Ελλάδα|15.03.2022 18:23

Κακοκαιρία Φίλιππος - Οδοιπορικό ethnos.gr στη Βόρεια Εύβοια: «Πρώτα μας έκαψαν, τώρα μας έθαψαν»

Κώστας Ασημακόπουλος

Τρεις ημέρες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Φίλιππος και οι κάτοικοι στα πολύπαθα ορεινά χωριά της Βόρειας Εύβοιας που θάφτηκαν στο χιόνι παλεύουν για να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους αλλά και να προετοιμαστούν για το νέο κύμα χιονοπτώσεων που αναμένεται από το προσεχές Σάββατο 19 Μαρτίου. Στα χωριά Παπάδες και Κερασιά το χιόνι έφτασε το ενάμιση μέτρο ενώ στους Αμέλαντες ο δρόμος άνοιξε το πρωί της Τρίτης.

Περιμένουν τον Μπένο

Στο οδοιπορικό που έκανε το ethnos.gr κατέγραψε τα παράπονα των κατοίκων. Η πλειοψηφία των κατοίκων σε όλα τα χωριά είναι δυσαρεστημένοι διότι τα προγράμματα της οικονομικής ενίσχυσης των πυρόπληκτων περιοχών έχουν καθυστερήσει ή χρειάζεται τεράστια γραφειοκρατεία σε σημείο που θα ωφεληθούν ελάχιστοι. Είχαν προγραμματίσει κινητοποιήσεις οι οποίες αναβλήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας, όπως άλλωστε και η επίσκεψη του Σταύρου Μπένου στην περιοχή σχετικά με το μεγαλόπνοο πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.

«Μόνο αν φύγουμε θα σωθούμε»

Το μόνο έσοδο μας είναι τα μεροκάματα που κάνουμε στα κορμοδέματα. Από πουθενά αλλού δεν έχουμε έσοδα. Καταστραφήκαμε, δεν έχουμε τίποτα πια και είμαστε στο έλεος του Θεού. Δεν υπάρχει ρετσίνι, κάηκαν τα μελίσσια μας, οι ελιές μας, δεν έχουμε κανένα εισόδημα. Κανείς δεν έχει πάρει καμία αποζημίωση για όλα αυτά και μας πηγαίνουν από μήνα σε μήνα. Ακόμα και για τις ελιές θα τις καταγράψουν λέει τον Μάρτιο. Δεν έχουμε και που να πάμε αλλά όπως βλέπω μόνο εάν φύγουμε θα σωθούμε, μας λέει ο 35χρονος Δημήτρης από το χωριό Κουρκουλοί.

«Θα μας πλακώσουν τα σπίτια»

Αλλά και ο κυρ Αντώνης που μας υποδέχεται στην είσοδο της Κερασιάς λέει στην κάμερα: «Τώρα είχε ενάμιση μέτρο χιόνι. Οι πολιτικοί ασχολούνται μόνο με την Αθήνα. Μας έχουν ντιπ για ντιπ γραμμένους. Το καλοκαίρι μας κάψανε. Τον χειμώνα δεν πατάει κανείς. Είδες εσύ κανέναν να έρχεται εδώ; Μόνο να πληρώνουμε μας έχουν. Μας κοροϊδεύουν. Είχαμε ενάμιση μέτρο χιόνι. Τα ίδια και πέρυσι. Εφέτος όμως είναι άγριο το χιόνι και όπως ακούμε θα ρίξει και αύριο και το σαββατοκύριακο. Θα πέσουν τα σπίτια να μας πλακώσουν. Μακάρι να μη βρέξει. Είναι πιο επικίνδυνα. Τίποτα δεν περιμένουμε. Μας έχουν γραμμένους έτσι κι αλλιώς. Το καλοκαίρι με τις φωτιές μας έλεγαν να φύγουμε. Πού να πάμε; Αν φεύγαμε δε θα σώζαμε τα σπίτια μας».

«Δεν έχει γίνει τίποτα, μας έχουν ξεχάσει όλοι»

Δυσαρεστημένος και ο πρόεδρος του χωριού Παπάδες Γιώργος Αντωνίου ο οποίος μας λέει εξ αρχής πως δεν έγιναν οι κινητοποιήσεις που θα έπρεπε: Δεν έχουμε διεκδικήσει δυναμικά τα όσα μας αναλογούν. Έχουμε μεγάλο παράπονο. Αισθανόμαστε πως μας έχουν ξεχάσει όλοι. Δεν έχει γίνει τίποτα. Αν εξαιρέσεις κάποια μεροκάματα στα κορμοδέματα δεν έχει γίνει τίποτα», δηλώνει στο ethnos.gr

Ρημάζει και το Δασικό Χωριό

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην καταστροφή του Δασικού χωριού το οποίο όπως τονίζει καταστράφηκε και χάθηκε και η τελευταία ευκαιρία για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής:

«Από τα 22 ξύλινα σπίτια καταστράφηκαν στην πυρκαγιά τα πέντε. Το χειρότερο είναι πως κάηκε η μεγάλη ξύλινη κατασκευή που ήταν η υποδοχή, το εστιατόριο και τα γραφεία και έτσι τώρα ρημάζουν όλα. Το χωριό ανήκει στο Δασαρχείο. Ο ιδιώτης που επένδυσε καταστράφηκε. Τώρα ψάχνουν άλλον, αλλά μέχρι να γίνουν όλα αυτά θα πάρει πολύ χρόνο».

Αγανακτισμένος ο κόσμος, ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις

Ακόμα και ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας Παναγιώτης Αρβανίτης που είναι πάντα χαμηλών τόνων παραδέχεται: «Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος και ειδικά οι αγρότες και οι κάτοικοι των ορεινών χωριών που ζούσαν κατά μεγάλο ποσοστό από το δάσος. Οι αποζημιώσεις καθυστερούν και υπάρχει γραφειοκρατεία και σύγχυση. Ως Δημοτική Αρχή κάνουμε μεγάλη προσπάθεια και έχουμε καταφέρει πολλά, αλλά πρέπει από την κεντρική διοίκηση να γίνουν περισσότερα. Ο κόσμος είναι πολύ απογοητευμένος διότι βλέπει πως φεύγει ο χειμώνας και έρχεται η Άνοιξη και οι περισσότεροι έχουν χάσει όλα τους τα εισοδήματα. Η αλήθεια είναι πως ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Πρώτα οι πυρκαγιές, μετά οι πλημμύρες, μετά χιόνια, ξανά πλημμύρες, ξανά χιόνια. Έχουμε κουραστεί».

Εδώ γυναίκες και άνδρες κάνουν τις ίδιες δουλειές

Η μόνη αισιόδοξη νότα έρχεται από μία γυναίκα του χωριού Κερασιές. Τη βρήκαμε να προσπαθεί να ξεχιονίσει το χιόνι που έχει θάψει το αυτοκίνητο της οικογένειας. «Εδώ οι άνδρες και οι γυναίκες νοιάζονται για τις δουλειές και δεν το βάζουμε κάτω».

χιόνιαΣταύρος ΜπένοςΑμέλαντεςΒόρεια ΕύβοιαΦίλιπποςΚερασιάειδήσεις τώραπυρκαγιές