Ελλάδα|16.03.2022 12:51

Κορονοϊός – Άρση μέτρων: Την Πέμπτη τελικά η συνεδρίαση της επιτροπής

Newsroom

Τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσουν την Πέμπτη, 17 Μαρτίου, για το ενδεχόμενο άρσης μέτρων σχετικών με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Η συνεδρίαση των ειδικών ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Τετάρτη, 16 Μαρτίου.

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν το τοπίο

Μεταξύ των μέτρων η άρση των οποίων συζητείται είναι η συζήτηση για τη χαλάρωση των self tests στα σχολεία με σκοπό από δύο να γίνουν ένα για κάθε εβδομάδα. Ωστόσο, τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ ενδεχομένως να «παγώσουν» οποιαδήποτε σχετικά συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει γίνει εμφανής η ανοδική τάση στα κρούσματα ενώ, από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, τα περιστατικά κορονοϊού αυξήθηκαν κατά 26% σε διάστημα μίας εβδομάδας και κατά 54% σε διάστημα 15 ημερών.

Ο αριθμός κρουσμάτων της Τρίτης, 15 Μαρτίου, είχε να καταγραφεί από τις 10 Ιανουαρίου όταν οι ημερήσιες μολύνσεις ξεπέρασαν τις 27000 ενώ ακολούθησε ένα δίμηνο με σταθερή αρχικά πορεία η οποία, στη συνέχεια, έγινε πτωτική. Παρά τον μεγάλο αριθμό τεστ που πραγματοποιήθηκαν η θετικότητα της Τρίτης ανήλθε σε 5,92% ενώ το ιικό φορτίο στα λύματα προμηνύει την αναζωπύρωση της διασποράς. Στον Άγιο Νικόλαο καταγράφηκε αύξηση κατά 643% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αυξήσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 163% και 146% καταγράφηκαν σε Χανιά και Ρέθυμνο αντίστοιχα.

Αυτά τα δεδομένα κάνουν το σενάριο να μην υπάρξει άρση κανενός από τα ισχύοντα μέτρα να κερδίζει έδαφος. Ο στόχος της κυβέρνησης ήταν η άνοιξη να βρει με όσο το δυνατόν περισσότερες ελευθερίες τους εμβολιασμένους πολίτες, ωστόσο όπως είναι γνωστό εδώ και δύο χρόνια, η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και τα δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά.

Οι ειδικοί, παρόλο που βλέπουν ότι η πανδημία επανακάμπτει, με τη χώρα μας να ευθυγραμμίζεται με την Ευρώπη όπου επίσης η Όμικρον 2 έχει οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων, αναμένουν να δουν πώς θα επηρεαστούν οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες. Προς το παρόν συνεχίζεται η αποκλιμάκωση όσον αφορά σε αυτούς τους αριθμούς της πανδημίας και η ευχή όλων είναι τα ποσοστά εμβολιασμού και μολύνσεων – καθώς πολλοί εμβολιασμένοι έχουν επίσης νοσήσει – να λειτουργήσουν ως ένα ισχυρό τείχος προστασίας από τη βαριά νόσηση και τη διασωλήνωση.

άρση μέτρωνμέτραΚορονοϊόςπανδημίαειδήσεις τώρα