Ελλάδα|22.03.2022 23:18

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Από το αποθεματικό της ΕΕΤΤ θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν συμβάσεις

Μαρία Λιλιοπούλου

Τη δυνατότητα να χρηματοδοτούνται από το αποθεματικό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) «πάσης φύσεως συμβάσεις ή συμφωνίες» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης - οι οποίες σε μεγάλο βαθμό προχωρούν με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης - δίνει η τροπολογία του εν λόγω υπουργείου, η οποία ψηφίζεται σήμερα σε ένα ακόμα νομοσχέδιο - «σκούπα», αυτή τη φορά του υπουργείου Εσωτερικών για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 της τροπολογίας, επέρχονται μεταβολές στη διάθεση του αποθεματικού της ΕΕΤΤ, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 6,5 – 8 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως ανάλογα με τα έσοδα της Ρυθμιστικής Αρχής. Συγκεκριμένα διευρύνονται οι δαπάνες που μπορούν να καλύπτονται από αυτό και όπως επισημαίνεται θα αφορούν αποκλειστικά έργα ψηφιακής διακυβέρνησης, συνεχούς προώθησης του ψηφιακού – διοικητικού μετασχηματισμού της χώρας και έρευνας – καινοτομίας, ενώ πλέον διασφαλίζεται και η χρηματοδότηση όχι μόνο της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Γ.Γ.Τ.Τ ), αλλά και του ίδιου του υπουργείου για «δαπάνες που προωθούν τον ψηφιακό - διοικητικό μετασχηματισμό» και για «έργα ή ανάγκες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβερνησης εν γένει».

Ενδεικτικά, στις δαπάνες που ήδη χρηματοδοτούνταν από το αποθεματικό της ΕΕΤΤ και αφορούν μεταξύ άλλων: προμήθεια εξοπλισμού, υπηρεσιακές μετακινήσεις - αποστολές πολιτικής ηγεσίας και των συνεργατών της, καθώς και των υπαλλήλων της στο εσωτερικό και το εξωτερικό, επιστημονική, μελετητική και συμβουλευτική υποστήριξη στους ανωτέρω Τομείς, συμμετοχή, οργάνωση και χρηματοδότηση συνόδων, συνεδρίων και σεμιναρίων, τα οποία διοργανώνονται από το Υπουργείο και τη Γ.Γ.Τ.Τ. ή άλλους σχετικούς φορείς, πλέον προστίθενται γενικόλογα και χωρίς περαιτέρω αποσαφήνιση οι «πάσης φύσεως συμβάσεις ή συμφωνίες».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η προτεινόμενη ρύθμιση αποσκοπεί στην προώθηση του ψηφιακού διοικητικού μετασχηματισμού της χώρας και κρίνεται αναγκαία για την αποτελεσματικότερη και πιο σύγχρονη υλοποίησή της.

«Μείζων προτεραιότητα αποτελεί η χρηματοδότηση δαπανών έργων προς εκπλήρωση ευρύτερων δημοσίων σκοπών. Τέτοιοι είναι η ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στην πληροφόρηση, η συνεχής προώθηση του ψηφιακού και διοικητικού μετασχηματισμού της χώρας και της έρευνας και καινοτομίας, καθώς και η μείωση του ψηφιακού χάσματος στην Επικράτεια. Προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι αυτοί, κρίνεται αναγκαία δυνατότητα του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης να προβαίνει σε διάθεση του αποθεματικού σε συναφείς δαπάνες τόσο της Γ.Γ.Τ.Τ, για την εκπλήρωση των σκοπών της όσο και άλλων υπηρεσιών του Υπουργείου προς εκπλήρωση σκοπών ψηφιακής διακυβέρνησης και ψηφιακού διοικητικού μετασχηματισμού της χώρας», υπογραμμίζεται.

Τηλεοπτική κάλυψη «λευκών περιοχών»

Με άλλα άρθρα της συγκεκριμένης τροπολογίας καθίσταται δυνατή, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, η δυνατότητα χρηματοδότησης για την προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση Σταθμών Συμπληρωματικής Κάλυψης με στόχο την τηλεοπτική κάλυψη και των πιο απομακρυσμένων περιοχών.

Η ρύθμιση – σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο - αποτελεί μία επιπλέον πρωτοβουλία με μόνιμο χαρακτήρα, που συμπληρώνει το πεδίο εφαρμογής της δράσης «Λευκές περιοχές». Με αυτήν, το σύνολο του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των μη μόνιμων κατοίκων, θα έχει τη δυνατότητα για πρόσβαση στο περιεχόμενο των εθνικών και περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

Επίσης το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρεί σε νέα ρύθμιση όσον αφορά το τελικό στάδιο του ελέγχου ενός επενδυτικού σχεδίου από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ). Με τη ρύθμιση, προβλέπεται ότι η αίτηση ελέγχου θα πραγματοποιείται εφεξής από ορκωτό ελεγκτή/λογιστή ή ελεγκτική εταιρεία, ενώ προβλέπεται η διαδικασία δειγματοληπτικού ελέγχου του 30% των επενδυτικών οπτικοακουστικών έργων κάθε χρόνο, από τακτικά ή έκτακτα όργανα ελέγχου του ΕΚΟΜΕ. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη νόμιμη πιστοποίηση έργου προβλέπεται διαδικασία αναζήτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Αναφερόμενη στις διατάξεις για το ΕΚΟΜΕ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτρια τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αναστασία Γκαρά, μίλησε για «μνημείο αδιαφάνειας και διασπάθισης δημοσίου χρήματος» προσθέτοντας πως καταργείται ο καθολικός έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων από το ΕΚΟΜΕ και προβλέπεται μόνο δειγματοληπτικός έλεγχος στο 30%, ενώ για το υπόλοιπο ποσοστό οι έλεγχοι επαφίεται σε εξωτερικούς ελεγκτές - λογιστές: «Για τις καθυστερήσεις που επικαλείστε όμως εξαιτίας της υποστελέχωσης του ΕΚΟΜΕ, έχετε την πλήρη ευθύνη» επεσήμανε η κυρία Γκαρά.

ειδήσεις τώρασύμβασηχρηματοδότησηΕΕΤΤυπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησηςψηφιακός μετασχηματισμός