το αποκλεισμένο χωριό που ο πρόεδρος μοιράζει τρόφιμα με χιονοπέδιλα

Κώστας Ασημακόπουλος

Μπορεί στα μεγάλα αστικά κέντρα το πέρασμα του βαρομετρικού χαμηλού "Φίλιππος" να μην έγινε αισθητό από πλευράς καιρικών φαινομένων αλλά μόλις φτάνεις στη Βόρεια Εύβοια το πρώτο που σου λένε οι κάτοικοι όλων των χωριών είναι πως ο "Φίλιππος" ήταν πολύ πιο δυνατός από την κακοκαιρία "Ελπίδα" και πως τα ορεινά χωριά είχαν να δουν δύο μέτρα χιόνι εδώ και πολλά χρόνια.

Το χωριό Αμέλαντες σε υψόμετρο 550 μέτρα που βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφικής πυρκαγιάς του Αυγούστου κυριολεκτικά θάφτηκε κάτω από το χιόνι.

Μόνο η ΕΜΑΚ με το ερπυστριοφόρο

Το Σάββατο σκεπάστηκαν μάντρες και αυλόπορτες των σπιτιών. Δύο 24ωρα μετά το τέλος των καιρικών φαινομένων και το χωριό παραμένει αποκλεισμένο από τον υπόλοιπο κόσμο παρά τις προσπάθειες που έκαναν τα μηχανήματα του Δήμου Μαντουδίου,  Λίμνης, Αγίας Άννας. Το προσέγγισε μόνο το ερπυστριοφόρο της 7ης ΕΜΑΚ για να δώσει προμήθειες στους κατοίκους, ψωμί, τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. 

Το χιόνι αγγίζει τα 2 μέτρα

Το απόγευμα της Κυριακής 13/3 σταμάτησε η επιχείρηση διάνοιξης του δρόμου από την Κερασιά προς το χωριό Αμέλαντες διότι το χιόνι ήταν πολύ και καθιστούσε τον αποχιονισμό αδύνατο. Απομένουν περίπου τρία δύσκολα χιλιόμετρα μέχρι το χωριό. Από το πρωί της Δευτέρας 14/3 γίνεται επιχείρηση διάνοιξης του δρόμου σε ένα δύσκολο σημείο όπου βρίσκεται στον αυχένα του βουνού και σε υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα. Το χιόνι αγγίζει τα 2 μέτρα. 

Τους μοιράζει τρόφιμα με χιονοπέδιλα

Στο χωριό αυτή τη στιγμή βρίσκονται 8 ψυχές. Ο πρόεδρος του χωριού Χρήστος Αλεξανδρής επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Αρβανίτη για τα απαραίτητα και στη συνέχεια μίλησε στο ethnos.gr για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αλλά και για την δύσκολη αποστολή που έχει να φροντίζει τους συμπολίτες του. Αποκάλυψε μάλιστα πως μαζί με τον σκύλο του πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να κρατάει συντροφιά στους συμπολίτες του και να τους μοιράζει τα απαραίτητα αγαθά φορώντας χιονοπέδιλα.

"Το 1987 είχαν σκεπαστεί τα σπίτια"

"Είμαστε όλοι καλά. Εχω ανοίξει δρόμους μέσα στο χιόνι και πηγαίνω από σπίτι σε σπίτι προμήθειες και ότι άλλο χρειαστούν οι συμπολίτες μου. Τι να κάνουμε; Το βλέπουμε θετικά. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να απολαμβάνουμε αυτές τις στιγμές. Ξέρουμε πως εάν χρειαστούμε κάτι θα έρθει αμέσως η ΕΜΑΚ. Ηρθαν τα παιδιά το Σάββατο με το ερπυστριοφόρο και μας έφεραν προμήθειες, ψωμί και ότι άλλο ζητήσαμε. Ηταν καλό χιόνι αυτό, αλλά έχουμε δει και πιο πολύ όπως το 1987 που είχαν σκεπαστεί και τα σπίτια".

"Τα κύκλα ήταν χιοπέδιλα από μουριά"

Το εντυπωσιακό είναι πως για να μετακινηθεί και να μη βουλιάζει πάνω στο χιόνι που σε κάποια σημεία αγγίζει και τα 2 μέτρα φοράει ειδικά χιονοπέδιλα. Θυμήθηκε μάλιστα πως οι παλαιότεροι στο χωριό αλλά και σε όλα τα χωριά της Βόρειας Εύβοιας φορούσαν τα "κύκλα". Ηταν ειδική κατασκευή κυκλική κατασκευή από βέργες μουριάς που ενσωματώνονταν με τα παπούτσια και χρησίμευαν ως χιονοπέδιλα για να μη βουλιάζουν στο χιόνι. "Τα πρόλαβα τα κύκλα. Ηταν χιονοπέδιλα από βέργες μουριάς. Οταν οι δρόμοι έμεναν κλειστοί για μέρες οι κάτοικοι τα χρησιμοποιούσαν για να μετακινούνται προς άλλα χωριά, στα ζώα τους. Τώρα φοράω πλαστικά χιονοπέδιλα διαφορετικά δε μπορείς να περπατήσεις μέσα σε τόσο χιόνι", μας είπε ο Χρήστος Αλεξανδρής. 

Η επιχείρηση αποχιονισμού την Δευτέρα

Ο πρόεδρος του χωριού μας έστειλε το ακόλουθο βίντεο από τις προσπάθειες αποχιονισμού στις 14:00 την Δευτέρα 14/3. "Είμαστε στο Διάσελο. Εχουμε ακόμα ενάμιση χιλιόμετρο δουλειά. Υπάρχει πολύ χιόνι. Είναι δύσκολες οι συνθήκες. Πιστεύω σιγά σιγά θα βγούμε κάτω".

Δείτε βίντεο με το σημείο που σταμάτησαν οι επιχειρήσεις διάνοιξης του δρόμου προς τους Αμέλαντες: 

Βόρεια ΕύβοιαΑμέλαντεςΕΜΑΚχιόνιαΚακοκαιρία Φίλιππος