Ελλάδα|23.03.2022 12:17

Γρεβενά: Πολλές εκρήξεις στο εργοστάσιο βρήκαν οι πυροτεχνουργοί - Όρισαν τεχνικούς συμβούλους οι οικογένειες των θυμάτων

Τίμος Φακαλής

Διψήφιος αριθμός εκρήξεων σημειώθηκε στο εργοστάσιο παρασκευής εκρηκτικών υλών στην Ιτέα Γρεβενών το πρωί της Δευτέρας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρεις εργαζόμενους ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr η μεγάλη έκρηξη έγινε έξω από τη γραμμή παραγωγής. Tο πενταμελές Κλιμάκιο Πυροτεχνουργών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης έχει ξεμπαζώσει όλο το χώρο του εργοστασίου και ουσιαστικά «έχει σκουπίσει όλο το πάτωμα». Ωστόσο ακόμη δεν έχει καταφέρει να μπει στο χώρο της μονάδας παραγωγής του εργοστασίου. Οι έρευνες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. 

Όρισαν τεχνικούς συμβούλους οι οικογένειες των θυμάτων

Οι τέσσερις πραγματογνωμόνες (πολιτικοί μηχανικοί και ηλεκτρολόγοι μηχανικοί)  που όρισε η Προανάκριση με εντολή του Εισαγγελέα Γρεβενών δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τις δικές τους έρευνες για τα αίτια της ισχυρής έκρηξης που έγινε στο εργοστάσιο παρασκευής εκρηκτικών υλών ΕΛΤΕΚ. Αντίστοιχες έρευνες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι τεχνικοί σύμβουλοι που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων. «Υπάρχουν ίχνη φωτιάς αλλά αυτό που πρέπει να διαπιστώσουμε είναι αν αυτή προκλήθηκε πριν ή μετά την έκρηξη. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας» τόνισαν αρμόδιες πηγές στο ethnos.gr.

Την ίδια ώρα σε μια μικρή αποθήκη του εργοστασίου βρέθηκε μεγάλη ποσότητα πυροκροτητών η οποία δεν έπρεπε να βρεθεί εκεί. Παρόλα αυτά οι συγκεκριμένοι πυροκροτητές δεν σχετίζονται με την έκρηξη καθώς δεν βρέθηκαν σημάδια έκρηξης σε εκείνο το χώρο τόνισαν αρμόδιες πηγές στο  ethnos.gr.

Πήρε εξιτήριο ο φύλακα από το νοσοκομείο

Για λόγους ασφαλείας, η πρόσβαση στον χώρο έχει αποκλειστεί. Οι δύο από τους τρεις νεκρούς είναι από το χωριό Δήμητρα και την πόλη των Γρεβενών ενώ ο τρίτος από χωριό της Κοζάνης. Σημειώνεται ότι η τραγωδία θα μπορούσε να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού λίγα λεπτά μετά την ώρα της έκρηξης, θα έμπαιναν στον χώρο 11 ακόμη άτομα της βάρδιας.

Ο φύλακας του εργοστασίου που μόλις είχε αλλάξει την βάρδια του και έφευγε για το σπίτι του και τραυματίστηκε πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο Γρεβενών. Δείγματα DNA για να μπορούν να ταυτοποιηθούν ευρήματα από τους τρεις εργαζόμενους που δεν είναι αναγνωρίσιμα έδωσαν οι συγγενείς των θυμάτων.

έκρηξηΓρεβενάειδήσεις τώραεργοστάσιο