Ελλάδα|19.03.2022 19:23

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έχασε τα πόδια του στη Ρωσία και πολεμάει μαζί με τους Ουκρανούς έχοντας δύο τεχνητά μέλη

Κώστας Ασημακόπουλος

Είναι από τους αφανείς ήρωες του πολέμου. Ο 55χρονος Βασίλ Στέφκο έχασε τα δύο του πόδια το 2004 όταν εργάζονταν στην Ρωσία αλλά πλέον υπερασπίζεται την Ουκρανία ενάντια των Ρώσων. Ο 55χρονος Στέφκο κατάγεται από την Κουσνιτσία (Kushnytsia) και μετά το ατύχημα που είχε στη Ρωσία γύρισε πίσω με πατερίτσες. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος κατατάχθηκε στην 128η Ταξιαρχία του Ουκρανικού Στρατού και πολεμάει τους Ρώσους εισβολείς.

«Τους είπα ψέμματα»

«Δε μπορούσα να κοιμηθώ τα πρώτα βράδια όταν είδα τι συνέβαινε», λέει ο Βασίλ. «Απλώς δεν μπορούσα να μείνω στο σπίτι, μάζεψα τα προσωπικά μου πράγματα και πήγα στο στρατολογικό γραφείο. Ομολογώ τώρα, πως τους είπα ψέματα εκεί. Τους είπα πως είχα μόνο ένα προσθετικό μέλος. Τους πίεσα και υπέβαλα αίτηση στην 128η Ταξιαρχία», είπε ο Βασίλ Στέφκο.

Οπως λέει στο παρελθόν υπηρέτησε στο στρατό, γνωρίζει να πυροβολεί και οδηγεί πολύ καλά. «Οι άνθρωποι όταν δεν βλέπουν τα τεχνητά μέλη δεν ξέρουν καν ότι δεν έχω πόδια. Εδώ είμαι λοχίας και οδηγός, υπηρετώ στην εταιρεία πυροσβεστικής υποστήριξης».

«Τα ίδια έκανε και ο πατέρας μου»

Οπως αποκάλυψε και ο πατέρας του πήγε επίσης «παράνομα» στο μέτωπο κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και εξήγησε το λόγο: «Ήταν 15 ετών, αλλά είπε ότι ήταν 18 και πήγε στον πόλεμο. Στο σπίτι με περιμένουν η γυναίκα μου και η 11χρονη κόρη μου. Ανησυχούν, αλλά ξέρω πως είναι περήφανες που υπερασπίζομαι την πατρίδα μας ενάντια στους εισβολείς».

στρατιώτηςτεχνητά μέληπόλεμοςΡωσίαΟυκρανία